Gemeente Kampen

Persbericht

Kampen, 12 juli 2006

Kamper jongeren nemen deel aan jongerenuitwisseling in Soest

Op woensdag 12 juli a.s. vertrekt een groep van 15 jongeren in de leeftijd van 15 tot 17 jaar naar onze partnerstad Soest in Duitsland om daar deel te nemen aan een jongerenuitwisseling. Deze uitwisseling vindt plaats in het kader van het programma `Jeugd voor Europa' van de Europese Commissie, duurt van 12 tot 22 juli a.s. en is bedoeld om jongeren tussen 15 en 25 jaar uit verschillende landen de kans te bieden elkaar en de culturen te leren kennen. Onze partnerstad Soest organiseert al een aantal jaren een jongerenuitwisseling in samenwerking met haar partnerstad Strzelce Opolskie (Polen) en een partnerstad van Strzelce Opolskie: Druskieninkai (Litouwen). Op de vraag van Soest of Kampen zich aan wilde sluiten bij deze jongerenuitwisseling, heeft de gemeente Kampen positief gereageerd. Vorig jaar is een groep Kamper jongeren in het kader van deze uitwisseling naar Strzelce Opolskie geweest.

De vijftien jongeren en twee begeleiders uit Kampen zullen in Soest deelnemen aan allerlei culturele en maatschappelijke activiteiten. Er worden workshops, activiteiten en uitstapjes georganiseerd. Op deze manier leren de jongeren op informele wijze de verschillende culturen kennen en raken ze meer bij het Europa van het derde millennium betrokken. Aandachtspunten hierbij zijn onder andere: het vergemakkelijken van de integratie van jongeren in de maatschappij in het algemeen en hun ondernemerszin, het bevorderen van een groter inzicht in de verscheidenheid van onze gemeenschappelijke Europese cultuur en ons gemeenschappelijk erfgoed.

Het ontvangende land verzorgt steeds het thema en het programma voor de deelnemers uit elk land. Het thema van dit jaar is "youth together @ europe - multinational meeting to the theme media & communication". De jongeren zullen mediaworkshops volgen over video, krant, radio, Internet, theater. Er zal onder andere een bezoek worden gebracht naar een televisie- en radiostation WDR in Keulen.

De groep jongeren wordt toegesproken door wethouder B. Boerman en vertrekt op 12 juli om 11.30 uur vanaf de parkeerplaats van het stadhuis.