Time : 18:54:30
Date : 12 July 2006
Sender Name: Kabinet van Minister Yves Leterme
Voorstelling Vlaams landbouwrapport
Landbouwsector antwoordt via een versnelde herstructurering op de
uitdagingen van globalisering en nieuwe maatschappelijke eisen op het
vlak van leefmilieu, dierenwelzijn en voedselveiligheid.
Vandaag is op een landbouwbedrijf in Asse het eerste Vlaamse
landbouwrapport aan de pers voorgesteld.
Tijdens de persvoorstelling zijn een aantal cijfers gegeven waaruit
blijkt dat de Vlaamse landbouw volop bezig is om zich
herstructureren.
Om zich te wapenen tegen de verdere globalisering van onze economie
en het wegvallen van de Europese prijsondersteuning is in de
melkveehouderij het gemiddeld melkquotum per bedrijf gestegen met
ruim 28.100 l. Dit is een zelfde stijging als die van de vorige 4
melkjaren samen. Deze versnelde herstructurering is onder meer
mogelijk gemaakt door de flexibelere melkquotumregeling die de
Vlaamse regering vorig jaar heeft doorgevoerd.
Ook in de varkenshouderij wordt er opnieuw sterk geïnvesteerd. Hier
zijn het vooral de milieu-uitdagingen die aan de basis liggen. De
afgelopen twee jaar werden bij het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds
aanvragen ingediend voor het bouwen van zo'n 600 nieuwe
ammoniakemissiearme stallen.
In de tuinbouwsector, en in de glastuinbouwsector in het bijzonder,
ligt de klemtoon op investeringen inzake rationeel energiegebruik. Nu
de Vlaamse regering de hinderpalen t.a.v. de toepassing van
Warmtekrachtkoppelingen (WKK) in de tuinbouwsector heeft weggenomen,
wordt een nieuw elan in de bouw van WKK's in de tuinbouw waargenomen.
Naar schatting is er momenteel zo'n 70 MWe in planning of in opbouw,
wat bijna een verdubbeling is van het tot in 2004 gerealiseerde
vermogen.
Het landbouwrapport leert dat op de uitdagingen van vandaag: de
globalisering en een veeleisende samenleving, maar één antwoord
mogelijk is en dat is professionalisme. In de landbouwsector zal
zoals in de rest van de economie nog enkel plaats zijn voor bedrijven
die professioneel te werk gaan en dit geldt zowel voor de grote als
kleinere bedrijven.
Ook een bedrijf dat bijvoorbeeld aan hoevetoerisme of thuisverwerking
doet, heeft slechts toekomst in de mate dat deze activiteit op een
professionele manier wordt aangepakt. De hedendaagse toerist verwacht
ook hier een onberispelijke kwaliteit.
Tot slot is ook het exportgericht karakter van de sector aan bod
gekomen. Globaal genomen zijn we de 5de grootste exporteur in de
wereld wat agro-voedingsproducten betreft en de landbouw en
agro-voedingssector samen realiseerden in 2004 13,5% van het
exportsaldo.
Voor wat de export van diepvriesgroenten, prei en peren betreft zijn
we de grootste exporteur in de wereld.
Contact: Miet Deckers, woordvoerster van minister-president Yves
Leterme; 0475 76 65 26