Gemeente Hengelo

Aangepaste woningen in O-kwadraat geopend

De witte vlek die Hengelo volgens wethouder Otten was op het gebied van aangepaste woningen is weggepoetst. Sinds woensdag 12 juli zijn de nieuwe Focuswoningen in het bouwproject O-kwadraat officieel geopend. Hengelo is twaalf aangepaste huurwoningen rijker.

Dag en nacht hulp

Door via de intercom om hulp te vragen, opende wethouder Otten woensdagmiddag de woningen in O-kwadraat. Op die plek tussen de Oldenzaalsestraat, de Oude Molenweg en de Hengelose binnenstad heeft St. Joseph Wonen in samenwerking met Fokus twaalf Fokuswoningen gebouwd. Het gaat om gelijkvloerse woningen met meestal drie of vier kamers. 24 Uur per etmaal kunnen de bewoners er via de intercom assistentie vragen bij bijvoorbeeld lichamelijke verzorging, aan- en uitkleden en eten en drinken.

Fokus heeft soortgelijke woningen door het hele land, maar had ze nog niet in Hengelo. Regiomanager Ruud van Hal is daarom blij met de mijlpaal: We hebben een volwaardige plek gebouwd aan de rand van de binnenstad van Hengelo waar mensen met een handicap prima kunnen wonen. Het is op een bijzondere manier gebouwd en ik heb er veel waardering voor.

Nog eens drie woningen in de planning

Om voor een Fokuswoning in aanmerking te komen, moeten cliënten voor minimaal vijf en maximaal dertig uur per week een indicatie hebben voor persoonlijke verzorging op afroep. Er is veel belangstelling voor de woningen en aan de Oude Molenweg worden waarschijnlijk nog eens drie Focuswoningen gerealiseerd, zegt wethouder Otten: Voorheen gingen mensen met een handicap wel eens naar andere steden voor een soortgelijke combinatie van wonen en zorg. Nu hoeft dat niet meer. Deze woningen zijn een verrijking van de stad. Bovendien blijkt uit een onderzoekje dat is gehouden onder de bewoners, dat de mensen het hier prettig vinden om te wonen en daar doe je het natuurlijk voor.

Meer informatie is te vinden op www.fokuswonen.nl