Provincie Drenthe

20 Drentse projectaanvragen gehonoreerd: 5 miljoen euro voor dagarrangementen en combinatiefuncties
12 Jul 2006

Het rijk investeert bijna vijf miljoen euro in Drentse projecten voor Dagarrangementen en combinatiefuncties. Het gaat daarbij om voorzieningen als een doorlopend aanbod van kinderopvang, onderwijs, overblijf en sport en welzijns- en culturele activiteiten voor kinderen en jeugdigen. Het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen heeft dit onlangs besloten. Gedeputeerde Anneke Haarsma (PvdA) maakte dit vanmiddag bekend in het provinciehuis in Assen. Het gaat om 21 Drentse aanvragen vanuit tien Drentse gemeenten en de provincie. Inmiddels zijn 20 aanvragen formeel gehonoreerd. Provincie en gemeenten dragen zelf ook nog eens ruim 5 miljoen euro bij, zodat in totaal een bedrag van ruim tien miljoen euro beschikbaar komt voor een jeugdvoorzieningenstructuur in Drenthe.

Het programma maakt het mogelijk dat ouders arbeid en zorg beter kunnen combineren. Bovendien draagt het bij aan de ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen van 0 tot 16 jaar. De komende maand worden de aanvragen omgebouwd tot concrete voorstellen. Dan wordt ook duidelijk hoe de projecten er uit gaan zien en waar deze exact gaan plaatsvinden. Halverwege 2008 moeten de projecten zijn afgerond. Gedeputeerde Anneke Haarsma: "Een eerste inventarisatie laat al wel zien dat we met deze middelen in elk geval tot 25 nieuwe brede scholen of soortgelijke voorzieningen zullen kunnen realiseren in Drenthe. Bovendien ontstaan er veel meer mogelijkheden voor samenwerking tussen scholen op dit terrein. Wanneer je dit optelt bij de initiatieven die al in gang zijn gezet rond de Multifunctionele dienstencentra betekent dit echt een geweldige impuls voor onze provincie."

Vanaf begin 2004 hebben provincie en gemeenten de handen ineengeslagen om het voorzieningenbeleid in Drenthe te verbeteren. In eerste instantie leidde dit tot het programma Multifunctionele Dienstencentra, bestaande uit 27 initiatieven op het gebied van wonen, zorg en dienstverlening. Daarnaast is er sinds die tijd ingezet op een extra impuls, specifiek voor voorzieningen voor kinderen. Te denken valt aan brede scholen, maar ook aan mogelijkheden voor het verenigingsleven en verbetering van de speelvoorzieningen. Voor de uitvoering van deze projecten werd een beroep gedaan op de Europese Unie, in de vorm van ESF-subsidie. Eind oktober 2005 bleek echter de ESF-pot leeg te zijn. Gemeenten en en provincie hebben daarop een gezamenlijke brief gestuurd naar het ministerie van OCenW om aandacht te vragen voor dit onderwerp. Onder andere dankzij deze actie heeft het rijk besloten een nieuwe regeling te openen onder de naam Dagarrangementen en Combinatiefuncties. Hierdoor kwam er extra rijksgeld beschikbaar voor deze op kinderen gerichte voorzieningen. De Drentse gemeenten en de provincie hebben hiervoor 21 aanvragen ingediend, waarvan er dus tot op heden 20 zijn gehonoreerd.