Provincie Groningen

provinciehuis Debat Jongeren en Internationale samenwerking in provinciehuis 12 juli 2006

Woensdagmiddag 12 juli vond in de tijdelijke Statenzaal van het provinciehuis het 'Debat Jongeren en Internationale samenwerking' plaats. De aanleiding voor het debat was een stageproject in Guatemala voor MBO-studenten van de opleiding Welzijn aan het Noorderpoort College, het Alfa College en de Friese Poort. Het debat werd georganiseerd door Stichting Do You Care en de provincie. Gedeputeerde Ineke Mulder opende de middag.

Debat Jongeren en Internationale samenwerking in provinciehuis

Voor jongeren die een opleiding volgen in de zorg zijn internationalisering en mondiale bewustwording erg belangrijk. In hun toekomstige werk zullen zij waarschijnlijk regelmatig in aanraking komen met mensen uit verschillende culturen. Toch wordt aan dit soort interculturele aspecten tijdens hun opleiding (bijna) geen aandacht besteed.

Dat vindt tenminste Stichting Do You Care. Deze stichting zet zich in voor MBO-studenten tussen de 18 en 30 jaar van de opleidingen Sociaal Pedagogisch Werk (SPW) en Sociaal Cultureel Werk (SCW) die een stage in een ontwikkelingsland willen doen. Een stageperiode in een ontwikkelingsland stimuleert de jongeren zich breder te ontwikkelen en over de grenzen van de eigen leefwereld na te denken.

Debat Jongeren en Internationale samenwerking in provinciehuis

Tijdens het debat stonden dan ook de ervaringen centraal die de jongeren tijdens hun stage in het buitenland hadden opgedaan, en de resultaten van workshops die zij tijdens hun opleiding hadden gevolgd. Er werd gediscussieerd aan de hand van stellingen die de jongeren zelf bedacht hadden. Bijvoorbeeld over het gebruik van fair trade producten op scholen, en over respect voor andere culturen. Verder waren er stagecoordinatoren van de verschillende scholen aanwezig en ook stichting Solidaridad gaf een presentatie.

12 juli 2006