Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


- Antwoorden op kamervragen over discriminatie bij de politie

Antwoorden op kamervragen over discriminatie bij de politie

10 juli 2006

Antwoorden op kamervragen van het lid Externe link Algra (CDA) over discriminatie bij de politie
---


1. Vraag
Is het u bekend dat er in het politiekorps Gelderland Midden een onderzoek loopt naar ernstige aantijgingen van discriminatie door het management van het politiekorps? (zie de Gelderlander, 7,8 april en 18 en 20 mei jl.)


1. Antwoord Ja.


2. Vraag Is er voor u al aanleiding geweest om u hierover nadrukkelijker te informeren temeer omdat niet alleen de positie van het korpsmanagement maar ook van de korpsbeheerder ter discussie wordt gesteld?


2. Antwoord De korpsbeheerder heeft mij enkele malen geïnformeerd over de ontstane situatie en de voorgenomen stappen.


3. Vraag Welke maatregelen hebt u getroffen of gaat u nemen om ervoor te zorgen dat deze discriminatieklachten onafhankelijk en grondig worden onderzocht en afhankelijk van de onderzoeksresultaten zullen leiden tot passende maatregelen?

3. Antwoord
De korpsbeheerder heeft, in samenspraak met de hoofdofficier van Justitie en de korpschef, een onafhankelijke commissie `Klachtenafhandeling Gelderland-Midden' ingesteld die onderzoek gaat doen naar de geuite beschuldigingen. Die commissie is op 1 mei jl. haar werkzaamheden gestart en zal binnen drie maanden na die datum rapporteren aan de regionale beheerdriehoek. Zolang die commissie bezig is met haar onderzoek neem ik vooralsnog geen verdere maatregelen. Overigens heeft ook de Nationale Ombudsman aangekondigd om naar aanleiding van de klacht een onderzoek te doen naar de bevorderingsprocedure van de klager. Naast dit specifieke onderzoek zal de Nationale Ombudsman op eigen initiatief ook een onderzoek doen naar de mate waarin bij het regionale politiekorps Gelderland-Midden in enkele specifieke gevallen de etnische achtergrond en afkomst van de kandidaat een doorslaggevende rol speelden tijdens bevorderingsprocedures.


4. Vraag Welke bevoegdheden hebt u als minister als uit onderzoek blijkt dat de korpsbeheerder iets te verwijten valt?

4. Antwoord
Binnen het huidige politiebestel heb ik de mogelijkheid om een korpsbeheerder op bepaalde zaken aan te spreken. In een uiterst geval kan ik op basis van artikel 53, eerste lid, van de Politiewet 1993 een (correctieve) aanwijzing geven. Andere bevoegdheden staan mij niet ten dienste.


5. Vraag Is alleen in het korps Gelderland midden sprake van dergelijke ernstige klachten over discriminatie op de werkvloer of speelt dit in meer politiekorpsen?

5. Antwoord
Het is mij bekend dat er klachten zijn over discriminatie op de werkvloer binnen politiekorpsen. Een schatting maken van de ernst van deze klachten is lastig. Ieder politiekorps registreert zelf de klachten en de aard van deze klachten. Hiervan bestaat geen landelijke registratie. Er is wel aandacht voor deze onderwerpen, in een onderzoek van de Rutgers-NISSO-groep naar `Omgangsvormen, werkbeleving en diversiteit bij de Nederlandse Politie anno 2006'. Dit is een vervolg op een grootschalig onderzoek naar omgangsvormen, werkbeleving en diversiteit in 2001.


6. Vraag Welke integriteitsprotocollen worden bij klachten over discriminatie op de werkvloer binnen de politie toegepast en zijn ze toereikend om dergelijke incidenten effectief tegen te gaan?"

6. Antwoord
De Nederlandse politie heeft de volgende integriteitsprotocollen:


- de beroepscode voor de politie in Nederland en bejegeningsprofiel;


- de klachtencommissie;


- bureaus interne onderzoeken;


- vertrouwenspersonen;


- de handleiding sanctionering integriteitsschendingen bij de politie in Nederland.

Deze integriteitsprotocollen geven richtlijnen en ondersteuning voor het gedrag omtrent integriteit en discriminatie op de werkvloer. De protocollen zijn ontwikkeld in samenwerking met de politieorganisatie. Binnen de politie wordt gehandeld conform deze protocollen. De uitoefening van deze protocollen heeft permanente aandacht. Er zijn nog diverse andere regelingen en handleidingen in ontwikkeling bij de politie die betrekking hebben op integriteit en discriminatie gerelateerd aan de basisnormen.