IKON

IKON-televisie

Vanaf woensdag 12 juli 2006

Nederland 1

23.10 - 23.40 uur: De God van Nederland

De tv-serie De God van Nederland peilt in acht afleveringen de barometerstand van de wonderbaarlijke terugkeer van de christelijke God in de Hollandse polder en gaat op zoek naar het Nieuw Religieus Peil. De God van Nederland, een rituele dagafsluiting voor wie zich afvraagt waar hij bij hoort, voor wie behoefte heeft om van zichzelf verlost te worden, voor wie vragen heeft over het leven, voor wie zoekt naar gemeenschap, voor wie in zijn hart een missionaris is of juist een religieuze analfabeet en voor wie zich in het diepst van zijn gedachten zélf een god voelt.

Met onze voeten nog vastgezogen in de oer Hollandse christelijke klei verklaarden we ons de afgelopen decennia massaal tot heidenen, goddelozen en kerkverlaters. Daarmee verjoegen we de christelijke spoken naar het land der fabelen. Ze waren hooguit nog rond in de krochten en spelonken van de Bible belt, maar langzaamaan zullen ze uitsterven, is de gangbare verlichte gedachte. Maar niets is minder waar. In de nadagen van dit oude geloof ontstaan her en der nieuwe vormen vol verlangen en vurige vroomheid. God is er weer en maakt zijn rentree in de maatschappelijke, politieke en culturele arena, of we deze God nu zoeken, ontkennen of verwerpen. Een serie over verlangen naar idealen, geborgenheid & gemeenschap en een zinvol bestaan. Voor gelovigen & ongelovigen, zoekers & zieners, dolende zielen & vastgeroeste geesten.

Afl. 1 Trippen op God - 12 juli
Wie kent niet het verlangen om van zichzelf verlost te worden en zich over te geven aan iets dat ons radicaal overstijgt? Waar komt dat verlangen naar overgave en radicale keuzes vandaan? Lukt het beter met z'n allen of alleen? Moet je er jong voor zijn of op leeftijd? In deze aflevering gaan we op zoek naar ziel en zaligheid in de jeugdkerk, bij de oud-bisschop op leeftijd en in de Santo Daime gemeenschap. Daar bereikt de extase haar hoogtepunt na het nuttigen van een geestverruimend sacrament in de vorm van een glaasje ayahuasca thee. Op weg naar het einde of nader tot U?

Afl. 2 Emanciperen met God - 19 juli
De SGP staat niet bepaald bekend om haar vrouwvriendelijkheid. Is de subsidie voor de SGP is niet juist vanwege de discriminatie van vrouwen stopgezet? In deze aflevering komen twee generaties SGP-vrouwen zelf aan het woord: een voorvechtster van het eerste uur en een twintigjarige studente. Hoe leef je als religieuze orthodoxe minderheid in een vrijgevochten land waar iedereen een mening klaar heeft over je geloof en 'achterlijke' opvattingen? Predik je dan revolutie of restauratie? Klamp je je vast aan een strohalm of verlaat je met pijn in het hart het zinkende SGP-scheepje onder Jezus' hoede?

Adl. 3 De makeover van God - 26 juli
Gingen we in vroeger tijden naar Afrika om daar de zwarte zielen te bekeren tot een witte God, nu komen de Afrikanen óns het Evangelie brengen. Omgekeerde missie is het parool. De witte kerken in de grote steden hebben het moeilijk en vergrijzen, terwijl de migrantenkerken 'booming' zijn. In de Haagse volkswijk Laak probeert een witte kerk gezusterlijk samen te werken met een Afrikaanse migrantenkerk. Hoe gaan calvinistische orgelklanken samen met Nigeriaanse gospelsound en karaoke? In de Nederlandse kerken is homoseksualiteit inmiddels geaccepteerd, maar hoe gaat een Nigeriaanse dominee om met zijn lesbische collega? Wederzijdse religieuze inburgering blijkt geen sinecure te zijn. Eén in Christus klinkt goed, maar is geen onverdeeld genoegen.

Afl. 4 Generaties over God - 2 augustus
Is Nederland de afgelopen decennia geheel van God losgeraakt of is er eerder sprake van een metamorfose van het geloof? Hoe hebben God en geloof zich ontwikkeld door de jaren heen? De redactie ging dit na bij drie verschillende generaties van één - van oudsher gereformeerd - gezin. Als het clichë klopt, is oma haar geloof trouw gebleven, is haar zoon ergens op de route afgehaakt en is haar kleindochter een eigentijdse, spirituele nomade geworden. Maar het blijkt toch niet zo makkelijk om vat te krijgen op de God van de verschillende generaties en de uitkomsten zijn verrassender dan verwacht. Een aflevering over de transformatie van het protestantisme in de Hollandse polder.

Afl. 5 Leiders naast God - 9 augustus
Wat drijft topeconoom Lans Bovenberg om zich in te zetten voor de zachte krachten in de economie, en waarom wil hij in Godsnaam dominee worden? Ook de gevierde zakenman Bernard Assink heeft een missie. Hij is lid van de ridderorde van Het Heilig Graf van Jeruzalem en wil Deventer groot maken door reli-toerisme. De tijd is er rijp voor. De rijke middeleeuwse traditie van de Moderne Devotie moet herleven en daar doet Assink alles voor. Wat bezielt deze twee en waarom hebben ze niet genoeg aan hun drukke banen? Midlife crisis of werken pro Deo?

Afl. 6 Ronselaar voor God - 16 augustus
Heeft God reclame nodig of kan hij het op eigen kracht? Moet je anderen bekeren met de voet tussen de deur of kun je beter een maaltijd aanrichten? Een nieuwe trend, overgewaaid uit de VS, het land van de onbegrensde mogelijkheden, is het uit het niets oprichten van een nieuwe kerk: Churchplanting genaamd. In de dorre woestenij van Amsterdam Noord probeert een jonge twintiger als een echte profeet een nieuwe gemeenschap te stichten. Maar ook profeten worden hevig op de proef gesteld. Wil Amsterdam Noord wel bekeerd worden? Zal de missie slagen of uitlopen op een catastrofe?

Afl. 7 Genezen door God? - 23 augustus
Het vertrouwen in de dokter is groot, maar de ziel wil meer. Een afleveringen over rituelen om te genezen. (Verdere beschrijving volgt)

Afl. 8 De God der vaderen - 30 augustus
Nog geen informatie beschikbaar.

Redactie: Wilberry Jakobs, Els van Driel, Marinus Schouten; eindredactie: Ida Overdijk

Mirjam Nieboer
IKON Communicatie
tel. (035) 6727101


---- --