Llink


Rotterdam, 10 juli 2006

RECTIFICATIE
Op 12 juli wordt niet LLINK Warzone aflevering over Peru uitgezonden. In plaats daarvan wordt de uitzending over Kongo uitgezonden. De aflevering over Peru wordt pas 2 augustus vertoond.


-----Persbericht-----

LLiNK Warzone Kongo: Rijkdom onder. Armoede, ziekte en verderf boven

LLiNK Warzone Kongo

Kongo zou één van de meest welvarende landen van de wereld kunnen zijn. Het land is vruchtbaar en de grond zit vol rijkdom. Diamanten, goud, coltan (een belangrijke grondstof voor mobiele telefoons) en casseriet (waaruit tin wordt gewonnen) zijn maar in weinig landen in grote hoeveelheden te vinden. Helaas zijn juist deze delfstoffen de aanleiding voor enorme oorlogen in het Oosten van Kongo. De lokale bevolking lijdt onder dood en verderf zaaiende rebellentroepen, gesteund door regeringslegers van buurlanden die een graantje willen meepikken van de mijnbouw. Nynke Douma bezocht samen met programmamaker Gideon van Aartsen het midden-Afrikaanse land, waar ze werden geconfronteerd met de gevolgen van armoede, ziekte en geweld. LLiNK Warzone Kongo is woendag 12 juli om 23:40 te zien op Nederland 3.

Nynke Douma bezoekt een haar goede vriend Jean-Claude Safari Zozo, een advocaat die gespecialiseerd is in het verdedigen van verkrachte vrouwen. Ook laat ze de kijker kennismaken met verschillende Kongolezen die met steun van Memisa de schouders onder de toekomst van hun land zetten. Zo helpt de 27-jarige Agnes Kabamba in Centre Olame de zogenoemde 'heksenkinderen'; doodgewone kinderen die worden mishandeld, opgesloten of verstoten, omdat sekteleiders en medicijnmannen hen als zondebok hebben aangewezen voor alle ellende die de gemeenschap overkomt. Ook spreekt Nynke met een 19-jarige Kongolese ex-kindsoldate Patience, die na jarenlang moorden, nu liefdevol pleegmoeder is van twee verlaten Hutu-baby's.

De vijfentwintigjarige Nynke Douma studeerde rurale ontwikkeling en bracht drie jaar geleden een bezoek aan Bukavu voor de hulporganisatie Cordaid. Nynke rondde haar studie Journalistiek af aan de Universiteit van Cardiff en reist voor LLiNK Warzone terug naar de plekken waar zij drie jaar eerder werkzaam was.

LLiNK Warzone Kongo is mede mogelijk gemaakt door ontwikkelingsorganisatie Cordaid.

LLiNK Warzone Kongo is 12 juli om uur 23:40 te zien op Nederland 3. LLiNK Warzone is een programma van LLiNK. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. Sinds september 2005 zendt LLiNK uit op Nederland 3, Radio 1, 3FM, 747AM en www.LLiNK.nl.


-----Einde Persbericht-----