Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 12 juli 2006

Collegeprogramma: Alkmaar
stad waar iedereen ertoe doet

Alkmaar moet een stad zijn waar iedereen ertoe doet. Een vitale, leefbare stad met goede voorzieningen en volop kansen. Een stad waarvan de inwoners daadwerkelijk 'meedoen', daartoe de mogelijkheid hebben en zich betrokken voelen.

Dit schrijven Burgemeester en Wethouders van de gemeente Alkmaar in het collegeprogramma 2006-2010, met de titel: "Alkmaar: samen werken aan vooruitgang". Het collegeprogramma vormt een verdere aanvulling op en uitwerking van het coalitieakkoord, dat PvdA, VVD, CDA en GroenLinks dit voorjaar hebben gesloten.

B & W heeft gekozen voor een collegeprogramma met herkenbare deelprogramma's, die de samenhang tussen de verschillende thema's en onderwerpen zichtbaar maken. De komende periode wil het college, samen met de verschillende partners, investeren in verdere verbetering van de sociale kwaliteit van de Alkmaarse samenleving. Samenhang en binding, daar moet het in de ogen van het college om gaan.

Voor het college zijn het vernieuwde wijkgericht samenwerken en de verdere uitbouw van sportvoorzieningen dan ook belangrijke middelen om dit alles waar te maken. Zo ook wil het college een stadspas introduceren voor bezoek aan onder meer theater, bibliotheek, museum en deelname aan sportactiviteiten. Doel ervan is de deelname van inwoners aan (maatschappelijke) voorzieningen te vergroten.

Belangrijke prioriteit vormt in dit verband voor het college ook de sport. Dit niet alleen uit het oogpunt van een goede gezondheid, maar ook als belangrijk sociaal bindmiddel.

Koploper sociaal beleid

Ook in de komende collegeperiode moet Alkmaar landelijk koploper zijn met een goed sociaal beleid, aldus het college. Zo streeft B & W ernaar de groepen die nog onvoldoende gebruik maken van de mogelijkheden voor hulp en ondersteuning alsnog te bereiken. Extra zorg heeft het college voor de invoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning.

Tot 2010 moeten er in Alkmaar 3.400 woningen bij komen. Het college zet extra in op woningbouw in de sociale sector en op woningbouw voor jongeren. De 40 procent sociale woningbouw die in de regionale woonvisie is vastgelegd, vormt voor het college een minimale ondergrens. Met woningbouwcorporaties worden prestatieafspraken gemaakt om het percentage sociale woningbouw te verhogen.

Sterk centrum

Het college zet in op de verdere ontwikkeling van Alkmaar als een groene, veelzijdige stad. Een stad met een sterk centrum, een gezonde economie en een eigen karakter. Er komt ook in dit verband een samenhangende aanpak, met name voor de binnenstad en het noordwestelijke deel daarvan. Zo is er prioriteit voor herinrichting van de Gedempte Nieuwesloot. Daarnaast krijgt de ontwikkeling van het Doelenveld/St. Sebastiaandoelen, de Paardenmarkt/Kanaalkade, Overstad en de Stationsomgeving de grootst mogelijke aandacht.

Een vitale, leefbare stad vereist ook een samenhangende visie op mobiliteit en bereikbaarheid, aldus het collegeprogramma. Binnen de stad ligt het accent daarbij op de verbetering van het openbaar vervoer en de fiets- en voetgangersverbindingen. En zo ook wordt bijvoorbeeld de Paardenmarkt omgevormd tot een autoluw plein.

Om de Alkmaarse binnenstad aantrekkelijk te houden voor bezoekers en ondernemers moeten er aan de rand van die binnenstad parkeergarages zijn en dient gezorgd te worden voor voldoende parkeergelegenheid. Het college benadrukt dat de parkeergarages in de binnenstad (Karperton en de nog uit te breiden Vestgarage) er straks met name zijn voor bewoners van de binnenstad, zodra compensatie voor het verlies van deze plaatsen is gevonden.

Het college wil de bedrijvigheid en werkgelegenheid in Alkmaar bevorderen, om de economie van de stad te versterken en om de uitgaande pendel te verminderen. Vooral de sector dienstverlening, toerisme, en de belevingseconomie, met sport en cultuur als economische aanjagers, zijn volgens het college kansrijk. Voor versterking van de economie en groei van werkgelegenheid is intensivering van de regionale samenwerking tussen gemeenten en de Kamer van Koophandel, het bedrijfsleven, investeerders en ondernemers een vereiste.

Alkmaar veilig

Het college wil de veiligheid in Alkmaar verbeteren en dat vergt een integrale aanpak. Zo komen er onder meer tien extra toezichthouders, met bevoegdheden om tot verbalisering over te gaan. Dit moet bijdragen tot een betere naleving van de voorschriften. De parkeerpolitie gaat optreden bij (verkeers-)overtredingen in het openbare buitengebied. En in elke wijk dient een wijkagent te worden aangesteld die volledig voor zijn wijk inzetbaar is.

Inspraak en participatie staan in het collegeprogramma centraal. "De inwoners van Alkmaar moeten hun invloed kunnen uitoefenen op de besluitvorming", aldus het college. "Maatschappelijk draagvlak is weliswaar een belangrijk uitgangspunt voor de besluitvorming, maar besturen is soms ook keuzes maken voor het grotere belang van de stad en haar inwoners in plaats van voor een deelbelang. Een open communicatieve houding is derhalve van wezenlijk belang. Besluitvorming komt interactief tot stand. Wijkgericht samenwerken, het participatiebeleid en de inspraakverordening zijn hiervoor de middelen."

Goede dienstverlening

Een ander accent legt het college op de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening. Die moet worden afgestemd op de behoefte van de burgers en de ondernemers. De dienstverlening dient efficiënt en kostenbewust te zijn. De dienstverlening zal snel, zorgvuldig, transparant en betrouwbaar plaatsvinden, aldus het collegeprogramma.

Met de gemeentelijke financiën wil het college vasthouden aan een stevige en solide financiële basis. Om ruimte te scheppen voor nieuw beleid wil het college onder meer een operatie "oud voor nieuw" in gang zetten. Verder stelt het college onder meer dat de onroerend zaakbelasting voor eigenaren van woningen en voor eigenaren en gebruikers van bedrijfspanden in principe slechts stijgt met een percentage voor inflatiecorrectie.

Voor meer informatie Ben Wouters, 072 - 548 8988
-----------------------
[

Alkmaar: Samen werken aan vooruitgang

Collegeprogramma 2006-2010

PvdA, VVD, CDA, GroenLinks

Ten geleide

Voor u ligt het collegeprogramma voor de periode 2006-2010.

Bij de samenstelling van dit collegeprogramma is het coalitieakkoord leidend geweest. Het programma is het eigen werkprogramma van het college en beoogt invulling te geven aan de doelen die de coalitie in de jaren 2006-2010 voornemens is te bereiken.

Met dit collegeprogramma is nadrukkelijk gezocht naar de synergie tussen de portefeuilles om onze doelen te bereiken. We hebben daarom gekozen voor herkenbare programmaÂŽs, waarin de diverse samenhangende aspecten rond een thema en onderwerp zichtbaar zijn. De basis voor de keuze van de programma's vormt de stadsvisie van het grotestedenbeleid: "Alkmaar, sterke stad in een grote regio", aangevuld met de programmaÂŽs bestuur en middelen, bereikbaarheid en @lkmaar digitaal. Deze programma-indeling kent een zinvolle koppeling met het voornemen (aan KPMG is opdracht voor onderzoek verleend) om de programmabegroting langs deze lijn in te richten.

Het collegeprogramma is niet een blauwdruk voor de toekomst. Het is een dynamisch voortschrijdend programma. Er zal ruimte zijn voor een jaarlijkse nieuwe input en herziening van projecten. In 2008 wordt een evaluatiemoment ingebouwd.

Naar een stad waar iedereen ertoe doet

Alkmaar moet een leefbare stad zijn, waar het in alle opzichten goed toeven is. Een stad met goede voorzieningen, fantastische winkels, voldoende werkgelegenheid en een breed scala aan recreatiemogelijkheden. Een stad ook waar voldoende en juiste woningen beschikbaar zijn. Een stad waarin mensen zich veilig voelen en gelijke kansen hebben. Alkmaar, kortom, moet een stad zijn waar iedereen ertoe doet.

Met deze uitgangspunten wil het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Alkmaar uitvoering geven aan het coalitieakkoord voor 2006 - 2010, dat PvdA, VVD, CDA en GroenLinks op 12 april 2006 hebben gepresenteerd.

In de collegeperiode 2006 - 2010 wacht ons een forse uitdaging. We schuren tegen onze financiële, ruimtelijke en sociaal-maatschappelijke grenzen aan. Financiële grenzen, nu er niet of nauwelijks ruimte blijkt voor nieuw beleid. Fysieke grenzen, nu de mogelijkheden voor uitbreiding nagenoeg uitgeput zijn. Sociaal-maatschappelijke grenzen, met toenemende zorg om en voor kwetsbare stadsgenoten en een verharding in de omgang.

We gaan voor een stad waar iedereen ertoe doet. Een stad waar iedereen volwaardig aan de samenleving mee kan doen. Daarvoor willen we investeren in mensen en belemmeringen weg nemen die meedoen in de weg staan, zonder dat we daarbij afbreuk willen doen aan de eigen mogelijkheden en verantwoordelijkheden van mensen.

