Juli 2006

Amsterdam eerste in Europa met toeristische barometer Nu 24 uur per dag alle belangrijke informatie voor iedereen binnen bereik
Iedereen die wil weten hoe het gaat met het toerisme in Amsterdam kan vanaf nu terecht bij de Toeristische Barometer Amsterdam. De barometer is eenvoudig toegankelijk op internet via http://www.atcb.nl/, de corporate website van Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB). Via de Toeristische Barometer beschikken hotels, attracties, musea, touroperators en andere bedrijven steeds over de meest actuele informatie rond bezoekersstromen in en naar Amsterdam. Ondernemers kunnen 24 uur per dag zien of bijvoorbeeld de ontwikkelingen in hun bedrijf al dan niet in de pas lopen met die in andere toeristische sectoren.

Per maand
Per maand zijn de ontwikkelingen te zien in hotelovernachtingen, inkomende buitenlandse passagiers op Schiphol en het aantal bezoekers in de belangrijkste musea en attracties van Amsterdam. Via eenvoudige menu's kunnen ondernemers vergelijkingen maken met de diverse sectoren.

Analyses
Daarnaast biedt de barometer korte analyses bij de diverse onderwerpen wat de interpretatie van de cijfers gemakkelijk maakt.

Eerste in Europa
Voor zover bekend is Amsterdam de eerste stad in Europa die de toeristische sector een dergelijk instrument biedt. De barometer is toegankelijk voor iedereen, maar de toegang tot diepere niveaus is alleen mogelijk voor leden van ATCB die gratis van deze service gebruik kunnen maken.

Steun
De Toeristische Barometer Amsterdam is ontwikkeld door ATCB met financiële steun van Economische Zaken van de gemeente Amsterdam. Hiermee heeft ATCB z'n dienstverlening aan de toeristische sector verder vergroot.

Nieuws en achtergronden
Onderdeel van de barometer is de rubriek 'Nieuws en achtergronden' met bijvoorbeeld korte analyses van de kwartaalcijfers van musea en attracties. Ook zijn hier de verwachtingen te vinden van ATCB voor het komende jaar, overzichten van vakantieperiodes in de voor Amsterdam belangrijkste markten zoals Groot-Brittannië, Verenigde Staten en Duitsland zodat ondernemers tijdig hun personeel kunnen inplannen voor drukke periodes.