Aedes

Pilot nieuw visitatiestelsel van start

12 juli 2006

De Stichting Experimenten Volkshuisvesting (SEV) is op 6 juli 2006 gestart met pilots voor een nieuw, onafhankelijk, extern en gezaghebbend visitatiestelsel voor corporaties. Dit onder auspiciën van de Auditraad Maatschappelijke Visitatie Woningcorporaties. Doel van deze pilots is het verder ontwikkelen én testen van het visitatiestelsel.

In het stelsel moet een onafhankelijk en gezaghebbend oordeel worden gegeven over de maatschappelijke prestaties van woningcorporaties. Voor de pilots is gekozen om zo snel mogelijk ervaring op te doen met het stelsel in de praktijk. Het nieuwe visitatiestelsel is in opdracht van de SEV ontwikkeld door een onafhankelijke en externe Auditraad.

Nieuw is dat de nadruk ligt op de geleverde maatschappelijke prestaties. Die worden zoveel als mogelijk uitgedrukt in kwantitatieve termen. Visitatie wordt -in tegenstelling tot eerdere en andere initiatieven- in de eerste plaats een verantwoordingsinstrument en pas in de tweede plaats een verbeterinstrument.

Voor de pilots hebben zich vijftien corporaties vrijwillig aangemeld. Voor de uitvoering van de visitaties heeft de Auditraad naast Raeflex, die al enige jaren visitaties in de corporatiebranche uitvoert, ook PriceWaterhouseCoopers, Deloitte, Ecorys en Pentascope geselecteerd. Allen hebben veel ervaring in de branche. De resultaten van de pilots worden in het najaar verwacht en zullen mede input vormen voor de uiteindelijke vormgeving van het nieuwe visitatiestelsel.