Groen in en rond de stad is belangrijk voor de leefbaarheid, de gezondheid, de economie en de biodiversiteit. Het college hecht grote waarde aan een groene stad en zal dat in belangrijke mate mee laten wegen bij de jaarlijkse (begrotings)behandeling van nieuw beleid.

Alkmaar adequaat moet inspelen op landelijk voorziene veranderingen op demografisch, cultureel, economisch en sociaal gebied. We zullen in deze periode voortvarend aan de slag gaan.

Deze uitdaging willen wij als college graag aan, in nauwe samenwerking met de bewoners, het bedrijfsleven, het onderwijs, de regio en partners. Samen aan de slag met de vooruitgang van Alkmaar. Daartoe willen we de komende vier jaar een aantal wezenlijke stappen zetten:


1. De overheid is er voor de inwoners. We investeren in alle mensen, samen vormen zij de Alkmaarse samenleving.
2. Investeren in welzijns- en zorgvoorzieningen en een goed sociaal beleid. Nu de Wet maatschappelijke ondersteuning de gemeente verantwoordelijk maakt voor het zorgaanbod, moet een goede uitvoering ervan hoge prioriteit hebben. En dat dient te gebeuren samen met onze partners, met de inwoners van Alkmaar.
3. Een veiligheidsbeleid, gestoeld op samenhang tussen preventie en handhaving, naast een blijvende inzet op leefbare wijken. We willen bereiken dat de samenwerking op wijk- en buurtniveau verder wordt verbeterd en dat er een duidelijker betrokkenheid komt van de buurt- en wijkbewoners bij de inrichting van hún stukje Alkmaar. Dit mede door de aanwezigheid van wijkagenten en stadstoezichthouders en goed onderhoud in de wijk.
4. Een op de toekomst gerichte aanpak van fysieke, economische en culturele infrastructuur met goede, hoogwaardige werkgelegenheid en behoud van de bestaande werkgelegenheid. Maximale inzet voor sociale woningbouw, groene randen om de stad en een goed bereikbare binnenstad. We investeren verder in het basis- en in het voortgezet onderwijs.
5. Een actieve inzet voor het vormgeven van de regionale samenwerking. Alkmaar is sterk verbonden met de regio. Voor grensoverschrijdende samenwerking over een bepaald onderwerp wordt steeds gekeken naar de passende schaal en betrokken partners. Voor efficiënte samenwerking is differentiatie van belang: op verschillende schalen knelpunten oplossen in soms wisselende samenstellingen.

De coalitie van PvdA, VVD, CDA en GroenLinks heeft uitgesproken te willen gáán voor de burgers van Alkmaar, op ambitieuze, creatieve en verantwoorde wijze. Het college vertrouwt erop daaraan met dit programma concreet invulling te kunnen geven.

Programma Vitale samenleving

Verbeteren en in stand houden van de sociale kwaliteit van de Alkmaarse samenleving daar willen wij, in samenwerking met verschillende partners, de komende jaren flink in investeren. Belangrijk is het versterken van de leefbaarheid, veiligheid, gezondheid, participatie, zelfredzaamheid en integratie. Het vernieuwde wijkgericht samenwerken en de verdere uitbouw van sportvoorzieningen zijn belangrijk middelen om onze doelen te realiseren. Alkmaar voert een goed sociaal beleid en is daarmee koploper in het land. Dat beleid wordt voortgezet en waar mogelijk en nodig geïntensiveerd. Geprobeerd zal worden om de groepen die nog onvoldoende gebruik maken van de mogelijkheden voor hulp en ondersteuning alsnog te bereiken.

Nu de fysieke kant van de herstructurering op stoom komt zal extra aandacht uitgaan naar de sociale component. In samenwerking met maatschappelijke instellingen en in samenhang met het wijkgericht samenwerken zal de gemeente initiatieven nemen op het vlak van de integratie, (arbeids)participatie, scholing en andere aspecten die het sociale leven in herstructureringsgebieden ten goede komen.

Uitgangspunt is dat inwoners van Alkmaar "mee blijven doen". Participatie in welke vorm dan ook en passend bij de mogelijkheden van betrokkenen, staat voorop. Het huidige voorzieningenniveau voor mensen met beperkingen zal worden gehandhaafd. Bij de implementatie van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat uitgangspunt. Mensen die de zorg echt nodig hebben, gaan er door de Wmo niet op achteruit. Wij zullen inwoners op adequate wijze informeren over de Wmo o.a. door directe informatieverstrekking in de wijken.

Van inwoners van Alkmaar die afhankelijk zijn van een (Wwb-)uitkering mag een tegenprestatie worden verlangd, uiteraard al naar gelang de mogelijkheden van betrokkenen. Er zal derhalve een activerend en stimulerend minimabeleid gevoerd blijven worden. Het beleid met betrekking tot de integratie in de Nederlandse samenleving, het bestrijden van discriminatie, het bieden van hulp aan dak- en thuislozen, verslaafden of andere mensen die buiten de boot dreigen te geraken, zal worden voortgezet.

Introductie van de stadspas voor bezoek aan onder meer theater, bibliotheek, museum en deelname aan sportactiviteiten. Het doel daarvan is om de deelname van inwoners aan (maatschappelijke) voorzieningen te vergroten.

Iedereen is Alkmaarder of je nu wel of niet hier geboren bent. Wij wensen geen samenleving die gescheiden is in groepen, maar een waarin iedereen participeert, waar respect is voor elkaar en waar men elkaars levensbeschouwing accepteert. Daarvoor is een goede taalbeheersing onontbeerlijk. Taallessen blijven daarom van belang. Voor sommige groepen, zoals migrantenvrouwen is extra aandacht nodig.

Sport levert een belangrijke bijdrage aan een vitale samenleving en verdient daarom onze steun. Wij komen met een visie op sport en sportaccommodaties. Uit oogpunt van een goede gezondheid willen wij de jeugd in beweging brengen. Sport levert daarnaast ook een belangrijke bijdrage als sociaal bindmiddel tussen mensen. Verder willen wij de topsport in Alkmaar verder uitbouwen. Dat betekent goede schoolvoorzieningen voor topsporters en het verleiden van sportbonden om topsportevenementen in Alkmaar te organiseren. Wij willen inspelen op de trend dat sportaccommodaties naast de functie voor sport ook een sociaal- maatschappelijke functie krijgen, in de sfeer van buitenschoolse opvang, centrale ontmoetingsplaats in de buurt, etc.

Er moet extra worden ingezet om sporten en bewegen te stimuleren. Dat kan met behulp van bestaande instrumenten zoals jeugdledensubsidie, sportpaspoort en sportonderwijs in naschoolse opvang. In de Beleidsvisie sport 2006-2010 zullen voorstellen worden gedaan met betrekking tot het verbeteren c.q. wijzigen van de financiële relatie tussen sportorganisaties en de gemeente (afdracht BTW, OZB, subsidies, onderhoud sportcomplexen, etc.).

De meeste aandacht gaat uit naar actieve recreatieve en amateursport. Ook voor mensen met een beperking moet sporten mogelijk gemaakt worden. Alkmaar wil topsport initiëren, stimuleren en faciliteren. Aan deze onderwerpen zal eveneens aandacht worden geschonken in het Beleidsvisie sport 2006-2010. Het programma Vitale samenleving kent de volgende accenten:


1. Jongeren worden goed opgevoed, groeien veilig op en worden toereikend opgeleid. Naast de eigen verantwoordelijkheid van de ouder(s) gaat het daarbij om: . Doorontwikkeling brede scholen
. Versterken zorgstructuur in het onderwijs
. Realiseren van ouder- en kindcentra op wijkniveau . Uitvoeren van de masterplannen primair en voortgezet onderwijs . Stoppen voortijdige schooluitval plus bieden tweede kansonderwijs/reïntegratietrajecten . Doorstroming via jongerenloket
. Extra stageplaatsen in het bedrijfsleven
. Tegengaan overlast door jongeren
. Jongeren betrekken en maatschappelijk activeren . Bezien van mogelijkheden tot het doen ontwikkelen van een multifunctioneel muziekcentrum (disco) met een gemeentelijk voorwaardenscheppende rol.


2. Meedoen, alle Alkmaarders kunnen zich ontplooien en doen mee in de samenleving Het gaat daarbij om:
. Versterken van het belang van sport en cultuur als katalysatoren voor sociale cohesie en integratie . Invoering stadspas
. Herhuisvesting Provadja en Parkhof
. Herijking masterplan wijk- en buurtcentra met name op de themaÂŽs sociaal-cultureel werk en de relatie met de brede school . Invoering van de Wet Inburgering en ontwikkelen van een integraal kader Participatie . Ondersteunen van initiatieven die verbindingen leggen tussen mensen en groepen zoals het vrijwilligerswerk . Tweedekans onderwijs en koppeling scholing aan arbeidsmarktbeleid


3. Bewerkstelligen dat Alkmaarders zo lang mogelijk zelfstandig leven en wonen Het gaat daarbij om:
. Levensloop bestendig bouwen (bijvoorbeeld woonzorgcomplex) . Invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning t.a.v. huishoudelijke zorg en informatieloket, wonen, welzijn en zorgarrangementen voor mensen met beperkingen, ondersteuning van kwetsbare burgers, facilitering en ondersteuning maatschappelijk middenveld . Realisatie van een verbeterde maatschappelijke opvang voor verslaafden en daklozen en de uitvoering van een plan van aanpak huiselijk geweld

Het programma Vitale samenleving kent de volgende grote projecten.

