Time : 18:54:30
Date : 12 July 2006
Sender Name: Kabinet van Minister Yves Leterme

Voorstelling Vlaams landbouwrapport

Landbouwsector antwoordt via een versnelde herstructurering op de uitdagingen van globalisering en nieuwe maatschappelijke eisen op het vlak van leefmilieu, dierenwelzijn en voedselveiligheid.

Vandaag is op een landbouwbedrijf in Asse het eerste Vlaamse landbouwrapport aan de pers voorgesteld.

Tijdens de persvoorstelling zijn een aantal cijfers gegeven waaruit blijkt dat de Vlaamse landbouw volop bezig is om zich herstructureren.

Om zich te wapenen tegen de verdere globalisering van onze economie en het wegvallen van de Europese prijsondersteuning is in de melkveehouderij het gemiddeld melkquotum per bedrijf gestegen met ruim 28.100 l. Dit is een zelfde stijging als die van de vorige 4 melkjaren samen. Deze versnelde herstructurering is onder meer mogelijk gemaakt door de flexibelere melkquotumregeling die de Vlaamse regering vorig jaar heeft doorgevoerd.

Ook in de varkenshouderij wordt er opnieuw sterk geïnvesteerd. Hier zijn het vooral de milieu-uitdagingen die aan de basis liggen. De afgelopen twee jaar werden bij het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds aanvragen ingediend voor het bouwen van zo'n 600 nieuwe ammoniakemissiearme stallen.

In de tuinbouwsector, en in de glastuinbouwsector in het bijzonder, ligt de klemtoon op investeringen inzake rationeel energiegebruik. Nu de Vlaamse regering de hinderpalen t.a.v. de toepassing van Warmtekrachtkoppelingen (WKK) in de tuinbouwsector heeft weggenomen, wordt een nieuw elan in de bouw van WKK's in de tuinbouw waargenomen. Naar schatting is er momenteel zo'n 70 MWe in planning of in opbouw, wat bijna een verdubbeling is van het tot in 2004 gerealiseerde vermogen.

Het landbouwrapport leert dat op de uitdagingen van vandaag: de globalisering en een veeleisende samenleving, maar één antwoord mogelijk is en dat is professionalisme. In de landbouwsector zal zoals in de rest van de economie nog enkel plaats zijn voor bedrijven die professioneel te werk gaan en dit geldt zowel voor de grote als kleinere bedrijven.

Ook een bedrijf dat bijvoorbeeld aan hoevetoerisme of thuisverwerking doet, heeft slechts toekomst in de mate dat deze activiteit op een professionele manier wordt aangepakt. De hedendaagse toerist verwacht ook hier een onberispelijke kwaliteit.

Tot slot is ook het exportgericht karakter van de sector aan bod gekomen. Globaal genomen zijn we de 5de grootste exporteur in de wereld wat agro-voedingsproducten betreft en de landbouw en agro-voedingssector samen realiseerden in 2004 13,5% van het exportsaldo.
Voor wat de export van diepvriesgroenten, prei en peren betreft zijn we de grootste exporteur in de wereld.

Contact: Miet Deckers, woordvoerster van minister-president Yves Leterme; 0475 76 65 26