Afscheidsbericht voor media politiek en samenleving

Actioma

Het bestuur van de Samenwerkende Organisaties voor Maatschappelijk Activeringswerk (SOM) heeft, vanwege de stopzetting van de subsidiëring door het ministerie van VWS, besloten om de werkzaamheden van de SOM te beëindigen. Volgens het ministerie 'sluit de aard van de gesubsidieerde activiteiten van de SOM niet meer aan bij het beleid dat in de nota 'Vrijwillige Inzet' van het Departement is uiteen gezet'. VWS beschouwt de activiteiten van de SOM als overlappend met die van de reguliere aanbieders: 'Levensbeschouwelijke organisaties hebben over het algemeen dezelfde problemen als de algemene vrijwilligersorganisaties. (...) Daarmee is het algemene ondersteuningsaanbod ook bruikbaar voor de levensbeschouwelijke vrijwilligersorganisaties'.

Met het wegvallen van de subsidiëring door het ministerie van VWS is de financiële pijler onder een uniek samenwerkingsverband weggevallen. De SOM verbindt een vijftal levensbeschouwelijke organisaties, die door de tijden heen een breed scala van maatschappelijke initiatieven hebben opgezet, welke nu nog in allerlei vormen van professioneel welzijnswerk en zorg voortleven.

In de afgelopen jaren is de SOM een belangrijke motor geweest van levensbeschouwelijk geïnspireerd vrijwilligerswerk ter ondersteuning van maatschappelijke (achterstands-)groepen. Deze grote maatschappelijke inzet bleek mogelijk vanwege de aanwezigheid van een coherente achterban. De vele duizenden leden van deze achterban laten zich vrijwel uitsluitend onder de noemer van levensbeschouwing activeren. Nu de financiering onder de SOM weggetrokken wordt, dreigt ook een maatschappelijke infrastructuur met tal van regionale afdelingen, instellingen voor maatschappelijk activeringswerk en diensten voor diaconaal werk ondermijnd te worden. Daarmee worden de werving en activering van (potentiële) vrijwilligers uit levensbeschouwelijke kring bemoeilijkt.

De SOM en daarmee ook de regionale instellingen voor maatschappelijk activeringswerk, leveren een belangrijke bijdrage aan de Civil Society, ofwel aan een betrokken samenleving waarin burgers zich belangeloos inzetten voor kwetsbare mensen. Zo dragen zij er toe bij dat anderen die moeilijk mee kunnen komen sociaal worden 'ingesloten'in plaats van uitgesloten. Geen sociale uitsluiting derhalve, maar in plaats daarvan sociale cohesie. Geen desintegratie maar integratie. Dit is de invulling die de SOM geeft aan het veelbesproken begrip 'burgerschapszin', waar ook de rijksoverheid mee doende zegt te zijn. De SOM staat daarbij voor een mix van professionele zorg en gedegen vrijwillige inzet.

De SOM was niet alleen een samenwerkingsverband van de klassieke - uit de Verzuiling ontsproten- levensbeschouwelijke organisaties, maar de SOM vormde ook de kraamkamer voor Ihsan, het islamitisch instituut voor maatschappelijk activeringswerk. Ihsan levert een belangrijke bijdrage aan de maatschappelijke integratie, waarbij het een unieke invalhoek kiest: niet die van etniciteit, maar die van islamitische sociale waarden als grondslag voor sociaal handelen van moslims in de moderne Nederlandse samenleving Met de SOM dreigt ook deze vrucht van eigentijds maatschappelijk activeringswerk te verdwijnen. En wat eenmaal afgebroken is, wordt niet weer zo gemakkelijk opgebouwd.

De SOM verenigt twee humanistische organisaties (Humanitas en het Humanistisch Verbond), twee protestantse organisaties (het Hervormd Werkverband Maatschappelijk Activeringswerk en de Gereformeerde Raad voor Samenlevingsaangelegenheden, kortweg GSA) die beide zijn opgegaan in de Protestantse Kerken Nederland, Actioma, het landelijke katholieke instituut voor activering, innovatie en onderzoek, en Ihsan, het islamitisch instituut voor maatschappelijk activeringswerk.

Met het wegvallen van de rijkssubsidie vervalt ook de financiering van gezamenlijke en daarmee grensoverschrijdende programma's van de SOM. In deze programma's kwamen verschillende levensbeschouwelijke uitgangspunten samen in een concrete aanpak van maatschappelijke problemen. Met het wegvallen van de subsidie verdwijnt een uniek samenwerkingsverband. 'Iedereen moet meedoen' is het motto waarmee de VWS-beleidsbrief 'Vrijwillige Inzet'opent. De SOM doet helaas niet meer mee.

12 juli 2007


Noot voor de redactie,