Ingezonden persbericht


PERSBERICHT: Uitzetting leider studentenvakbond uit Rusland onacceptabel

De Jonge Democraten hebben met afschuw kennis genomen van de uitzetting uit Rusland van Irene van den Broek, leider van de Landelijke Studentenvakbond en oud-bestuurslid van de Jonge Democraten. Zij is dinsdagavond door de Russische autoriteiten toegang geweigerd tot het land en op een vliegtuig gezet naar Zwitserland.

Van den Broek had drie maanden geleden geprobeerd een petitie aan te bieden aan dictator Loekasjenko van Wit-Rusland. De petitie was gericht tegen het gevangen nemen van demonstranten. Deze poging mislukte toen de Wit-Russische autoriteiten weigerden Van den Broek een visum te verstrekken. Het heeft er nu alle schijn van dat Van den Broek met deze actie op een zwarte lijst is komen te staan van Wit-Rusland èn Rusland.

Waarnemend voorzitter Rosa van der Tas van de Jonge Democraten: "Het is echt onacceptabel dat Rusland de voorzitter van de Nederlandse studentenvakbond toegang weigert omdat zij enkele maanden geleden opkwam voor mensenrechten in Wit-Rusland. Minister Bot van Buitenlandse Zaken moet de Russen maar eens aanspreken op deze verwerpelijke gang van zaken."

Ook Tweede Kamerlid Bert Bakker van D66 heeft kamervragen gesteld naar aanleiding van deze zaak. Volgens de Jonge Democraten moet de mensenrechtensituatie in Rusland in de scherpste bewoording worden afgekeurd door Nederland en de Europese Unie. Al eerder hebben Jonge Democraten ondervonden dat ze moeten oppassen met het vrij uitten van de eigen mening, op straffe van uitzetting uit Rusland. Om de mensenrechten in Rusland kracht bij te zetten moet het Westen de diplomatieke druk verder opvoeren.


---