Gemeente Eindhoven

Persbericht 12 juli 2006, 180

Duidelijke regels voor selectie van partijen voor ontwikkeling bouwlocaties

Nieuw selectie- en uitgiftebeleid gemeente Eindhoven

De gemeente Eindhoven heeft haar selectie- en uitgiftebeleid voor bouwkavels, uitgezonderd kavels voor bedrijven en individuele vrije sector woningen, aangescherpt en vastgelegd. Hiermee volgt de gemeente de aanbevelingen op uit het onderzoeksrapport âStreep in het zandâ van
1 november 2005. Daarin raadde de Commissie Caminada de gemeente aan om de procedures rond de uitgifte van bouwgrond te moderniseren. De bovengenoemde commissie van externe deskundigen onderzocht, op verzoek van zowel college als gemeenteraad, eind vorig jaar onder andere hoe de selectie tot stand was gekomen van bouwbedrijven voor woningbouw in Waterrijk (een onderdeel van de Vinexwijk Meerhoven). Het rapport leidde tot het aftreden van de verantwoordelijk wethouder.

Het nieuwe beleid is vooral gericht op het duidelijk beschrijven en vastleggen van de regels die gelden bij met name de selectie van partijen (projectontwikkelaars, bouwbedrijven etc.) voor de ontwikkeling van bepaalde bouwlocaties.
Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen locaties die een combinatie zijn van particulier en gemeentelijk eigendom (zoals PPS-constructies) en volledig gemeentelijke eigendommen. Het beleid leidt ook tot een duidelijkere rolverdeling tussen de ambtelijke organisatie en het college van B&W. Met duidelijke spelregels vooraf is de rol van het college beperkt tot het oordeel of de spelregels goed zijn toegepast en bekrachtigt de selectie of wijst die in zijn geheel af. Het college van B&W kan zelf geen wijzigingen aanbrengen in de selectie.

Openbare selectie gronduitgifte woningen

Wat betreft de gemeentelijke gronduitgifte voor woningen geldt dat de start van de woningbouwlocaties gepubliceerd wordt in een landelijk dekkend dag-, week- of maandblad, dat gericht is op deze sector. Partijen die in aanmerking willen komen voor ontwikkeling van een woningbouwlocatie kunnen reageren op deze advertentie. Zij moeten zich dus formeel aanmelden bij de gemeente. Dat geldt ook voor de ontwikkelaars en bouwbedrijven al eerder hun interesse hiervoor bij de gemeente hebben laten blijken.
De partijen moeten bovendien gegevens beschikbaar stellen aan de gemeente om het bedrijf te kunnen beoordelen. Om tot een objectieve volgorde te komen, gebruikt de gemeente onder meer de volgende algemene selectiecriteria: prijs-kwaliteitverhouding, regionale gebondenheid en solvabiliteit en stabiliteit

Voor gemeentelijke gronduitgifte voor non-profit- en commerciële voorzieningen gelden afwijkende regels.
Omdat de gronduitgifte voor non-profit voorzieningen sterk gericht is op de behoefte van de uiteindelijke gebruiker en niet de ontwikkelaar, kiest de gemeente voor een onderhandse selectie. Dat geldt ook voor gronduitgifte voor commerciële voorzieningen, die worden ontwikkeld voor beleggers of gebruikers. Het moet dan wel gaan om projecten die groter zijn dan de uitgifte van individuele percelen. Als het bovendien erom gaat belangrijke bedrijven/instellingen naar Eindhoven te halen, wordt ook gekeken naar programmatische, ruimtelijke en prijstechnische aspecten en de (economische) spin-off.