Masterplan voortgezet onderwijs
Gezamenlijke visie op de ontwikkeling van het voortgezet onderwijs in de toekomst en de vertaling van goed onderwijs in een adequate huisvesting. Het masterplan omvat een aantal huisvestingsprojecten dat in de periode 2006 t/m 2009 in samenhang wordt uitgevoerd. Het betreft hier de eerste fase van het masterplan. De tweede fase beslaat de periode 2010-2012. De uitvoering daarvan wordt mede bepaald aan de hand van de behaalde resultaten in de eerste fase.

Herstructurering De Mare
Verbeteren van de sociale structuur en leefbaarheid in de wijk De Mare door middel van nieuwbouw en renovatie van het winkelcentrum De Mare, het wijkontmoetingscentrum en verbeteren van de buitenruimten van de Eilandenbuurt, Spilstraat en de Pet en extra woningbouw.

Herstructurering Overdie
Herstructurering Oud en Nieuw Overdie zodat dit prettige en duurzame buurten zijn om te wonen en te werken. Het project betreft een integrale aanpak van sociale en fysieke maatregelen, zoals uitbreiding van de woningvoorraad, renovatie van woningen, vervanging van verouderde woningen en herinrichten van de buitenruimte ('groen en grijs').

Het programma Vitale samenleving kent de volgende acties en projecten.

