D66

Vragen van het lid Van der Ham (D66) aan de Minister en de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat over het gebruik van de binnenvaart bij goederendistributie.

1. Bent u op de hoogte van de initiatiefnota Wegen om te Bevaren van de Statenfractie D66 Noord Holland met voorstellen die zijn aangenomen door de Provinciale Staten Noord Holland?

2. Wat is, naar aanleiding van dit voorstel, uw visie op het intensief gebruik maken van binnenvaart bij goederenvervoer met het oog op de bereikbaarheidsproblemen via wegen in Nederland, de luchtvervuiling door fijnstof en uitlaatgassen en het verschil in kosten tussen de aanleg van meer wegen en het onderhouden van vaarwegen?

3. In het voorstel wordt gesteld dat het Rijk in de nota Mobiliteit tot 2012 ongeveer 700 miljoen heeft uitgetrokken voor het geschikt houden van de binnenvaartwegen, klopt dit bedrag? Zo nee, hoeveel is er in werkelijkheid beschikbaar? Op welke manier komt dit bedrag de komende jaren beschikbaar? Kunt u aangeven of het bedrag voldoende is gelet op het achterstallig onderhoud bij vaarwegen zoals baggeren en het verdiepen en verbreden van kanaalsluizen?

4. Eén van de voorstellen die is aangenomen door de Provinciale Staten van Noord Holland is om een werkconferentie te organiseren om de mogelijkheden van vervoer over water te onderzoeken, op welke manier zou u betrokken kunnen zijn bij deze conferentie?

In het aangenomen besluit van de Provinciale Staten wordt gezegd de realiseerbaarheid van twee pilotprojecten te onderzoeken, te weten één in het Noordzeekanaalgebied en één in Den Helder, bent u bereid mee te werken aan deze pilots, op welke manier ziet u de samenwerking tussen provincie, Rijk en de transportsector in deze?
_______________________

Wegen om te Bevaren Initiatiefvoorstel Statenfractie D66 Noord Holland, zie Bijlage 1
http://www.d66noordholland.nl/page/downloads/Initiatiefvoorstel_binnen vaart.doc

12-7-2006 09:03