Provincie Overijssel

Anderhalf miljoen voor Overijsselse waterprojecten

cheque1.jpg (33 Kb)
Gedeputeerde Staten trekken 1,5 miljoen euro uit voor waterprojecten in Overijssel. Het gaat in totaal om 11 projecten, verspreid over de provincie, die bijdragen aan het verbeteren van de waterkwaliteit en het vergoten van de veerkracht van het watersysteem in Overijssel. Zoals gedeputeerde Piet Jansen het stelt: âWe zien de waarde van het water weer.â

De gedeputeerde van Landelijk gebied en Water reikte gisteren een cheque van 156.000,- euro uit aan wethouder Peter Pot van de gemeente Zwolle voor het herstel en verbetering van de beek De Westerveldsche Aa. De natuurlijke waterloop van deze beek wordt op dit moment hersteld door de aanleg van een zogenaamde ecoduiker. Samen met de wethouder gaf Jansen gisteren het startsein voor de werkzaamheden aan de Westerveldse Aa, gedeelte A 28/Ceintuurbaan.

De volgende organisaties ontvangen een subsidie:

Aanvrager

Projectnaam

Projectomschrijving

Subsidiebedrag in euroâs


1

Waterschap Velt en Vecht

Herinrichting Mölnmarsch

Het oorspronkelijke karakter van de Vecht wordt hersteld door ondermeer de huidige dijk weg te halen

waardoor er een gebied ontstaat van 75 hectare met ruimte voor water en natuur.


200.000


2

Gemeente Enschede

Herstel van de Roombeek Deeltracé Walhofstraat

Het project omvat het verbeteren en het herstellen van een deel van de Roombeek.

406.013


3

Gemeente Zwolle

Revitalisering Westerveldse Aa, onderdeel Nieuwe Vecht - Gooseveldpad

Het project omvat het verbeteren en herstellen van de natuurlijke beek Westerveldsche Aa. Er worden watergangen hersteld en er wordt waterberging gecreëerd.

156.000


4

Waterschap Regge en Dinkel

Zweringbeek

Het gaat bij dit project om het ontwikkelen van een veerkrachtige beek die stroomt door een ecologische zone. Er wordt mogelijkheid gecreëerd voor retentie.

303.212


5

Gemeente Kampen

Watersysteem Kampen

Het project omvat het verbeteren van de doorstroming in het stedelijk gebied. Dit wordt gerealiseerd door de aanleg van duikers en stuwen.

72.200


6

Gemeente Zwolle

Overijsselse Vecht â Struinwaard Berkum

In het project wordt waterberging gerealiseerd door de aanleg van een niet-aangetakte ânevengeulâ. Verder wordt er een drassige berm naast het zomerbed aangelegd.

94.000


7

Gemeente Rijssen-Holten

Aanleg retentievijver Reggesingel te Rijssen

Met de aanleg van de retentievijver (een buffer waarin water wordt vastgehouden en in het geval van droogte weer kan weg kan stromen) wordt wateroverlast verder voorkomen. Dit wordt bereikt door op grote schaal af te koppelen, hemelwater te infiltreren, overtollig water te bergen en het rioolstelsel te optimaliseren.

176.400


8

Gemeente Haaksbergen

Reconstructie Pastoor Brandsmastraat

Door het afkoppelen van hemelwater van bestaand stedelijk gebied neemt het overstorten van rioolwater af. Hierdoor neemt de waterkwaliteit toe.

21.013


9

Gemeente Haaksbergen

Reconstructie De Braak

Het project omvat het afkoppelen van water op daken en het afkoppelen van verharding oppervlakken (bv. wegen). Daardoor neemt de waterkwaliteit toe.

25.621


10

Gemeente Haaksbergen

Reconstructie Fietspad MBS

Het fietspad wordt deels verlegd en in het project worden verder daken afgekoppeld, waardoor de waterkwaliteit toeneemt.

9.177


11

Gemeente Hof van Twente

Afkoppelen verharde oppervlakken De Höfte e.o.

Met het afkoppelen van verharde oppervlakken wordt de vuiluitworp verminderd en dat verbetert de waterkwaliteit.

36.364

Totaal


1.500.000