|Onderwerp   |Inhoud        |Resultaat      |Proces         |Planning  |
|Wet         |De Wmo beslaat|Burgers        |Het opstellen  |Verordenin|
|maatschappel|diverse       |ontvangen      |van een        |g: 1      |
|ijke        |beleidsterrein|huishoudelijke |verordening.   |januari   |
|ondersteunin|en die over   |zorg met       |Aanbesteding   |2007,     |
|g           |zorg gaan     |uitgangspunt   |zorgvoorziening|1-loket: 1|
|            |              |dat Alkmaar bij|en.            |januari   |
|            |              |de 10 beste van|               |2007 met  |
|            |              |Nederland      |               |uitbreidin|
|            |              |hoort.         |               |g tot 1   |
|            |              |1-loket voor   |               |januari   |
|            |              |wonen, welzijn |               |2008      |
|            |              |en zorg.       |               |          |
|Moderniserin|Bevorderen dat|Meer           |Startnotitie en|2007      |
|g Wet       |arbeidsgehandi|arbeidsgehandic|verordening    |          |
|sociale     |capten waar   |apten zullen   |Persoonsgebonde|          |
|werkvoorzien|mogelijk      |extern aan het |n Budget 2e    |          |
|ing         |'buiten de    |werk zijn.     |helft 2006     |          |
|            |deur' van het |               |               |          |
|            |SW -bedrijf   |               |               |          |
|            |actief zijn   |               |               |          |
|Wet         |Versterken van|De positie van |Startnotitie   |2007      |
|Inburgering |de sociaal    |de doelgroep in|over wijze van |          |
|            |economische   |de samenleving |invoeren van de|          |
|            |positie van   |en meer in het |wet            |          |
|            |burgers met   |bijzonder de   |               |          |
|            |een           |arbeidsmarkt   |               |          |
|            |niet-westerse |wordt          |               |          |
|            |achtergrond   |versterkt.     |               |          |
|            |              |Beheersing van |               |          |
|            |              |de Nederlandse |               |          |
|            |              |taal is daarbij|               |          |
|            |              |onontbeerlijk. |               |          |
|            |              |En sommige     |               |          |
|            |              |groepen hebben |               |          |
|            |              |daarbij extra  |               |          |
|            |              |aandacht nodig |               |          |
|Minimabeleid|Mogelijk maken|Bevorderen     |Continu        |Collegeper|
|(bijzondere |dat minima    |deelname       |               |iode      |
|bijstand)   |noodzakelijke |maatschappelijk|               |          |
|            |uitgaven      |e activiteiten.|               |          |
|            |kunnen doen   |Stimuleren van |               |          |
|            |die niet uit  |het gebruik van|               |          |
|            |het reguliere |de bestaande   |               |          |
|            |inkomen       |voorzieningen  |               |          |
|            |bestreden     |door groepen   |               |          |
|            |kunnen        |die dat nog    |               |          |
|            |              |onvoldoende    |               |          |
|            |              |doen           |               |          |
|Verstrekken |Het binnen de |Burgers die    |Continu        |Collegeper|
|van         |wettelijke    |tijdelijk niet |               |iode      |
|uitkeringen |voorschriften |zelfstandig in |               |          |
|            |en richtlijnen|hun            |               |          |
|            |verstrekken   |levensonderhoud|               |          |
|            |van           |kunnen voorzien|               |          |
|            |uitkeringen   |ontvangen een  |               |          |
|            |volgens de Wet|uitkering ter  |               |          |
|            |werk en       |hoogte van het |               |          |
|            |bijstand(Wwb) |wettelijk      |               |          |
|            |en andere     |minimum. Daar  |               |          |
|            |wetten        |waar mogelijk  |               |          |
|            |              |worden         |               |          |
|            |              |uitkeringsgerec|               |          |
|            |              |htigden        |               |          |
|            |              |gestimuleerd en|               |          |
|            |              |geactiveerd    |               |          |
|            |              |zich voor de   |               |          |
|            |              |maatschappij in|               |          |
|            |              |te zetten.     |               |          |
|Werkgelegenh|Bevorderen dat|Het ontstaan   |Continu        |Collegeper|
|eids-bevorde|zoveel        |van            |               |iode      |
|ring, loon  |mogelijk      |uitkeringsafhan|               |          |
|boven       |mensen met    |kelijkheid     |               |          |
|uitkering   |reguliere     |wordt voorkomen|               |          |
|            |arbeid in hun |of beperkt tot |               |          |
|            |levensonderhou|een zo kort    |               |          |
|            |d kunnen      |mogelijke      |               |          |
|            |voorzien      |periode. Het   |               |          |
|            |              |project 'loon  |               |          |
|            |              |boven          |               |          |
|            |              |uitkering'     |               |          |
|            |              |levert daaraan |               |          |
|            |              |een bijdrage.  |               |          |
|            |              |Bevorderen     |               |          |
|            |              |maatschappelijk|               |          |
|            |              |e participatie |               |          |
|Verstrekken |Voorzien in de|Minder mensen  |In het kader   |2007      |
|sociale     |behoefte aan  |in Alkmaar met |van de         |          |
|kredieten en|krediet van   |problematische |gemeentelijke  |          |
|bieden      |hen die op de |schulden       |kerntakendiscus|          |
|schuldhulpve|diensten van  |               |sie vindt      |          |
|rlening     |de bank zijn  |               |momenteel een  |          |
|            |aangewezen,   |               |heroriëntatie  |          |
|            |alsmede het   |               |plaats op de   |          |
|            |bieden van    |               |taak en rol van|          |
|            |ondersteuning |               |de Kredietbank |          |
|            |bij           |               |Noordwest      |          |
|            |budgettering  |               |               |          |
|Wijkgericht |Integrale     |Toekomstvisie  |In coproductie |2007      |
|samenwerken |aanpak sociale|wijkgericht    |met de         |          |
|            |cohesie,      |samenwerken    |kernpartners.  |          |
|            |participatie, |               |Buurtcontactavo|          |
|            |leefbaarheid  |               |nden in alle   |          |
|            |en veiligheid |               |buurten.       |          |
|            |in de wijken  |               |               |          |
|Onderwerp   |Inhoud        |Resultaat      |Proces         |Planning  |
|Stadspas    |Een           |Een Alkmaarse  |Startnotitie   |Tweede    |
|            |cultuurpas, in|stadspas die   |               |helft 2007|
|            |combinatie met|door ongeveer  |               |          |
|            |het           |8.000          |               |          |
|            |sportpaspoort |Alkmaarders    |               |          |
|            |t.b.v. gebruik|wordt gebruikt |               |          |
|            |cultuur en    |               |               |          |
|            |sportvoorzieni|               |               |          |
|            |ngen. De      |               |               |          |
|            |minima kunnen |               |               |          |
|            |de pas gratis |               |               |          |
|            |(of met flinke|               |               |          |
|            |korting)      |               |               |          |
|            |ontvangen     |               |               |          |
|Herhuisvesti|Gebouw voor   |Een nieuw      |Startnotitie   |Besluitvor|
|ng Parkhof  |jongeren      |Parkhof dat op |               |ming medio|
|            |cultuur       |de toekomst is |               |2007      |
|            |              |voorbereid     |               |          |
|Lucebert-Pro|Herhuisvesting|Nieuw Centrum  |Startnotitie   |Besluitvor|
|vadja:      |Provadja (twee|voor Woord,    |met            |ming      |
|Centrum voor|filmzalen en  |Beeld en Geluid|vooronderzoek  |september |
|Woord, Beeld|een           |               |en             |2006,     |
|en Geluid   |theaterzaal)  |               |haalbaarheidson|afronding |
|            |in combinatie |               |derzoek        |2010      |
|            |met een       |               |               |          |
|            |Lucebertcentru|               |               |          |
|            |m in het oude |               |               |          |
|            |Stedelijk     |               |               |          |
|            |Museum aan de |               |               |          |
|            |Doelenstraat  |               |               |          |
|Wijk en     |Aanscherping  |Herijking      |Continu        |Budgetrege|
|buurtvoorzie|beleid sociaal|afspraken met  |               |ling met  |
|ningen      |en cultureel  |Kern 8.        |               |Kern8     |
|            |werk          |Afspraken met  |               |m.i.v.    |
|            |              |buurtorganisati|               |2007      |
|            |              |es over inzet  |               |          |
|            |              |subsidiemiddele|               |          |
|            |              |n.             |               |          |
|            |              |Samenwerking   |               |          |
|            |              |Kern 8, SKWO en|               |          |
|            |              |Sportbureau    |               |          |
|Masterplan  |Accommodaties |Evaluatierappor|2006           |2007      |
|wijk- en    |die           |t aan de raad  |               |          |
|buurtcentra,|multifunctione|met daarbij    |               |          |
|mede in     |el en door    |voorstellen    |               |          |
|relatie tot |diverse       |m.b.t.         |               |          |
|de Wmo      |doelgroepen   |kwaliteitsverbe|               |          |
|            |worden        |tering en      |               |          |
|            |gebruikt      |efficiency.    |               |          |
|Huiselijk   |Vergroting    |7x24 uurs      |Diverse        |2006-2008 |
|geweld      |bereik in de  |telefonische en|projecten en   |          |
|            |aanpak        |digitale       |maatregelen    |          |
|            |huiselijk     |bereikbaarheid.|               |          |
|            |geweld.       |               |               |          |
|            |Koppeling     |Opvoering      |               |          |
|            |ambulant en   |bereik onder   |               |          |
|            |residentieel  |allochtone     |               |          |
|            |aanbod        |groepen.       |               |          |
|            |              |Directe toegang|               |          |
|            |              |tot crisis- /  |               |          |
|            |              |time-outopvang |               |          |
|            |              |in dringende   |               |          |
|            |              |situaties      |               |          |
|Mantelzorg/ |Facilitering  |Steunpunt      |Kadernota      |Realiserin|
|respijtzorg |en            |Mantelzorg dat |'Informele     |g 2006,   |
|            |ondersteuning |nauw samenwerkt|zorg'          |uitvoering|
|            |mantelzorgers |met het Centrum|               |nota tot  |
|            |              |Vrijwilligerson|               |2010      |
|            |              |dersteuning    |               |          |
|Integratie, |Bestaande     |Het huidige    |Continu        |Collegeper|
|discriminati|beleidskaders |beleid op deze |               |iode      |
|e en        |voor          |terreinen wordt|               |          |
|hulpverlenin|integratie in |onverminderd   |               |          |
|g           |de Nederlandse|voortgezet     |               |          |
|            |samenleving,  |               |               |          |
|            |discriminatie |               |               |          |
|Hulpverlenin|Bieden van    |Opvangvoorzieni|Collegeperiode |2009      |
|g           |hulp aan dak- |ngen als       |               |          |
|            |en thuislozen |dagcentrum en  |               |          |
|            |en verslaafden|passantenverbli|               |          |
|            |              |jf             |               |          |
|Consultatieb|Gratis en     |Het realiseren |Haalbaarheidson|April 2007|
|ureauÂŽs voor|deskundig     |van tenminste  |derzoek        |          |
|ouderen     |gezondheidsond|één            |Uitwerkingsplan|April 2008|
|            |erzoek voor   |consultatiebure|               |          |
|            |ouderen       |au voor ouderen|               |          |
|Ouder Kind  |Het OKC is de |Meerdere OKC's |Per 1 juli 2006|Start OKC |
|Centra      |spin in het   |in de stad     |spreidingsplan |          |
|            |web t.a.v.    |               |OKC inclusief  |Januari   |
|            |zorg,         |               |overeenkomst   |2009      |
|            |voorlichting, |               |met            |          |
|            |signalering,  |               |organisaties   |          |
|            |ondersteuning |               |               |          |
|            |en verwijzing |               |               |          |
|            |voor ouders en|               |               |          |
|            |kinderen      |               |               |          |
|Brede       |Voor- en      |Uitbreiding van|Overeenstemming|Uitbreidin|
|scholen /   |vroegschoolse |4 naar 8 VVE   |tussen         |g VVE     |
|VVE /       |educatie en   |projecten op de|schoolbesturen |schooljaar|
|peuterspeelz|peuterspeelzaa|peuterspeelzaal|en de SKOA over|2006/2007 |
|alen        |lwerk.        |en clustering  |keuze          |Gefaseerde|
|            |Koppeling     |van reguliere  |methodiek,     |invoering |
|            |onderwijs en  |peuterspeelzale|locatie en     |tot 2009. |
|            |sport         |n met meer     |financiën.     |Afronding |
|            |              |inhoudelijke   |Twee           |eerste    |
|            |              |samenwerking   |BOS-projecten  |BOS-projec|
|            |              |tussen         |zijn  in       |t eind    |
|            |              |basisschool en |uitvoering     |2007 en   |
|            |              |peuterwerk.    |genomen, zeven |tweede    |
|            |              |Uitvoering     |in aanvraag.   |project in|
|            |              |BOS-projecten  |               |2009.     |
|            |              |               |               |          |
|Onderwerp   |Inhoud        |Resultaat      |Proces         |Planning  |
|Preventie   |Zogstructuur  |Uitbreiding    |In overleg met |Implementa|
|schooluitval|onderwijs,    |zorg-advies    |partners       |tie medio |
|            |reboundvoorzie|teams HAVO/VWO |               |2007      |
|            |ningen        |en VAVO.       |               |          |
|            |              |Structurele    |               |          |
|            |              |voortzetting   |               |          |
|            |              |reboundvoorzien|               |          |
|            |              |ingen.         |               |          |
|Jongerenloke|Een           |Meer           |Continu        |Uitvoering|
|t           |ketenaanpak   |startkwalificat|               |medio 2007|
|            |voor          |ies bij        |               |          |
|            |voortijdig    |jongeren       |               |          |
|            |schoolverlater|               |               |          |
|            |s en werkloze |               |               |          |
|            |jongeren tot  |               |               |          |
|            |23 jaar       |               |               |          |
|Masterplan  |Huisvesting   |Voldoende en   |Masterplan     |Eerste    |
|voortgezet  |van het       |adequate       |voortzetten.   |fase tot  |
|onderwijs   |voortgezet    |schoolgebouwen |Voorbereidingen|2010      |
|            |onderwijs dat |               |2e fase        |          |
|            |voldoet aan de|               |               |          |
|            |toekomstige   |               |               |          |
|            |eisen, die aan|               |               |          |
|            |het onderwijs |               |               |          |
|            |worden gesteld|               |               |          |
|Masterplan  |Huisvesting   |Voldoende en   |Vaststellen    |Uitvoering|
|primair     |van het       |adequate       |masterplan in  |2007-2010 |
|onderwijs   |primair       |schoolgebouwen |2007           |          |
|            |onderwijs dat |               |               |          |
|            |voldoet aan de|               |               |          |
|            |toekomstige   |               |               |          |
|            |eisen, die aan|               |               |          |
|            |het onderwijs |               |               |          |
|            |worden gesteld|               |               |          |
|Visie op    |Sport in      |Beleidsvisie   |In overleg met |Voorstel  |
|sport en    |relatie tot   |Sport 2006-2010|sportvereniging|aan raad  |
|sportaccommo|volksgezondhei|               |en,            |in 2007   |
|daties      |d en als      |               |sportbonden,   |          |
|            |sociaal       |               |onderwijs en   |          |
|            |bindmiddel.   |               |overige        |          |
|            |Amateursport, |               |betrokkenen.   |          |
|            |betekenis van |               |Ontwikkelingspr|          |
|            |sportverenigin|               |oces in tweede |          |
|            |gen.          |               |helft 2006     |          |
|            |Sportaccommoda|               |               |          |
|            |ties in de    |               |               |          |
|            |stad. Topsport|               |               |          |
|            |in Alkmaar met|               |               |          |
|            |passende      |               |               |          |
|            |onderwijsvoorz|               |               |          |
|            |ieningen      |               |               |          |
|De Mare     |Verbeteren van|Renovatie en   |Continu        |Start     |
|            |de sociale    |uitbreiding    |               |2006,     |
|            |structuur en  |winkelcentrum  |               |afronding |
|            |leefbaarheid  |De Mare en     |               |2008      |
|            |in de wijk De |parkeergarage. |               |          |
|            |Mare          |Herinrichting  |               |          |
|            |              |buitenruimten. |               |          |
|            |              |Woningbouw     |               |          |
|Overdie     |Verbeteren van|Nieuwbouw      |Continu        |Start 2006|
|            |de sociale    |woningen.      |               |(sloop en |
|            |structuur en  |Renovatie      |               |nieuwbouw)|
|            |leefbaarheid  |woningen.      |               |.         |
|            |in Oud en     |Vervanging     |               |Afronding |
|            |Nieuw Overdie |woningen.      |               |2015      |
|            |              |Herinrichting  |               |          |
|            |              |buitenruimte.  |               |          |
Programma Sterk centrum

Wij willen Alkmaar verder ontwikkelen als een veelzijdige stad met een eigen karakteristiek waaraan de historische binnenstad (centrum) en de regionale (centrum)functies in de stad een belangrijke bijdrage leveren. De binnenstad verdient extra aandacht. Het is belangrijk dat het daar veilig is, dat het daar goed toeven is op straat, op pleinen en in parken en een binnenstad is waar fijn gewoond en gerecreëerd kan worden. We moeten zuinig zijn op het centrum als plek van ontmoeting en cultuur(historie). Het centrum is in economisch opzicht, met name wat betreft detailhandel en toerisme, van groot belang voor het functioneren van de stad als geheel.

