Consumentenbond

Vakantiegangers gaan veel minder betalen voor bellen 12 juli 2006
Consumentenbond blijft actie voeren voor lagere prijzen mobiel bellen buitenland

Vakantiegangers, die binnen Europa met hun mobieltje bellen, gaan vanaf volgend jaar zomer veel minder betalen. De ingrijpende plannen om tot lagere tarieven voor bellen en gebeld worden in het buitenland te komen, gaan door. Dat heeft de Europese Commissie vandaag besloten. De Consumentenbond blijft actie voeren voor lagere prijzen want de lidstaten moeten nog hun goedkeuring geven.

De Europese interne markt, waar grote mobiele operators zich vrij kunnen vestigen, had voor consumenten moeten leiden tot lagere tarieven voor mobiel bellen en gebeld worden in het buitenland. Uit onderzoek van de Consumentenbond van twee jaar geleden blijkt dat 83% van de consumenten - die na hun vakantie onverwacht hoge rekeningen krijgen - dacht dat die tarieven inderdaad zouden dalen. Maar van lagere tarieven is tot nu toe volstrekt geen sprake. Sterker nog, het is nog steeds een melkkoe voor de mobiele operators. De concurrentie werkt niet, bijvoorbeeld omdat het kiezen van het goedkoopste netwerk voor consumenten lastig is. Het gevolg daarvan is dat zij te veel betalen.

De Europese Commissie heeft nu besloten stevig in te grijpen. Zo worden de tarieven gereguleerd die de mobiele operators elkaar onderling in rekening brengen om van elkaars netwerk gebruik te maken bij het bellen van het ene naar het andere land binnen Europa. Ook komen deze tarieven in verhouding te staan tot de tarieven die ze elkaar op nationaal niveau in rekening brengen, waar de concurrentie wel volop werkt. Verder worden ook de consumententarieven gereguleerd. Zo worden woekerwinsten voorkomen. Tot slot moeten mobiele operators aan consumenten actief duidelijke informatie verschaffen over hoeveel bellen en gebeld worden in het buitenland kost. Deze transparantie zal de concurrentie zeker ten goede komen.

Voor consumenten is dit stevige ingrijpen een zeer goede zaak, aldus de Consumentenbond, want het zal leiden tot fors lagere tarieven. Het Europees parlement en de lidstaten van de Europese Unie moeten het besluit van de Europese Commissie nog wel goedkeuren en de mobiele operators voeren een heftige lobby om het stevige ingrijpen in hun tarieven te voorkomen. De Consumentenbond blijft daarom, samen met zijn zusterorganisaties in andere Europese landen, actie voeren voor lagere tarieven voor de vakantiegangers.