Openbaar Ministerie

Hoge straffen in sigarettensmokkelzaak en dividendfraude zaak

Functioneel Parket, 12 juli 2006

De rechtbank te Roermond heeft gisteren uitspraak gedaan in een sigarettensmokkel- en witwaszaak en een dividendfraudezaak. De hoofdverdachte was in beide zaken dezelfde persoon. Hij is veroordeeld tot respectievelijk een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 6 jaar en een geldboete van ⬠1.000.000,-. Een bij de dividendfraude zaak betrokken belastingambtenaar is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar waarvan 8 maanden voorwaardelijk en een geldboete van ⬠25.000.

De sigarettensmokkel/witwaszaak kwam aan het licht door informatie van derden. De dividendfraude zaak is aangezwengeld door twee oplettende ambtenaren van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en Economische Controledienst (FIOD-ECD). Onder leiding van het Functioneel Parket is de FIOD-ECD een onderzoek gestart.

De eerste zaak ging om accijnsfraude door grootschalige sigarettensmokkel. Hierbij werd ook crimineel geld witgewassen. De zeven verdachten werkten als een onderneming aan het smokkelen van sigaretten. Er was sprake van een zeker hiërarchisch verband met een baas, zijn rechterhand, een assistent bedrijfsleider, een leidinggevende op de werkvloer en een aantal uitvoerenden. Het ging om twee stromen sigaretten. De eerste stroom kwam uit Oostenrijk. Die sigaretten werden in Nederland verder gedistribueerd. De tweede stroom ging vanuit Polen via Nederland naar Engeland. De onderneming maakte gebruik van loodsen, huurde vrachtautoâs om de sigaretten te transporteren en gebruikte diverse dekladingen, zoals computerspelletjes, broodjes en macaroni, om de smokkel te verhullen. Het fiscale nadeel van de sigarettensmokkel is berekend op ongeveer 2,3 miljoen euro. De opbrengsten van de sigarettensmokkel werden witgewassen. Alle zeven verdachten zijn veroordeeld.

In de dividendfraudezaak werd op verschillende data in 2003 en 2004 met valse gegevens grote geldbedragen teruggevraagd aan de Belastingdienst. Bij een aantal verzoeken tot restitutie is de Belastingdienst tot uitbetaling overgegaan. In deze fraudezaak is gebruik gemaakt van een ambtenaar van de Belastingdienst. De hoofdverdachte, op wiens naam de verzoeken zijn gedaan, heeft het geld in Duitsland opgenomen. In totaal is de Staat voor circa ⬠800.000,- benadeeld. Er waren vijf verdachten in deze zaak. Eén verdachte is vrijgesproken.