Wat betreft uitbreiding van het bestaande, aantrekkelijk cultuuraanbod aan Alkmaarders en regiobewoners zijn er nog een groot aantal wensen. De huisvesting van Parkhof vraagt om verbetering en voor Provadja gaan we een andere plek zoeken. Onderzoek vindt plaats naar een combinatie van een vaste opstelling van het werk van Lucebert met de herhuisvesting van Provadja in de St. Sebastiaansdoelen. De historisch waarde van de Grote of St. Laurenskerk is voor onze stad van groot belang en deze waarde wordt zonder meer gehandhaafd. Plannen die bijdragen aan het verbeteren van de exploitatie van de kerk zullen welwillend worden benaderd.

College en centrumondernemers hebben op hoofdlijnen ingestemd met het rapport 'Uitwerking Regionaal Detailhandelsbeleid'. Het rapport vormt de basis voor de versterking van de detailhandel. Intensivering van de samenwerking tussen gemeente, bewoners, Kamer van Koophandel, investeerders en ondernemers komt ten goede aan het nog beter functioneren van het economisch klimaat in de stad. Daarmee wordt bijgedragen aan groei van de locale economie en van de werkgelegenheid. Gestimuleerd door een tijdelijke "bruggenbouwer binnenstadsprojecten" hebben gemeente en bedrijfsleven in 2005 een intentieverklaring ondertekend gericht op het versterken van het economisch functioneren van het centrum in het algemeen en van de detailhandel in het bijzonder. Het op basis hiervan in 2006 te ondertekenen convenant dient vervolgens te worden uitgevoerd. Voor de financiering daarvan hebben bedrijfsleven en gemeente in 2006 aan de Staatssecretaris EZ gevraagd in Alkmaar pilots te mogen houden met Business Improvement Districts (BID's), voor in ieder geval het stadscentrum.

Om de komende jaren meer bezoekers naar Alkmaar te trekken is een aantal toeristische thema's benoemd. In 2006 zal de uitwerking hiervan worden vastgesteld in een actiegerichte toeristische nota met een samenhangend pakket aan maatregelen t.a.v. samenwerking, productontwikkeling en promotie. De toeristische kwaliteiten van Alkmaar, te weten kaas, winkels, cultuur, historie, water en evenementen vormen de uitgangspunten voor activiteiten. Alle te ondernemen activiteiten vinden plaats na afstemming dan wel in nauwe samenwerking met de VVV en Stichting Promotie Alkmaar (SPA). Nu de stad over een aantal fraaie hotelaccommodaties beschikt, kan de toerist een prachtig meerdaags verblijf worden geboden, waarbij naast de kaasmarkt ook andere bezienswaardigheden, zoals diverse musea, kerken en hofjes alsook evenementen kunnen worden bezocht. Promotie van het toeristisch product kan in regionaal verband worden opgepakt. In het evenementenplatform stemmen de externe partners met elkaar af en komen tot een goede planning van de evenementen in de stad. Daarnaast is het evenementenberaad in het leven geroepen dat het gemeentelijk evenementenbeleid inhoud gaat geven.

Wij staan een samenhangende aanpak van het centrum voor, zodanig dat sprake is van een interne samenhang op het functioneren van de binnenstad, in het bijzonder het noordwestelijk deel daarvan. Daarnaast wordt ook ingezet op versterking van de samenhang tussen de binnenstad en Overstad. Herinrichting van de Gedempte Nieuwesloot speelt daarin een belangrijke rol.

De komende jaren geven wij uitvoering aan een aantal ingrijpende projecten in de stad. Daarbij gaat het met name om die projecten, waarbij sprake is van een meervoudige uitwerking, bijvoorbeeld omdat het totale gebied ontwikkeld dient te worden, er een taakstelling voor woningbouw op rust en de investeringen, inclusief rente, terugverdiend moeten worden uit het plan. Het succesvol realiseren van deze projecten vraagt om de inzet en betrokkenheid van de gemeente en diverse marktpartijen in een vorm van publiek-private samenwerking.

Wij zullen ons in de collegeperiode richten op de volgende grote projecten die bijdragen aan een sterk centrum. . Overstad (inclusief Zeswielentracé). Gebiedsontwikkeling waarbij het voormalig bedrijventerrein direct grenzend aan de historische binnenstad wordt omgevormd tot een nieuw levendig en aantrekkelijk stadsdeel, dat functioneert in relatie tot de binnenstad. Het gebied krijgt een belangrijke woon- en winkelfunctie. In combinatie daarmee wordt het Zeswielentracé ontwikkeld t.b.v. een adequate ontsluiting van het gebied. Er wordt een structuurplan ontwikkeld dat ambitie en eindbeeld weergeeft en flexibel kan worden gerealiseerd. Eerste fase is de ontwikkeling van de Vegro-locatie (door de gemeente) en kansrijke projecten aan de kanaalzijde en aan de zijde van Zeswielen. Van belang is dat de ontwikkeling van het gebied financieel beheersbaar is en blijft. . Paardenmarkt/Kanaalkade. Omvorming van de huidige locatie zodat de leefbaarheid wordt vergroot en de kwaliteit van de openbare ruimte wordt verbeterd. Het project omvat de bouw van appartementen, een nieuwe entree van de parkeergarage (Kanaalkade), uitbreiding van parkeergarage De Vest, realisatie van een autovrij plein en een looproute naar het centrum. . Ontwikkeling Doelenveld/ St. Sebastiaansdoelen. Ontwikkeling van een centrum voor Woord, Beeld en Geluid waarin in combinatie het werk van Lucebert en herhuisvesting Provadja een plaats krijgt. In relatie hiermee wordt het Doelenveld ontwikkeld als een binnenstedelijke verblijfsruimte, tevens schakel in een reeks van binnenstadspleinen die onderling verbonden zijn door hoogwaardige loop- en wandelroutes. Tevens herontwikkeling van daarvoor in aanmerking komende panden grenzend aan het Doelenveld in de sfeer van woningen. . Stationsomgeving. Ontwikkeling van een aantrekkelijker stationsomgeving waarbij het gebied meer bij het centrum wordt betrokken en functioneert als 'poort van de stad'. Daarvoor staan de volgende maatregelen op stapel: verplaatsing van de ondergrondse tunnel, bouw parkeergarage, ontwikkeling van kantoren, woningbouw, verbeteren toegankelijkheid van het busstation, herinrichting plein, omlegging Kruseman van Eltenweg.

Niet in de binnenstad gesitueerd, maar bijdragend in functionele zin aan Alkmaar als sterk centrum, zijn er de volgende grote projecten: . Schelphoek. Omvorming van de voormalige locatie Eriks en die van de Machinefabriek Alkmaar tot woonlocatie met circa 580 woningen, de bouw van een parkeergarage voor circa 940 autoÂŽs en de realisatie van een passantenhaven. . Waterschapsterrein (RWZI). Het huidige waterschapsterrein ontwikkelen tot een meer veelzijdige locatie door het verkleinen van de huidige installatie d.m.v. membraantechnologie, waardoor ruimte wordt vrijgemaakt voor circa 350 woningen, kantoren (450 arbeidsplaatsen), groenvoorzieningen, waterpartijen en recreatie. . AZ-locatie Kooimeerplein. Door de realisatie van het voetbalstadion met andere functies bij het Kooimeerplein voetbalt AZ vanaf medio 2006 in een eigentijds stadion met een capaciteit van 17.000 toeschouwers. De realisatie van het complex draagt bij aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor het bedrijfsleven en een groei van de werkgelegenheid.

