Gemeente Deventer

Zandwetering bij Diepenveen-Rande

Aan de slag met de Zandwetering bij Diepenveen-Rande

Zwolle, 12 juli 2006

AAN DE SLAG MET DE ZANDWETERING BIJ DIEPENVEEN-RANDE

Het waterschap Groot Salland en de gemeente Deventer gaan na de zomer aan de slag met de Zandwetering tussen Diepenveen en Rande. De Zandwetering is een watergang die aan de oostzijde van Deventer ontspringt in de Gooiermars en vervolgens langs de noordzijde van de stad Deventer stroomt. Ter hoogte van Borgele buigt de watergang in noordelijke richting en stroomt door het dorp Diepenveen richting Olst.

De gemeente en het waterschap willen met het project Diepenveen-Rande onder andere de relatie tussen stad en land verbeteren en het landschap aantrekkelijker maken. Daarnaast wordt ruimte gemaakt voor water en wordt de watergang anders ingericht met meer mogelijkheden voor flora en fauna.

Met het verbeteren van de Zandwetering wordt invulling gegeven aan verschillende beleidsopgaven, zoals Waterbeleid 21^e Eeuw en de Europese Kaderrichtlijn Water. Wethouder Adema zegt hierover: "Water biedt veel kansen. Het realiseren van meer ruimte voor water, schoner water, meer natuur en recreatie gaan prima hand in hand. De Zandwetering is een karakteristieke plek die alle aandacht verdient."

Met het deelprojectproject Diepenveen-Rande geven gemeente en waterschap uitvoering aan het Masterplan Zandwetering. In dit plan is een toekomstbeeld voor de Zandwetering als geheel geschetst. Dagelijks bestuurslid van het waterschap G. Wijffels: "Dit toekomstbeeld gaan gemeente en waterschap na de zomer samen met de grondeigenaren en gebruikers van het gebied concreet invullen en uitvoeren. Dit doen we interactief met ruimte voor discussie en informatieavonden. Als je samen wilt kunnen genieten van de Zandwetering, moet je ook samen de toekomst van het gebied vormgeven."

Het eerste deelproject van de Zandwetering, het brongebied Gooiermars, is inmiddels uitgevoerd. Hier is waterberging gerealiseerd, de waterkwaliteit verbeterd en zijn recreatieve paden aangelegd. De aanleg van een ecoduiker onder de Holterweg voor de passage van de kamsalamander en het creëren van circa 3 hectare natuur maakte eveneens deel uit van het werk. Uitvoering voor het tweede deelgebied, Baarlerhoek, is in voorbereiding.

Publicatiedatum: 12-7-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 12 juli 2006