Ingezonden persbericht


Authenticiteit Land van Peel en Maas biedt mogelijkheden

Het Land van Peel en Maas is één van de belangrijkste toeristische centra van Nederland. Dit is grotendeels het gevolg van de kwantiteit en kwaliteit van verblijfscentra als CenterParcs, campings en recreatieparken maar nog niet van een eenduidig profiel van de regio. Als een meer eenduidige regio-identiteit uitgelicht wordt heeft Het Land van Peel en Maas een ijzersterke toeristische troef in handen.

De eigen identiteit van de regio is zonder meer buitengewoon en kan beter gebruikt worden voor de toerist. Deze heeft daar in een globaliserende wereld steeds meer behoefte aan. In de gemeente Horst aan de Maas is daarom onderzoek gedaan naar authenticiteit. Een aantal kenmerken, in het bijzonder de Peel en Griendtsveen, bieden meer toeristische mogelijkheden dan er nu benut worden.

Aantrekkelijke attracties nog vaak ontoegankelijk
Het Land van Peel en Maas heeft veel kenmerkende eigenschappen. In de regio staan bijvoorbeeld veel kastelen en ruïnes. Niet één kasteel in de regio is toegankelijk voor toeristen, afgezien van gebruik door groepsaccommodaties en horecavoorzieningen. De kastelen zijn stuk voor stuk interessant en kunnen een cultuurhistorisch verhaal vertellen.

Ook de Peel is in zekere zin een vesting voor toeristen. De Peel is met 65 % nationale naamsbekendheid en een hoge waardering een onovertroffen trekpleister in Noord-Limburg. Een klein deel van de Peel wordt gevormd door het Nationaal Park. Hier liggen een aantal fiets- en wandelroutes. Helaas ligt dit Nationaal Park ver van de grote toeristische centra af en daarmee mist het park haar doel volledig. Het deel van de Peel dat wél op loop- en fietsafstand ligt van verblijfsrecreatie is vrijwel ontoegankelijk. Hier zal niet snel verandering in komen. Landinrichtingscommissie de Peelvenen is vastbesloten om het grondwaterpeil te laten stijgen en hiermee dit deel van de Peel nog ontoegankelijker te maken. Dit druist volledig in tegen het algemeen onderkende belang van het toerisme. Bijna alle gemeenten in Noord-Limburg zeggen toerisme als speerpunt van beleid te hebben. De gemeente Horst aan de Maas is de enige gemeente die met het kunstmatig aangelegde gebied de Heere Peel enigszins tegenwicht probeert te bieden.

Een grote kans is weggelegd voor landbouwproducten als asperges, aardbeien, champignons en blauwe bessen. Ondanks dat deze producten relatief modern tot ontwikkeling zijn gekomen, ervaren vooral Nederlandse toeristen deze producten als typisch Noord-Limburgs. Hier is wel een vertaalslag noodzakelijk. De producten worden vaak slechts gebruikt als grondstof. Indien de producten meer als onderdeel van een concept gebruikt worden, wordt een Bourgondisch imago gevestigd. Onder andere schutterijen, fanfares en dialect kunnen eveneens invulling geven aan een dergelijk beeld. Een Bourgondisch imago heeft te maken met lekker eten en drinken, gemoedelijkheid en genieten, kernwaarden die in Zuid-Limburg al langer uitgedragen worden. Overigens tonen associatieonderzoeken aan dat de recreant, deels verrassend, de regio Noord-Limburg al ziet als een Bourgondisch gebied waar het goede leven centraal staat.

Fluisterbootjes in Griendtsveen
Ook Griendtsveen kan zich toeristisch sterker ontwikkelen. In Peeldorp Griendtsveen dragen de bruggetjes, kanalen, oeroude bomen en typische architectuur bij aan een dromerig karakter. Griendtsveen is aangewezen tot beschermd dorpsgezicht in het kader van de Rijksnota Belvedere. In diezelfde nota staat dat onderbenutting van cultureel erfgoed onwenselijk is. Het dorp heeft nu echter veel weg van een 'geheimtip'. De infrastructuur kan zich wel lenen voor meer openstelling.

In vergelijkbare kwetsbare gebieden zoals de Biesbosch en de Weerribben is met succes gebruik gemaakt van fluisterbootjes. Deze bootjes produceren weinig geluid en zijn niet milieubelastend. Het gebruiken van fluisterbootjes kan ook in de kanalen van Griendtsveen een nieuwe dimensie toevoegen aan het toeristische product. Van de Peelvaartjes in het dorp wordt vooralsnog nauwelijks gebruik gemaakt. Dat hier met beleid mee om gegaan moet worden is duidelijk. Wel is zeker dat Griendtsveen de toerist in de regio veel te bieden heeft, méér dan nu mogelijk is.

Het onderzoek naar authenticiteit in het Land van Peel en Maas werd gedaan in opdracht van de gemeente Horst aan de Maas. Het onderzoek werd uitgevoerd door Lottie van Gerven, student aan de toeristische hogeschool NHTV.