Het programma Sterk centrum kent de volgende activiteiten en projecten

|Onderwerp  |Inhoud         |Resultaat          |Proces     |Planning|
|Theater De |Vergroten      |Strategische       |           |2006-200|
|Vest       |capaciteit     |toekomstverkenning |           |7       |
|           |grote zaal     |gericht op een     |           |        |
|           |Theater De     |theater dat klaar  |           |        |
|           |Vest, tevens   |is voor te toekomst|           |        |
|           |laatste fase   |en weer 15 tot 20  |           |        |
|           |renovatie      |jaar mee kan       |           |        |
|Evenementen|Algemene       |Beleidsnota        |           |2006    |
|beleid     |omschrijving   |                   |           |        |
|           |evenementenbele|                   |           |        |
|           |id             |                   |           |        |
|Aantrekkeli|Samenwerking   |Een aantrekkelijker|Planvorming|Continu,|
|jkheid     |met            |en veiliger        |begin 2007 |2009    |
|stadscentru|ondernemers,   |winkelgebied met   |           |        |
|m          |Centrummanageme|een goede routing. |           |        |
|           |nt, verbeteren |4% meer            |           |        |
|           |bereikbaarheid |dagtoeristen in    |           |        |
|           |en             |2009 t.o.v. 2004   |           |        |
|           |parkeermogelijk|Convenant          |           |        |
|           |heden          |"Versterking       |           |        |
|           |               |economisch         |           |        |
|           |               |functioneren       |           |        |
|           |               |Alkmaar Centrum"   |           |        |
|Aantrekkeli|Toeristische   |Meer dagtoeristen, |Continu    |Doorlope|
|jk aanbod  |productontwikke|verlenging         |           |nd, met |
|aan        |ling (bijv.    |verblijfsduur      |           |vaststel|
|activiteite|fietsknooppunte|                   |           |len     |
|n          |nnetwerk,      |                   |           |DNA-prof|
|           |arrangementen  |                   |           |iel van |
|           |en             |                   |           |gemeente|
|           |rondwandelingen|                   |           |        |
|           |etc.)          |                   |           |in 2007 |
|Onderwerp  |Inhoud         |Resultaat          |Proces     |Planning|
|Promotie   |Stadspromotie  |Gemeente, VVV, SPA |Doorlopend |Doorlope|
|           |en toeristische|en andere partijen |           |nd, met |
|           |promotie,      |dragen zorg voor   |           |vaststel|
|           |onderzoek      |promotie van de    |           |len     |
|           |DNA-profiel    |stad met het oog op|           |DNA-prof|
|           |               |meer dagtoeristen  |           |iel van |
|           |               |                   |           |gemeente|
|           |               |                   |           |in 2007 |
|Stedelijk  |Ontwikkelen    |Meer bezoekers in  |Permanent  |Uitvoeri|
|Museum     |educatieve en  |stad en museum     |proces     |ng van  |
|Alkmaar als|promotie-      |                   |           |beleidsn|
|sterke     |middelen en    |                   |           |ota "Een|
|pijler voor|programma's    |                   |           |fundamen|
|stadspromot|               |                   |           |t voor  |
|ie         |               |                   |           |het     |
|           |               |                   |           |museum" |
|Kunst- en  |Festival omvat |Promotie Alkmaar en|Planvorming|2009    |
|erfgoed    |alle kunst- en |een aantrekkelijk  |: 2006,    |        |
|festival   |erfgoeddiscipli|festival voor      |gereed     |        |
|           |nes            |inwoners           |voorjaar   |        |
|           |               |                   |2007       |        |
|Grote Sint |Multifunctionee|Verbeteren van de  |Vanaf 2006 |continu |
|Laurens    |l gebruik van  |exploitatie van de |           |        |
|Kerk       |de kerk        |kerk               |           |        |
|Overstad , |Omvorming      |Flexibel           |Vaststellen|2007-201|
|inclusief  |bedrijventerrei|structuurplan.     |flexibel   |5       |
|Zeswielentr|n              |Overstad ontwikkelt|structuurpl|        |
|ace        |               |zich tot een       |an door de |        |
|           |               |stadsdeel dat      |raad in    |        |
|           |               |functioneert in    |2007       |        |
|           |               |relatie tot de     |           |        |
|           |               |binnenstad. Wonen, |           |        |
|           |               |winkels en         |           |        |
|           |               |ontsluiting        |           |        |
|Paardenmark|Omvorming      |Woningbouw,        |Start sloop|Afrondin|
|t          |huidige locatie|verbetering        |e.d.       |g 2011  |
|           |Paardenmarkt/Ka|openbare ruimte,   |2008/2009  |        |
|           |naalkade       |entree             |Start bouw |        |
|           |               |parkeergarage      |2009       |        |
|           |               |(Kanaalkade),      |           |        |
|           |               |uitbreiding        |           |        |
|           |               |parkeergarage De   |           |        |
|           |               |Vest, autovrij     |           |        |
|           |               |plein, looproute   |           |        |
|           |               |naar centrum.      |           |        |
|Doelenveld |Ontwikkeling en|Kwalitatief        |Planontwikk|2007-200|
|           |herinrichting  |hoogwaardige       |eling      |8       |
|           |plein en       |binnenstedelijke   |Uitvoering |2009    |
|           |herontwikkeling|verblijfsruimte    |           |        |
|           |van in         |                   |           |        |
|           |aanmerking     |                   |           |        |
|           |komende panden |                   |           |        |
|           |grenzend aan   |                   |           |        |
|           |het plein      |                   |           |        |
|Ontwikkelin|Ontwikkeling en|Aanleg tunnel in   |Start 2007 |Afrondin|
|g          |herinrichting  |station, bouw      |Busstation |g 2009  |
|Stationsomg|               |parkeergarage,     |2008-2009  |        |
|eving      |               |ontwikkeling       |           |        |
|           |               |kantoren en        |           |        |
|           |               |woningbouw,        |           |        |
|           |               |aanpassing         |           |        |
|           |               |busstation,        |           |        |
|           |               |herinrichting plein|           |        |
|           |               |omlegging Kruseman |           |        |
|           |               |van Eltenweg.      |           |        |
|Schelphoek |Herontwikkeling|Realisatie ca. 580 |Start bouw |Afrondin|
|           |voormalige     |woningen,          |garage en  |g in    |
|           |locatie voor   |parkeergarage voor |eerste 150 |2010    |
|           |bedrijven      |ca. 940 autoÂŽs,    |woningen en|        |
|           |               |realisatie van     |passantenha|        |
|           |               |passantenhaven voor|ven in 2007|        |
|           |               |pleziervaart.      |           |        |
|Waterschaps|Verkleinen van |Veelzijdig deel van|Start      |Nader te|
|terrein    |huidige        |de stad met een    |onderzoek  |bepalen |
|RWZI       |zuiveringsinsta|combinatie van     |toepassing |        |
|           |llatie door    |zuiveringsinstallat|nieuwe     |        |
|           |nieuwe         |ie, wonen (ca. 350 |technologie|        |
|           |technologie en |woningen), kantoren|in 2006    |        |
|           |toevoegen      |( ca. 450          |           |        |
|           |nieuwe functies|arbeidsplaatsen),  |           |        |
|           |aan gebied     |groen en water     |           |        |
|AZ-locatie |Afronding      |Voetbalstadion met |Realisatie |2006    |
|Kooimeerple|ontwikkeling   |andere functies bij|stadion bij|        |
|in         |voetbalstadion |het Kooimeerplein. |Kooimeerple|        |
|           |AZ             |                   |in: 2006   |        |
|MCA        |Onderzoek      |Onderzoeksrapport  |           |2006/200|
|           |verplaatsing en|                   |           |7       |
|           |consequenties  |                   |           |        |
|           |handhaving     |                   |           |        |
Programma Gevarieerd wonen

Alkmaar is in veel opzichten een aantrekkelijke woonstad. Mensen willen zich graag hier vestigen en blijven wonen. Het valt echter veel jongeren, startende kopers en senioren niet mee in Alkmaar een passende woning te vinden. De balans tussen vraag en aanbod kan veel beter. Tot 2010 worden in Alkmaar 3.400 woningen gebouwd. Wij willen extra inzetten op de woningbouw in de sociale sector en woningbouw voor jongeren. In een aantal woongebieden staat de leefbaarheid onder druk. Dit vraagt om fysieke en sociale maatregelen. Alleen zo is prettig wonen en werken hier ook in de toekomst mogelijk. Gevarieerde nieuwbouw, sloop of renovatie en de aanleg en vernieuwing van voorzieningen dragen daaraan bij.

Locaties die de komende periode in uitvoering worden genomen en een substantiële bijdrage zullen leveren aan de woningbouwproductie zijn o.a. Vroonermeer-noord (circa 600 woningen, voltooid in 2011), Kanaaloevers 480 woningen, afronding in 2011), Schelphoek (480 woningen, afronding in 2011), de Nollen (375 woningen, afronding in 2010) en diverse projecten in Overdie.

De recent vastgestelde regionale woonvisie is voor ons college uitgangspunt bij het realiseren van het aantal te bouwen woningen in Alkmaar. Extra aandacht is en blijft nodig voor het versnellen van het proces om de woningbouwopgave te realiseren. Daarvoor is een procesmanager nodig met bevoegdheden die processen voor ontwikkelaars en gemeente slagvaardig kan aansturen.

De in de regionale woonvisie vastgelegde 40% sociale woningbouw (30 % categorie 1 en 10% categorie 2) is voor ons college een minimale ondergrens. Met woningbouwcorporaties zullen prestatieafspraken worden gemaakt om het percentage sociale woningbouw te verhogen, afhankelijk van de behoefte die zich voor dit type woningen op de woningmarkt aftekent. De hiervoor geschetste afspraken zullen worden vastgelegd in een Alkmaarse woonvisie voor de jaren 2006-2010.

In deze collegeperiode wordt de basis gelegd voor de ontwikkeling van een duurzame sociale koopsector. De positie van jongeren op de woningmarkt zal worden verbeterd, zodanig dat hun slaagkans op de woningmarkt gelijk wordt aan die van andere categorieën woningzoekenden. In dit licht wordt het systeem van woningtoewijzing geëvalueerd en in de nieuwbouwprogramma's wordt een substantieel deel specifiek gericht op jongeren. Speciale aandacht van ons college gaat uit naar de samenhang tussen wonen en zorg. Uitgangspunt is dat de nieuw te bouwen woningen levensloopbestendig dan wel aanpasbaar zijn. Voor de (decentrale) huisvesting van bijzondere doelgroepen wordt uitvoering gegeven aan de afspraken uit de nota "Onder de pannen".

