Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.30 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200505260/1
(Nuon en inlichtingen cross-border leases)
Uitspraak over het besluit van de staatssecretaris van Financiën om inlichtingen te verstrekken aan de bevoegde autoriteit in de Verenigde Staten van Amerika die verband houden met cross-border leases, waarbij Nuon of een van de vennootschappen die tot het concern behoren, zijn betrokken. De te verstrekken inlichtingen hebben betrekking op de antwoorden van Nuon op de vragen die in het bedoelde verzoek door het ministerie zijn gesteld. De rechtbank in Amsterdam heeft in de uitspraak van mei 2005 het beroep van Nuon tegen de kennisgeving van de staatssecretaris niet-ontvankelijk verklaard. Kort gezegd: de inlichtingen waren al verstrekt en Nuon had naar het oordeel van de rechtbank dan ook geen procesbelang meer. Nuon is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf wenst een uitspraak over de rechtmatigheid van de verstrekking van de inlichtingen aan de Amerikaanse fiscale autoriteiten, want als de verstrekte informatie zal leiden tot schadeclaims, wil Nuon de schade kunnen verhalen op de staatssecretaris van Financiën.


* 200506849/1
(Koptische basisscholen Amsterdam)
Uitspraak over de afwijzing door de gemeenteraad van Amsterdam van het verzoek van het "Instituut voor Koptisch Orthodoxe Studie en Cultuur" om twee Koptische basisscholen in het zogenoemde Plan van scholen basisonderwijs 2005-2007 op te nemen. De minister van Onderwijs heeft vervolgens deze afwijzing bekrachtigd. Een bijzondere school kan voor bekostiging in aanmerking komen, indien zij voorkomt op een vastgesteld Plan van scholen. De gemeenteraad en de minister zijn van mening dat de twee Koptische basisscholen niet in het Plan van scholen kunnen worden opgenomen, omdat geen sprake is van een 'eigen richting'. Het Instituut is het daar niet mee eens. Het feit dat de minister het onderwijs dat het Instituut wil verstrekken niet als een 'eigen richting' aanmerkt, beschouwt het Instituut als een ongeoorloofde inbreuk op het grondrecht op vrijheid van onderwijs. De Koptisch-orthodoxe stroming is volgens het Instituut een 'eigen richting', zodat de basisscholen voor bekostiging in aanmerking moeten komen, aldus het Instituut.


* 200507229/1
(Baggerspeciedepot Zevenhuizen)
Uitspraak op de beroepen die de "Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort" en de "Bewoners Vereniging Vathorst" hebben ingediend met betrekking tot het bestemmingsplan "Baggerspeciedepot Zevenhuizen 2003". Met het bestemmingsplan wordt de aanleg van een baggerspeciedepot mogelijk gemaakt op de locatie "Zevenhuizen". Het gebied beslaat ongeveer 92 hectare, ligt ten noorden van de A1 en sluit aan de zuidkant aan op gronden van afvalverwerkingsbedrijf Smink Afvalverwerking. Aan de oostzijde ligt de toekomstige wijk Vathorst. In beroep wordt onder meer aangevoerd dat de locatie niet meer nodig is omdat er alternatieve locaties zijn gevonden. Het college van gedeputeerde staten van Utrecht heeft goedkeuring verleend aan het plan onder meer vanwege de onzekerheid die bestaat omtrent deze alternatieve locaties. In een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van 20 april 2005 (200404611/1) heeft de Afdeling de goedkeuring die destijds was verleend vernietigd.


* 200507421/1
(Afwijzing vergunning windmolenpark Noordzee) Uitspraak over de afwijzing door de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat van de aanvraag van E-Connection B.V. om een vergunning voor de aanleg van windmolenparken voor de Nederlandse kust. De staatssecretaris heeft in 2002 beleidsregels vastgesteld met betrekking tot installaties in de zogenoemde exclusieve economische zone van Nederland. In die beleidsregels is bepaald dat tot een nader te bepalen tijdstip geen vergunning wordt verleend voor het oprichten van windturbines in die zone. Op basis van deze regels heeft de staatssecretaris de aanvraag afgewezen. E-Connection is van mening dat de staatssecretaris had moeten afwijken van deze beleidsregels. Voor dit standpunt voert zij aan dat het kabinet in september 2004 heeft besloten af te zien van de invoering van het aangekondigde concessiestelsel, waardoor het moratorium dat in de beleidsregels is opgenomen (om in het geheel geen vergunningen meer te verlenen) geen doel meer dient. Het kabinet heeft ook al aangekondigd dat het moratorium zal worden opgeheven. E-Connection heeft verder aangegeven reeds omvangrijke investeringen te hebben gedaan.


* 200507780/1
(Herontwikkeling winkelcentrum Lisse)
Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Lisse heeft verleend aan "Triumvir Lisa B.V." voor de bouw van een parkeerkelder, een winkelstrook en 43 appartementen aan de Heereweg en de Berkhoutlaan in Lisse. Dit bouwplan strekt tot herontwikkeling van het winkelcentrum "De Madelief". Het bouwplan is in strijd met het bestemmingsplan. Om de herontwikkeling toch mogelijk te maken, heeft het gemeentebestuur vrijstelling van het bestemmingsplan verleend. Enkele inwoners van Lisse zijn het niet eens met de verleende vrijstelling en bouwvergunning. Zij vinden dat het gemeentebestuur de vrijstelling niet heeft voorzien van een goede ruimtelijke onderbouwing. Het bouwplan heeft wat hoogte en omvang betreft, een ingrijpende inbreuk op het bestemmingsplan, aldus de omwonenden. De rechtbank in Den Haag heeft in augustus 2005 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond verklaard. Nu doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak in hoger beroep.


