Gemeente Rotterdam


---


Nr.137
12 juli 2006

Rotterdam handhaaft steeds strenger

Rotterdam zet steeds meer in op bestuurlijk handhaven. Bij bestuurlijke handhaving gaat het vooral om (horeca-)ondernemers en eigenaren van panden die zich niet aan de regels houden. Hun zaak of woning kan op last van de burgemeester worden gesloten. Ook kan de vergunning tijdelijk of helemaal worden ingetrokken. Vorig jaar werden 112 bestuurlijke maatregelen genomen of bestuurlijke waarschuwingen uitgereikt. Aanzienlijk meer dan in 2004, toen dit aantal 77 bedroeg.

Het merendeel van de 112 maatregelen had betrekking op de horeca. In bijna de helft van de gevallen ging het om illegale tewerkstelling. Ook tegen coffeeshops is streng opgetreden. Tien van de 62 legale coffeeshops in Rotterdam werden gesloten. Dit omdat er minderjarigen in de zaak werden aangetroffen. Als gevolg hiervan is het deurbeleid bij veel coffeeshops aangescherpt. Een seksinrichting ging voor een jaar dicht wegens het aantreffen van illegale prostituees. Gevolg van het strenge beleid is dat in de Rotterdamse seksinrichtingen met vergunning nu bijna geen illegale vrouwen meer aan het werk zijn, net zo min als minderjarigen. Drie belwinkels moesten sluiten omdat er geheeld werd en bij drie growshops (winkels met kweekbenodigdheden voor de teelt van cannabis) ging de deur dicht onder andere vanwege het aantreffen van hennepplanten. Voorts werden twaalf overlastgevende woningen op last van de burgemeester gesloten. Hieronder vier panden aan de Schaepmanstraat in Spangen, van waaruit veel overlast op straat plaatsvond wegens drugshandel.

Onder bestuurlijke maatregelen vallen ook besluiten op grond van de wet BIBOB (bevordering integriteitbeoordelingen door het openbaar bestuur). De wet BIBOB toetst aanvragen voor vergunningen, subsidies en aanbestedingen op integriteit, om te voorkomen dat de gemeente criminele activiteiten faciliteert. Vorig jaar zijn op grond van deze wet in drie gevallen aanvragen voor vergunningen voor horeca, coffeeshops en seksinrichtingen geweigerd.

Partycentra
Drie multiculturele partycentra zijn vorig jaar ook doelwit geweest van bestuurlijk handhaven. Dit in verband met schietincidenten in deze partycentra. Eén partycentrum werd voor een half jaar gesloten. Het tweede ging voor een jaar dicht en omdat er nog meer niet deugde werd tegelijk de exploitatievergunning en de nachtontheffing ingetrokken. Het derde zalencentrum, waarin bij een schietpartij een dode was gevallen en zich ook verder nog geweldsincidenten hadden voorgedaan, zag zijn nachtontheffing voor een half jaar ingetrokken. Om de beschikbaarheid van zalen- en partycentra in Rotterdam te garanderen, is de gemeente bezig een plan op te stellen. Hierin wordt rekening gehouden met de verschillende doelgroepen maar ook met de risico's voor de openbare orde en het woon- en leefklimaat. Het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) onderzoekt de mogelijkheden en locaties voor deze multiculturele feestzalen.

Aanpassing beleid gebiedsontzeggingen
Als gevolg van een uitspraak van de Rotterdamse rechter heeft de gemeente het beleid aangepast ten aanzien van het opleggen van gebiedsontzeggingen. Ook de APV is naar aanleiding hiervan gewijzigd. Kregen ernstige overlastgevers in 2004 nog 47 maal de toegang tot een bepaald gebied ontzegd, in 2005 was dit nog maar 7 keer het geval. De burgemeester kan een persoon nu een gebiedsontzegging voor maximaal 8 weken opleggen.

noot voor de redactie/