Het programma Gevarieerd wonen kent de volgende activiteiten en projecten.

|Onderwerp        |Inhoud      |Resultaat      |Proces       |Planning|
|Woningbouwproduct|Het         |3400 woningen  |Vanaf 2005   |2010    |
|ie               |realiseren  |               |             |        |
|                 |van 3000    |               |             |        |
|                 |woningen    |               |             |        |
|                 |binnenstedel|               |             |        |
|                 |ijk en 400  |               |             |        |
|                 |op          |               |             |        |
|                 |uitleglocati|               |             |        |
|                 |es conform  |               |             |        |
|                 |afspraken   |               |             |        |
|                 |met het     |               |             |        |
|                 |Rijk.       |               |             |        |
|                 |Verband     |               |             |        |
|                 |tussen      |               |             |        |
|                 |woningbouwpr|               |             |        |
|                 |oductie en  |               |             |        |
|                 |financiële  |               |             |        |
|                 |beheersbaarh|               |             |        |
|                 |eid.        |               |             |        |
|Energiebesparing |Opschalen   |Grootschalige  |Eenduidige   |2007-200|
|bestaande bouw   |van         |CO2-reductie + |concepten    |9       |
|                 |succesvolle |gezondheid,    |formuleren.  |        |
|                 |duurzame    |comfort in     |Inventarisati|        |
|                 |energieproje|bestaande bouw |e projecten. |        |
|                 |cten        |               |Prestatieafsp|        |
|                 |            |               |raken        |        |
|                 |            |               |corporaties. |        |
|                 |            |               |             |        |
|                 |            |               |             |        |
|Woningbouwregie  |Aanjagen    |Voorspoedig    |Continu      |2010    |
|                 |woningbouw  |woningbouwproce|             |        |
|                 |door        |s              |             |        |
|                 |planning- en|               |             |        |
|                 |rapportagecy|               |             |        |
|                 |clus en     |               |             |        |
|                 |inzet       |               |             |        |
|                 |procesmanage|               |             |        |
|                 |r           |               |             |        |
|Onderwerp        |Inhoud      |Resultaat      |Proces       |Planning|
|Aandeel sociale  |Percentage  |Inzet is       |Vanaf 2006   |2010    |
|woningbouw       |woningen in |minimaal 40%   |             |        |
|                 |categorie 1 |nieuwbouw in   |             |        |
|                 |en 2 dat in |categorie 1    |             |        |
|                 |nieuwbouw   |(minimaal 30%) |             |        |
|                 |gerealiseerd|en categorie 2.|             |        |
|                 |wordt.      |Evaluatie      |             |        |
|                 |            |woonruimteverde|             |        |
|                 |            |ling.          |             |        |
|                 |            |Prestatieafspra|             |        |
|                 |            |ken met        |             |        |
|                 |            |corporaties    |             |        |
|Duurzaam         |Koopwoningen|1000 woningen  |Voor locaties|2010    |
|betaalbare koop  |die ook op  |in deze        |in           |        |
|                 |termijn voor|categorie      |ontwikkelings|        |
|                 |de doelgroep|waarvan 500 in |fase.        |        |
|                 |bereikbaar  |bestaande      |Prestatieafsp|        |
|                 |blijven,    |voorraad en 500|raak met     |        |
|                 |m.n. gericht|in nieuwbouw   |corporaties  |        |
|                 |op startende|               |             |        |
|                 |kopers.     |               |             |        |
|Jongerenhuisvesti|Evenredige  |Substantieel   |Vanaf 2006   |2010    |
|ng               |slaagkans   |deel in        |             |        |
|                 |voor jonge  |nieuwbouw      |             |        |
|                 |woningzoeken|categorie 1 van|             |        |
|                 |den         |woningen voor  |             |        |
|                 |            |jongeren       |             |        |
|                 |            |(huurprijs     |             |        |
|                 |            |onder E 374)   |             |        |
|Levensloopbestend|Nieuwbouw   |Woningen die   |Continu      |2006-201|
|ig en aanpasbaar |levensloopbe|voor mensen met|             |0       |
|bouwen           |stendig,    |fysieke        |             |        |
|                 |aanpasbaar  |beperkingen    |             |        |
|                 |en          |geschikt (te   |             |        |
|                 |toegankelijk|maken) zijn    |             |        |
|                 |. Bestaande |               |             |        |
|                 |bouw        |               |             |        |
|                 |opplussen   |               |             |        |
|Visie op wijken  |Invulling   |Visie op wonen |Start 2006   |2007    |
|                 |geven aan   |in de wijken   |             |        |
|                 |ontwikkeling|               |             |        |
|                 |en in de    |               |             |        |
|                 |woningvoorra|               |             |        |
|                 |ad (nieuw en|               |             |        |
|                 |bestaand)   |               |             |        |
|                 |mede in     |               |             |        |
|                 |relatie met |               |             |        |
|                 |woningbouwre|               |             |        |
|                 |gie         |               |             |        |
|Wonen en zorg    |Invulling   |Woningen waarin|Vanaf 2006   |2006-201|
|                 |geven aan   |wonen en zorg  |             |0       |
|                 |ontwikkeling|gecombineerd   |             |        |
|                 |en mede in  |zijn           |             |        |
|                 |relatie met |               |             |        |
|                 |woningbouwre|               |             |        |
|                 |gie         |               |             |        |
|Huisvesting      |Woonruimte  |Evaluatie nota |Vanaf 2006   |2006-201|
|bijzondere       |voor        |'Onder de      |             |0       |
|doelgroepen      |bijzondere. |pannen'.       |             |        |
|                 |doelgroepen.|Toewijzing 5%  |             |        |
|                 |            |vrijkomen-de   |             |        |
|                 |            |huurwoningen   |             |        |
|                 |            |aan bijzondere |             |        |
|                 |            |doelgroepen.   |             |        |
|                 |            |Woonvormen voor|             |        |
|                 |            |bijzondere     |             |        |
|                 |            |doelgroepen in |             |        |
|                 |            |diverse        |             |        |
|                 |            |categorieën(koo|             |        |
|                 |            |p en huur)     |             |        |
|                 |            |opnemen in     |             |        |
|                 |            |Nota's van     |             |        |
|                 |            |utgangspunten. |             |        |
|Waterschapsterrei|Waterschapst|Realisatie 350 |Ontwikkeling |Nog     |
|n (RWZI)         |errein      |woningen,      |vanaf 2006   |nader te|
|                 |(RWZI)      |kantoorontwikke|             |bepalen |
|                 |ontwikkelen |ling (circa 450|             |        |
|                 |tot         |arbeidsplaatsen|             |        |
|                 |veelzijdiger|),             |             |        |
|                 |locatie door|groenvoorzienin|             |        |
|                 |intensiever |gen,           |             |        |
|                 |ruimtegebrui|waterpartijen  |             |        |
|                 |k           |en recreatie   |             |        |
|Sportlaan        |Herontwikkel|Sloop oude     |Vanaf        |Afrondin|
|                 |ing         |AZ-stadion en  |2006/2007    |g 2009  |
|                 |voormalige  |de realisatie  |             |        |
|                 |AZ-locatie  |van circa 150  |             |        |
|                 |Sportlaan   |woningen.      |             |        |
Programma Omgevingskwaliteit

De centrumfunctie van Alkmaar en het thuis van 94.000 Alkmaarders vraagt om een bijzondere inspanning ten aanzien van omgevingskwaliteit. Wij willen dat de openbare ruimte, waar het buitenleven zich afspeelt, schoon, heel en veilig is en voldoende kwaliteit heeft en houdt. Naast ecologische elementen zoals groen, water, bodem en lucht, vraagt ook cultuur(historie) maatregelen om een aangenaam leefmilieu in stand te houden of te verbeteren.

We staan een samenhangende aanpak van het centrumgebied voor, zodanig dat sprake is van een interne samenhang op het functioneren van de binnenstad, in het bijzonder het noordwestelijk deel daarvan. Daarnaast wordt ook ingezet op versterking van de samenhang tussen de binnenstad en Overstad. Herinrichting van de Gedempte Nieuwesloot speelt daarin een belangrijke rol.

We zullen uitwerking geven aan het Groenbeleidsplan, waaronder een groencompensatieregeling met aandacht voor de kwaliteit en de kwantiteit van het groen. Voor het op niveau brengen van het openbaar groen in de stad is veel geld nodig. We streven naar een beheerkwaliteit conform het 'acceptabel beeld' als genoemd in het Groenbeleidsplan.

Het Medisch Centrum Alkmaar als topklinisch ziekenhuis hoort in Alkmaar en bij de regio. Maar het is onze zorg om de bereikbaarheid te garanderen voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Dat kan wellicht niet (langer) op de huidige plek in de Hout. Nieuwe investeringen kunnen wel eens ten koste gaan van een groene Hout en ook dat is een reden om een onderzoek te doen naar een nieuwe plek voor het MCA in Alkmaar. De gemeente is in gesprek met het MCA voor het starten van een gezamenlijk onderzoek. Dat onderzoek zal gericht zijn op de lange termijn om kapitaalvernietiging zoveel als mogelijk te vermijden.

De Westrand is een stukje Alkmaar dat niet helemaal af is. Dat vraagt om een zorgvuldige en evenwichtige invulling van de verschillende onderdelen in dit gebied. In het reeds verstedelijkte gebied rondom Olympiaweg/Terborchlaan zal sprake zijn van ontwikkelingen voor sport, vrije tijd en horecavoorzieningen. Woningbouw op het terrein van sportvereniging Alcmaria Victrix kan dienen als kostendrager voor mogelijke voorzieningen in de Westrand, waaronder natuurontwikkeling en de verbetering van de toegankelijkheid voor wandelaars van het gebied.

De gemeente Alkmaar neemt het initiatief om samen met onder meer de gemeente Bergen, de provincie Noord-Holland en Natuurmonumenten de natuur in het gebied tussen Alkmaar en Bergen (de groene Westrand) verder te ontwikkelen en een wandelpad van Alkmaar naar Bergen te realiseren.

