Time : 08:45:10
Date : 12 July 2006
Sender Name: Rekenhof- Cour des comptes

Restrictieve mededingingspraktijken: behandelingstermijnen van klachten niet verenigbaar met bedrijfsleven

Het Rekenhof stelt vast dat talrijke klachten die bij de organen voor de mededinging zijn ingediend, nog niet zijn behandeld. De behandelingstermijnen van die klachten zijn te lang en weinig verenigbaar met de evoluties in vele economische sectoren.

Sinds 1993 is de bescherming van de economische mededinging toevertrouwd aan een administratief rechtscollege (de Raad voor Mededinging) en aan een onderzoeksorgaan (de Dienst voor de Mededinging van de FOD Economie, Middenstand, Kmo's en Energie). Het onderzoek van de klachten werd later versterkt met de oprichting van een korps verslaggevers.

De organen treden zowel op voor het onderzoeken van concentraties van ondernemingen (overnames of fusies van ondernemingen) als van restrictieve mededingingspraktijken (onderlinge prijsafspraken bijvoorbeeld) om een effectieve economische mededinging te verzekeren voor bedrijven en consumenten.

Ondanks verscheidene maatregelen eind jaren negentig en een groot aantal aanwervingen in 2000 en 2004, voldoet de toepassing van de wetgeving nog steeds niet aan de verwachtingen op het gebied van de restrictieve mededingingspraktijken. Onlangs keurde het parlement een nieuwe wet goed die de doeltreffendheid van de organen voor de mededinging moet versterken door een verhoging van de middelen en een vereenvoudiging van bepaalde procedures.

Eind 2005 heeft het Rekenhof de ontwikkelingen onderzocht binnen de capaciteit van de organen voor de mededinging om de restrictieve mededingingspraktijken te behandelen.

Van de 187 klachtendossiers ingediend sinds 1993 is slechts in 58 een beslissing genomen (waarvan slechts één tot een sanctie leidde). De helft van de dossiers waarin een beslissing werd genomen, vergde een totale behandelingstijd van meer dan zeven jaar, terwijl de meeste dossiers in onderzoek meer dan vijf jaar oud zijn.

Volgens het Rekenhof beschikken de organen voor de mededinging sinds verscheidene jaren over een capaciteit waarmee ze sneller en efficiënter meer dossiers over mededingingspraktijken zouden moeten kunnen behandelen. Om betere resultaten te verkrijgen, moeten de middelen niet verder worden verhoogd, maar moet er een actiever beheer zijn met meer aandacht voor de behandelingstermijnen van de dossiers.

Er kan pas sprake zijn van een concurrentiebeleid dat de markt duidelijke aanwijzingen geeft, als eventuele restrictieve mededingingspraktijken op initiatief van het korps verslaggevers worden onderzocht en door de Raad worden behandeld binnen een redelijke termijn verenigbaar met het bedrijfsleven.

In zijn antwoord wijst de Minister van Economie erop dat de oorzaken die het Rekenhof aangeeft, niet verhinderen dat daarnaast wel degelijk ook sprake is geweest van een personeelstekort bij de Raad, de Dienst en het korps, en van een scheeftrekking van deze schaarse middelen naar het concentratie-onderzoek. Hij kondigt aan dat hij de verschillende organen op hun verantwoordelijkheden zal wijzen.


----------------------------
Informatie voor de pers
Het Rekenhof controleert de openbare financiën van de federale Staat, de gemeenschappen, de gewesten en de provincies. Het draagt bij tot de verbetering van het overheidsbeheer door nuttige en betrouwbare informatie die voortvloeit uit een tegensprekelijk onderzoek, toe te zenden aan de parlementaire vergaderingen, aan de beheerders en aan de gecontroleerde diensten. Als collaterale instelling van het parlement werkt het Rekenhof onafhankelijk ten opzichte van de overheden die het controleert.

Het verslag Naar een doeltreffende controle op de restrictieve mededingingspraktijken is bezorgd aan het federale parlement. Het integrale verslag (27 p.), de samenvatting (1p.) en dit persbericht zijn beschikbaar op www.rekenhof.be.

Contactpersoon:
Line Emmerechts
Cel Federale Publicaties
02 551 89 85

URL: http://www.ccrek.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL