Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Jaarverslag Oppervlaktewater 2005:

Watersysteem Leidsche Rijn maakt verwachtingen waterkwaliteit waar

12 juli 2006- De kwaliteit van het oppervlaktewater in het gebied van De Stichtse Rijnlanden is ten opzichte van voorgaande jaren licht verbeterd. Opvallend is dat het oppervlaktewater in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn steeds meer de verwachtingen voor de waterkwaliteit gaat waarmaken. In Leidsche Rijn voldoen alle indicatoren bijna of geheel aan de normen. Dit blijkt uit het jaarverslag Oppervlaktewater 2005 van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Het waterschap meet op 70 punten verspreid over het gehele beheersgebied elke maand de kwaliteit van het oppervlaktewater. Gekeken wordt naar zes indicatoren: de hoeveelheid zuurstof in het water, eutrofiëring (een teveel aan voedingsstoffen voor planten), de aanwezigheid van chloride, van zware metalen, van organische microverontreinigingen en van bestrijdingsmiddelen.

Waterkwaliteit in wijk Leidsche Rijn
De meetgegevens van de afgelopen jaren tonen aan dat de waterkwaliteit in de Utrechtse Vinexwijk verbetert en redelijk tot goed scoort. Het water voldoet op alle indicatoren bijna tot ruimschoots aan de normen.

Dit is mede te danken aan het bijzondere (oppervlakte)watersysteem van Leidsche Rijn. In de hele wijk wordt zoveel mogelijk schoon regenwater rechtstreeks in de sloten en in de ondergrond opgeslagen. Vervolgens wordt dit regenwater nog gezuiverd met behulp van wadi's en een zuiveringsfilter. Er zijn geen rechtstreekse riooloverstorten en door het water langer vast te houden is de noodzaak om gebiedsvreemd water in te laten gering.

Zuurstofgehalte verminderd, opvallende verlaging kopergehalte In het algemeen is de hoeveelheid zuurstof in het water op een aantal locaties in ons gebied afgenomen. De watergangen met een goed zuurstofgehalte liggen in de Vinexwijk Leidsche Rijn, de stad Utrecht en het gebied Kromme Rijn. De watergangen bij de meetpunten in Nieuwegein doen het duidelijk minder. Slechte doorstroming en een baggerachterstand zijn de belangrijkste oorzaken. Het waterschap gaat nog dit jaar samen met de gemeente Nieuwegein de baggerachterstanden wegwerken.
De hoeveelheid zware metalen in het oppervlaktewater is vergelijkbaar met voorgaande jaren en blijft in bijna alle gevallen binnen de norm. Opvallend is een sterke afname van het kopergehalte. De precieze oorzaak van deze verbetering is niet bekend.

Al met al is de kwaliteit van het oppervlaktewater licht verbeterd, maar zijn er nog steeds punten die aandacht en zorg vragen. Het waterschap kan sommige problemen zelf aanpakken, zoals het verbeteren van het zuiveringsrendement van de rioolwaterzuiverings-installaties. De aanpak van de "diffuse vervuilingsbronnen", zoals bestrijdingsmiddelen, meststoffen, hondenpoep en bouwmetalen, vergt een gezamenlijke aanpak van particulieren, overheden, de agrarische sector en het bedrijfsleven.