Ingezonden persbericht


Jet Stream test HD kwaliteit streams via Internet
Groningen / Hilversum - woensdag 12 juli 2006 Streaming Media specialist Jet Stream BV start deze zomer een test met High Definition kwaliteit streams via Internet. Ook introduceert het bedrijf nieuwe technologie om Flash Video te kunnen distribueren, en introduceert dankzij strategische samenwerkingen nieuwe Flat-Fee media hosting diensten.

HDTV
Terwijl de introductie van HDTV via de kabel moeizaam verloopt, is met de opkomst van supersnelle breedband ADSL, Kabel en FiberToTheHome verbindingen op Internet een snel groeiende afzetmarkt voor HD kwaliteit signalen aan het ontstaan. Jet Stream BV, streaming specialist en pionier, neemt het voortouw door HD streams via Internet aan te bieden, en roept geïnteresseerden op zich te melden om deel te nemen aan een proef om kwaliteitsgegevens te verzamelen.

"Met HD streams zoeken we de grenzen van de mogelijkheden van Internet opnieuw op", stelt Stef van der Ziel, directeur van Jet Stream. "Om HD streams vloeiend te kunnen bekijken, heeft de consument niet alleen minimaal een 5 Mbps verbinding. Met een 10Mbps verbinding is het dankzij bursting zelfs mogelijk realtime door een HD video stream te spoelen, alsof de video op de harde schijf van de PC staat. Bovenal moeten de ADSL of Kabelinternet verbinding, het netwerk van de provider en de verbindingen tussen de providers vrij zijn van dips".

Het bedrijf heeft tests uitgevoerd met verbindingen van diverse ISP's en de metingen zijn in het algemeen matig positief. De top breedband pakketten van @Home en Chello kwamen volgens Van der Ziel goed uit de bus, terwijl vergelijkbare ADSL verbindingen van prijsvechters af en toe storingen veroorzaakten, ondanks buffers van tot wel 20 seconden.

Van der Ziel: "We kunnen de performance van alle netwerken op de servers meten, maar we hebben weinig zicht op de thuis situatie: bijvoorbeeld of er op dezelfde lijn P2P diensten in de weg zitten, welk breedband pakket en PC men gebruikt, en of de verbinding draadloos is. Daarom zijn we geïnteresseerd in feedback van eindgebruikers. Onze ervaringen zullen we delen met de ISP's en ze voorstellen doen om de kosten voor distributie te verlagen en de kwaliteit te verhogen." De test HD streams worden op 3 tot 4Mbps aangeboden, waardoor vrijwel alle top abonnementen geschikt zijn voor de test. Dankzij gebruik van moderne formaten zoals Windows Media 9 en H.264 is de kwaliteit toch vergelijkbaar met de veel zwaardere HDTV signalen die via de digitale kabel worden aangeboden. Testers kunnen zich aanmelden via hd-test@jet-stream.nl.

StroboScope Flash Video
Jet Stream gaat ook mee in een nieuwe trend: het Flash Video formaat is dankzij giganten als Google Video en YouTube snel in opmars. De licentiekosten voor de distributie software van Macromedia lopen echter al snel in de tien- tot honderdduizenden euro's.

In samenwerking met internationale Flash ontwikkelaars heeft het bedrijf gewerkt aan StroboScope, een product waarmee de gewilde FLV bestanden zonder licentiekosten kunnen worden aangeboden. Jet Stream heeft het product in haar streaming servers en hosting diensten geïntegreerd en biedt het zonder meerkosten aan.

De eerste klanten, waaronder een omroep en enkele uitgeverijen hebben al aangegeven StroboScope te zullen gebruiken. Het bedrijf heeft detail informatie op http://www.streamzilla.nl/stroboscope.html gepubliceerd.

Flat Fee Media Hosting
Jet Stream BV en Leaseweb kondigen een samenwerking aan, waarbij beide bedrijven elkaars diensten integraal zullen aanbieden. Jet Stream is marktleider in professionele media management en distributie faciliteiten, en Leaseweb is marktleider in professionele volume hosting. De diensten van beide bedrijven sluiten naadloos op elkaar aan, en kunnen door de samenwerking hun klanten een nog hoger niveau aan diensten leveren, tegen scherpere tarieven.

De eerste ontwikkeling uit de samenwerking is de introductie van Flat Fee managed media servers. Waar voorheen bij volume streaming diensten altijd de vrees was achteraf met forse rekeningen te worden geconfronteerd, kan nu met de Flat Fee diensten exact worden gebudgetteerd, voor een onbeperkt maand volume. De beperking op het aantal gelijktijdige kijkers is door de afnemer vantevoren te kiezen, en kosten van upgrades zijn van tevoren volledig inzichtelijk.

Dankzij de samenwerking is de prijs/prestatie verhouding van de Flat-Fee managed media servers zowel op traffic niveau als de volledigheid van features en beheer&support extreem concurrerend, ook internationaal. Elke dienst biedt grote volumes tegen de scherpste tarieven, professionele ondersteuning en beheer, en ondersteuning van alle media formaten. De diensten worden op de vernieuwde http://www.streamzilla.nl website aangeboden.

Van Groningen naar Amsterdam
Inmiddels zijn enkele grote klanten gemigreerd naar de nieuwe lokatie, en zullen binnenkort in opdracht van enkele nieuwe klanten CDN's (Content Delivery Networks) worden ingericht. Jet Stream zal het eigen StreamZilla platform ook naar Amsterdam migreren: het merendeel van dit platform staat nu nog in Groningen.

Van der Ziel: "Wij hadden onze faciliteiten graag in Groningen gehouden, maar de Groningen Internet Exchange biedt nog te weinig capaciteit, er zitten te weinig Internet Providers, en de kosten voor dataverkeer en hosting liggen er tot wel een factor 5 hoger. Onze klanten vragen om kwaliteit, niet zozeer om vechtprijzen, maar het is wel onze verantwoordelijkheid de scherpste tarieven op te blijven zoeken. Bovendien zijn partners zoals Leaseweb strategisch interessanter: er zit meer volume, dus lagere kosten en meer potentiële klanten voor onze gecombineerde diensten."

Van der Ziel benadrukt dat de faciliteit in Groningen wordt niet opgeheven, maar zal als secundair platform actief blijven. Ook zal de hoofdvestiging van het kantoor in Groningen blijven.

Jet Stream
Jet Stream BV helpt en houdt haar klanten in het zadel bij het professioneel inrichten en beheren van innovatieve Cross Media faciliteiten voor ondermeer themazenders, IPTV, Web-TV, Video On Demand, Pay Per View en UMTS-televisie. Het bedrijf werkt voor de grotere spelers in de Broadcast, Publishing, Entertainment, Telecom, Overheid, Zorg en Educatie sectoren bij het professioneel inrichten van digitale media processen en faciliteiten op strategisch, organisatorisch, commercieel, conceptueel en technisch niveau. http://www.jet-stream.nl

Noot voor de pers: voor meer informatie kunt u contact opnemen met S. vd Ziel, Jet Stream BV, stef@jet-stream.nl 06-23406348