Gerechtelijke organisatie

Hogere straf voor doodsteken vader

's-Gravenhage, 12 juli 2006 - Vanochtend heeft het Hof Den Haag in hoger beroep negen jaar gevangenisstraf opgelegd aan een 35-jarige man voor het neersteken van zijn vader. De man heeft in december 2004 in de Vruchtenbuurt te Den Haag zijn vader op straat en op klaarlichte dag met 33 messteken om het leven gebracht.
Het Hof heeft een zwaardere straf opgelegd dan de Rechtbank. De Rechtbank had eerder zes jaar gevangenisstraf uitgesproken.

De man heeft verklaard dat zijn vader hem en zijn familie al lange tijd terroriseerde. De man heeft zijn daad toegegeven maar zegt dat hij verder alle herinnering eraan kwijt is. Het openbaar ministerie heeft in hoger beroep zestien jaar gevangenisstraf geëist.

Volgens de advocaat verdient zijn cliënt geen straf. Hij is niet verantwoordelijk voor zijn daad, aldus de advocaat. Zijn cliënt was namelijk heel bang voor vader en was extra alert. Hij wist niet wat hij deed toen hij zijn vader, die hij onverwacht tegenkwam, neerstak.

Het Hof ziet dit anders. Naar het oordeel van het Hof kwam de man zijn vader niet onverwacht tegen en was hij zich er wel van bewust dat hij zijn vader neerstak.
Het hof heeft rekening gehouden met de aanhoudende conflictsituatie tussen de man en zijn familie enerzijds en de vader anderzijds. Ook vindt het Hof dat de man, die een schoon strafblad heeft, verminderd toerekeningsvatbaar is voor zijn daad.

LJ Nummer

AY3768

Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage Datum actualiteit: 12 juli 2006 Naar boven