Juli 2006

VroegeVogelsPad: uitdagende 'kuitenbijter' van bijna 600 kilometer op zeespiegelniveau
Cadeautje van milieu-organisaties aan zilveren radioprogramma is klaar Een gemarkeerde wandelroute van kust tot kust, dwars door Nederland, met een lengte van 600 kilometer en steeds op 'zeespiegelniveau'. Dat was drie jaar geleden het cadeau van alle grote en diverse kleine milieu-organisaties aan het toen 25-jarige Vara-programma 'Vroege Vogels'. Deze kuitenbijter van jewelste is nu klaar: het 'VroegeVogelsPad'.
Afbeelding Nederland is het enige land ter wereld dat half onder en half boven de zeespiegel ligt. Onze natuurlijke kustlijn loopt midden door ons land. Het 'zeespiegelpad' voert u langs deze nul-meter hoogtelijn.

Gemarkeerd
Het pad voert over gemarkeerde wandelpaden van de Zeeuwse kust naar de Wadden en passeert beroemde landschappen en waterrijke natuurgebieden die alles met de 'nullijn' te maken hebben.

Mooie wandelgids
Bij Uitgeverij Elmar verscheen op 12 juni de gids bij de nieuwe wandelroute, fraai uitgevoerd, met mooie illustraties en gedetaileerd kaartwerk van de hele route.

Verwachtingen
'We hebben er hoge verwachtingen van', zegt Elmars pr-functionaris Selma de Bruin. 'Het is een prachtige route, waarop de samenstellers geweldig hun best hebben gedaan. En het boek is dienovereenkomstig van kwaliteit. Een geweldig initiatief bovendien, gedragen door alle organisaties in Nederland met hart voor het milieu en natuurlijk ook door de vele tienduizenden luisteraars van het populaire Vara-programma'.

Veranderingen
In het 'routeboek' is naast de route-informatie niet alleen aandacht voor de geschiedenis en ontstaanswijze van onze beroemde cultuurlandschappen en natuurgebieden. Het kijkt ook vooruit op de onvermijdelijke veranderingen die ons landschap te wachten staan nu de zeespiegel stijgt en het klimaat wijzigt.

Niets meer vanzelfsprekend
De auteurs, in het dagelijks leven werkzaam in het water- en natuurbeheer, zorgen er in ieder geval voor dat voor iedereen die deze formidabele wandeltocht heeft voltooid niets in het Nederlandse landschap meer vanzelfsprekend is.

Informatie

EUR Een kleine 600 kilometer langeafstandswandeling. EUR Van 'kust tot kust' dwars door Nederland. EUR Alle informatie in één routegids.
EUR Gemarkeerde route.
EUR Gedetailleerde wandelkaarten.
EUR Unieke achtergrondinformatie over landschap, natuur en cultuurhistorie.

Het Vroege Vogelspad
Alphons van Winden & Keesjan van den Herik
ISBN 903891704x

192 pag pb geïll. kleur e 19,50

Het Vara radioprogramma Vroege vogels (elke zondagmorgen, Radio 2, 9 uur) wijdt een serie van tien uitzendingen aan het nieuwe lange afstandspad. De eerste daarvan is inmiddel op zondag 9 juli uitgezonden.