Provincie Limburg

Verplaatsing kassen Hout-Blerick van start Op dinsdag 11 juli heeft gedeputeerde Ger Driessen overeenstemming

bereikt over de aankoop van het laatste glastuinbouwbedrijf in het Maasdal tussen Hout-Blerick en Baarlo. Daarmee is het moment bereikt dat alle elf de glastuinbouwbedrijven in het gebied harde afspraken met de Provincie hebben gemaakt over de verkoop en sloop van kassen en bedrijfsgebouwen. Doel van de overeenkomst is nieuwe ruimte bieden aan de glastuinbouwers die zich in het winterbed van de Maas niet meer kunnen ontwikkelen, in combinatie met ruimte bieden aan de rivier en herstel van de ruimtelijke kwaliteit van het gebied.

Zeven van de elf bedrijven zijn van plan hun bedrijf naar een andere locatie te verplaatsen, de overige vier beëindigen hun activiteiten ter plaatse. Het stichten van een nieuw bedrijf is de verantwoordelijkheid van de ondernemers, al zal de Provincie hen daarbij helpen waar zij kan. Bovendien verschaft de Provincie een toeslag aan bedrijven die elders dure grond moeten kopen.

Nu de afspraken over aankoop rond zijn, is zekergesteld dat het gebied in 2011 vrij zal zijn van kassen. De aankopen worden grotendeels gefinancierd met de ontwikkeling van een beperkt aantal woningen in het gebied, in een landgoedachtige omgeving. De ruil van glas voor woningen en groen levert bij extreem hoogwater forse extra ruimte voor de Maas en herstelt de landschappelijke kwaliteit van het gebied tussen de kern Hout-Blerick en kasteel De Berckt. Bovendien geeft het project invulling aan het provinciale beleid dat glastuinbouw uit het Maasdal wil verplaatsen naar concentratiegebieden elders in de regio of naar de glastuinbouwvestigingen Californië en Siberië. Het is voor het eerst dat de Provincie op deze wijze de ontwikkeling van een gebied ter hand neemt.

Het project Uitplaatsing glastuinbouw Hout-Blerick voert de Provincie uit in samenspraak met het Rijk, de gemeenten Venlo en Maasbree, de LLTB en de Rabobank Venlo. In het ongeveer 60 hectare grote gebied, heeft de Provincie nu 34 hectare grond gekocht. Binnen enkele jaren zal er 26 hectare glas worden gesloopt. Na de zomervakantie pakt de Provincie de herontwikkeling van het gebied op, in eerste instantie met de betrokken overheden. Vervolgens zal een marktpartij worden gezocht die binnen de eisen die de overheden stellen, de ontwikkeling tot een succes wil maken.

Hoewel het gebied in het stroomvoerend winterbed van de Maas ligt, mag er in dit project toch worden gebouwd. Dat kan door de experimenteer-status die de minister van VROM vorig jaar heeft toegekend. Onder de voorwaarde dat het project ruimte voor de rivier en daarmee extra hoogwaterbescherming oplevert, mogen er woningen worden gebouwd die bestand zijn tegen hoogwater.

12-7-2006 15:09