* 200508072/1
(Bouwvergunning Rabobankfiliaal Utrecht)
Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft verleend aan de Rabobank voor het verbouwen van een pand aan de Beethovenlaan in Utrecht. Om van het pand een bankfiliaal te maken is bouwvergunning verleend voor het wijzigen van de voor- en zijgevel en voor het wijzigen van de indeling van het gebouw. Twee omwonenden hebben bezwaren tegen het bouwplan. Volgens hen staat het bestemmingsplan alleen een verbouwing toe, indien het pand zal worden gebruikt als woonruimte en niet als bankfiliaal. Zij zijn dan ook van mening dat voor de verbouwing geen bouwvergunning had mogen worden verleend. Verder zijn zij van mening dat het bouwplan in strijd is met de Algemene Leefmilieuverordening van de gemeente.


* 200508430/1
(Parkeerplekken keizersgracht Amsterdam)
Uitspraak op het beroep dat Wijkcentrum d'Oude Stadt en inwoners van Amsterdam hebben ingediend met betrekking tot de "Tweede wijziging bestemmingsplan Leidse en Weteringbuurt 1998" van het stadsdeel Amsterdam-Centrum. Het wijzigingsplan maakt de bouw mogelijk van een parkeervoorziening op de eerste bouwlaag van een pand aan de Keizersgracht voor maximaal zes auto's. In beroep wordt gesteld dat ten onrechte geen rekening is gehouden met eerder ingediende bedenkingen, dat het wijzigingsplan niet voldoet aan de eisen van het bestemmingsplan, dat adviezen van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg zijn genegeerd en dat de monumentenvergunning op oneigenlijke gronden is verleend. Ook vreest het Wijkcentrum d'Oude Stadt voor een verslechtering van de luchtkwaliteit. Het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland is het niet eens met de bezwaren en heeft goedkeuring verleend aan het wijzigingsplan.


* 200508883/1
(Exploitatievergunning fluisterboten Amsterdam) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam om aan Canal Motorboats, Sesa-Rent-a Boat en Duba-Elektra exploitatievergunningen te verlenen voor het vervoeren van passagiers met bedrijfsvaartuigen, de zogenoemde fluisterbootjes. In het verleden heeft de gemeente een wisselend beleid ten aanzien van rondvaartboten gevoerd. In 1996 heeft het gemeentebestuur besloten om aan de drie bovengenoemde bedrijven een vergunning te verlenen voor een periode van drie jaar. Deze vergunning hield in dat zij kleine roeiboten of kleine boten voorzien van elektromotor mochten verhuren vanaf ligplaatsen op ten hoogste tien locaties in de binnenstad. De gemeenteraad heeft in 2001 dit experiment beëindigd. Het is niet de bedoeling geweest van de gemeente om elektrisch varen geheel onmogelijk te maken, maar om de exploitatie vanaf steigers in de binnenstad voor dat moment te stoppen. Volgens de drie bedrijven had het beëindigen van het experiment uitsluitend betrekking op de afvaartlocaties binnen de grachtengordel. Het gemeentebestuur heeft volgens hen dan ook de exploitatievergunning onterecht afgewezen, nu het stopzetten van het experiment volgens de drie bedrijven niet gold voor de locaties buiten de grachtengordel.


* 200510322/1
(Milieuvergunning galvaniseerbedrijf 's-Hertogenbosch) Uitspraak op het beroep dat Heineken Nederland BV heeft ingediend tegen de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van 's-Hertogenbosch heeft verleend aan een galvaniseerbedrijf aan de Rietveldenweg in 's-Hertogenbosch. Heineken vreest voor bodemvervuiling door het bedrijf. Heineken stelt dat ten onrechte een aantal vloeren niet vloeistofdicht zijn en er niet is voorzien in opvang van bluswater. Ook zou er geen rekening zijn gehouden met 20.000 kilo waterzuiveringsslib dat binnen het bedrijf vrijkomt. Het college van burgemeester en wethouders is het niet met de bezwaren eens.


* 200600034/1
(Milieuvergunning scheepswerf Rotterdam)
Uitspraak op de beroepen die een scheepswerf en K.W. Supply B.V. hebben ingediend tegen de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan de scheepswerf aan de Ophemertstraat in Rotterdam. De vergunning is verleend voor het verrichten van werkzaamheden aan schepen met een lengte van 25 meter en meer. De scheepswerf stelt dat de voorschriften die in de vergunning zijn opgenomen om eventuele schade aan naastgelegen percelen te voorkomen een onnodige belemmering in de bedrijfsvoering opleveren. K.W. Supply B.V. betoogt dat de vergunning onvoldoende waarborgen biedt om te voorkomen dat de draaicirkel van de hijskraan over het terrein van haar inrichting komt.


* 200601268/1
(Dwangsom chemisch bedrijf Delfzijl)
Uitspraak op het beroep dat FMC Chemicals Netherlands BV heeft ingediend tegen de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Delfzijl aan het bedrijf heeft opgelegd. Bij het bedrijf heeft zich op 17 april 2005 een lekkage voorgedaan in een verbindingsstuk tussen de oxidator en een vloeistofniveauvat. Daarbij is de stof Shellsoll vrijgekomen. Enkele dagen later heeft het bedrijf het voorval gemeld aan het college van burgemeester en wethouders. Naar de mening van het college is sprake van een ongewoon voorval dat niet tijdig is gemeld. Daarmee zou een overtreding zijn begaan. Om herhaling van de overtreding te voorkomen is een last onder dwangsom opgelegd. Het bedrijf stelt dat kleine lekkages zich met enige regelmaat voordoen en inherent zijn aan het productieproces. Er zou dus geen sprake zijn geweest van een ongewoon voorval zodat er geen dwangsom kon worden opgelegd.