Het programma Omgevingskwaliteit kent de volgende activiteiten en projecten

|Onderwerp   |Inhoud         |Resultaat      |Proces       |Planning   |
|Groen in en |Aanvraag       |Verbetering    |Subsidie     |Vanaf 2006 |
|om de stad  |subsidie voor  |openbaar groen |wordt        |           |
|(GIOS)      |het openbaar   |vooral gericht |gekoppeld aan|           |
|            |groen          |op de parken.  |lopende      |           |
|            |               |               |projecten    |           |
|Binnenstad  |Integrale      |Openbare       |Integrale    |2006-2010  |
|Noord-West  |aanpak fysieke |buitenruimte en|gebiedsontwik|           |
|            |kwaliteitsverbe|vastgoed is in |keling samen |           |
|            |tering         |kwaliteit      |met          |           |
|            |Binnenstad     |verbeterd      |bedrijven,   |           |
|            |Noord-West     |conform        |eigenaren en |           |
|            |               |Beeldkwaliteits|bewoners     |           |
|            |               |plan           |             |           |
|Alkmaarderho|Manifestaties  |Presentatie    |Start 2006   |2006-2007  |
|ut 400 jaar |ter gelegenheid|toekomstvisie  |             |           |
|(2007)      |van het        |over het beheer|             |           |
|            |400-jarig      |van het park.  |             |           |
|            |bestaan van    |Organiseren    |             |           |
|            |Alkmaarderhout |manifestatie en|             |           |
|            |               |aanbieden boek.|             |           |
|Gebiedsvisie|Onderzoek      |Gebiedsvisie in|Conform      |Vanaf      |
|Westrand en |mogelijkheden  |de vorm van een|startnotitie |september  |
|locatie     |Westrand als   |structuurplan. |Westrand     |2006       |
|Alcmaria    |locatie voor   |Inzicht        |Voor locatie |           |
|Victrix     |(top)sportvoorz|mogelijkheden  |Alcmaria     |           |
|inclusief   |ieningen, in   |locatie        |Victrix wordt|           |
|natuurontwik|combinatie met |Alcmaria       |een          |           |
|keling en   |wonen,  groen  |Victrix.       |startnotitie |           |
|recreatie   |en             |Duurzame       |opgesteld.   |           |
|            |wandelvoorzieni|natuurbeschermi|             |           |
|            |ngen.          |ng en agrarisch|             |           |
|            |               |natuurbeheer.  |             |           |
|            |               |Wandelpad      |             |           |
|            |               |Westrand       |             |           |
|            |               |richting       |             |           |
|            |               |duinen.        |             |           |
|Onderwerp   |Inhoud         |Resultaat      |Proces       |Planning   |
|Luchtkwalite|Plan van aanpak|Wagenpark +    |             |2008       |
|it          |luchtkwaliteit |openbaar       |             |           |
|            |               |vervoer zo     |             |           |
|            |               |mogelijk op    |             |           |
|            |               |aardgas,       |             |           |
|            |               |uitbreiding    |             |           |
|            |               |warmtenet      |             |           |
|            |               |Boekelermeer   |             |           |
|Bodemonderzo|Sanering       |Inzicht in de  |Tot en met   |           |
|ek          |bodemverontrein|werkvoorraad   |2009 worden  |           |
|            |iging          |van te saneren |400          |           |
|            |               |locaties tot   |onderzoeken  |           |
|            |               |2030           |uitgevoerd   |           |
|MCA         |Onderzoek      |Onderzoeksrappo|In overleg   |2007       |
|            |verplaatsing en|rt             |met MCA,     |           |
|            |consequenties  |               |buurtbewoners|           |
|            |handhaving voor|               |en overige   |           |
|            |de Alkmaarder  |               |belanghebbend|           |
|            |Hout           |               |en           |           |
Programma Bereikbaarheid

De mobiliteit zal de komende jaren naar verwachting nog flink toenemen. Voor de economische ontwikkeling van Alkmaar is een goede bereikbaarheid van groot belang. De regionale functie en de mobiliteit richting stad die dat tot gevolg heeft vraagt om adequate maatregelen. Wij willen dat Alkmaar goed bereikbaar is, zowel voor het verkeer in de Alkmaar als voor het verkeer dat Alkmaar wil bereiken, met name via de ring. Binnen de stad ligt het accent op de verbetering van het openbaar vervoer en de fiets- en voetgangersverbindingen.

Wij staan een innovatieve aanpak voor van de mobiliteit met een pakket samenhangende maatregelen met een nieuwe balans tussen verkeersinfrastructuur, parkeren, openbaar vervoer, de fiets en voetgangersvoorzieningen. De problematiek wordt aangepakt op de schaal die erbij hoort: vanaf de regio. Samen met regiogemeenten, Rijk en Provincie maar ook ondernemers worden oplossingen gezocht. Verkeer, wonen, winkelen en werken worden geïntegreerd bekeken. Aangesloten wordt bij interessante nieuwe ontwikkelingen zoals telematica.

Er komt een nieuw beleidsplan verkeer en vervoer. Uitgangspunten daarbij zijn: . een evaluatie van het huidige beleidsplan
. de resultaten van het consumentenvraagonderzoek . onderzoek naar de toename van de verkeers- en parkeerdruk op middellange termijn . de bereikbaarheid van bedrijventerreinen, met name de Bergermeerpolder en Boekelermeer Zuid . aandacht voor de mobiliteit van mensen met beperkingen . uitwerking parkeerbeleid.

Om de Alkmaarse binnenstad aantrekkelijk te houden voor bezoekers en ondernemers dienen aan de rand daarvan parkeergarages te zorgen voor voldoende parkeergelegenheid. De in de binnenstad gelegen parkeergarages (Karperton en de nog uit te breiden Vestgarage) zullen met name voor bewoners van de binnenstad worden bestemd, zodra compensatie voor het verlies van deze plaatsen is gevonden. De uitwerking van het parkeerbeleid, waaronder het autovrij maken van pleinen, het straatparkeren, het parkeren in buurten rond de binnenstad, het vergunningenstelsel en het tarievenbeleid zal een plaats krijgen in het beleidsplan verkeer en vervoer.

Gebruik van de fiets en het openbaar vervoer wordt gestimuleerd. Het Eurokaartje blijft gehandhaafd en onderzocht wordt of het kaartje ook voor langere en/of stadsretourritten ingezet kan worden.

Wij geven verder invulling aan het (grote)project Bus-on-line: een hoogwaardige openbaarvervoersverbinding, inclusief bijbehorende verkeersvoorzieningen die bijdraagt aan een goede bereikbaarheid van Alkmaar en in het bijzonder het centrum.

Het programma Bereikbaarheid kent de volgende activiteiten en projecten.

|Onderwerp   |Inhoud        |Resultaat       |Proces        |Planning|
|Regionaal   |V&V tussen nu |Nota met        |Fase 1 is     |Medio   |
|bereikbaarhe|en 2020 in    |aandacht voor   |afgerond. Eind|2007    |
|idsplan     |Noord-Kennemer|regionale       |2006 fase 2a  |        |
|            |land:         |afstemming,     |in de Raad en |        |
|            |samenhang,    |prioriteiten,   |in 2007 fase  |        |
|            |problemen en  |keuzes. Is input|2b            |        |
|            |kansen        |voor PVVP 2008  |              |        |
|Beleidsplan |Lokale        |Kadernota, die  |Vaststellen   |Eind    |
|verkeer en  |dilemma's en  |de basis vormt  |procesdocument|2007    |
|vervoer     |prioriteiten  |voor            |              |        |
|Alkmaar 2015|in verkeer en |actieplannen    |              |        |
|            |vervoer tussen|                |              |        |
|            |nu en 2015    |                |              |        |
|Actieplan   |Concrete      |Raadsnota en    |1. tarieven   |Medio   |
|parkeren    |invulling     |parkeerverordeni|2007: in      |2007    |
|2007-2010   |parkeerbeleid |ngen            |oktober 2006  |        |
|            |in dit college|                |in Raad.      |        |
|            |(tarieven,    |                |2. integrale  |        |
|            |vergunningen, |                |beleid: medio |        |
|            |ontheffingen  |                |2007 in Raad  |        |
|            |etc)          |                |              |        |
|Actieplan   |Concrete      |Nota met        |Vaststelling  |Najaar  |
|verkeersveil|acties en     |concrete acties |van het       |2006 in |
|igheid      |prioriteiten  |en doelen       |actieplan     |raad    |
|            |tav bereiken  |                |              |        |
|            |doelen        |                |              |        |
|            |duurzaam      |                |              |        |
|            |veilig        |                |              |        |
|Onderwerp   |Inhoud        |Resultaat       |Proces        |Planning|
|Openbaar    |Evaluatie     |1. Afspraken met|1. brief van  |1. eind |
|vervoer in  |huidig        |provincie over  |college aan GS|2006    |
|concessieper|gevoerde      |lijnennet, taken|(juni 2006) en|2. medio|
|iode        |beleid en     |en rollen.      |gesprekken met|2007    |
|2009-2015   |dilemma's en  |2. Visie op     |gedeputeerde  |        |
|            |keuzes voor   |busvervoer met  |2. begin 2007 |        |
|            |komende       |inbegrip van    |visiedocument |        |
|            |periode       |Eurokaartje,    |              |        |
|            |              |P&R,            |              |        |
|            |              |toegankelijkheid|              |        |
|            |              |, milieu en     |              |        |
|            |              |bijdrage        |              |        |
|            |              |gemeente aan    |              |        |
|            |              |busvervoer na   |              |        |
|            |              |2008.           |              |        |
|Bestuurlijke|Gemeentelijke |Nota            |Eind 2006     |Medio   |
|handhaving  |(geïntegreerde|Parkeerhandhavin|raadsbesluit. |2007    |
|            |) aanpak      |g               |Hierin tevens |        |
|            |onveiligheid  |                |besluit om    |        |
|            |en            |                |contract met  |        |
|            |parkeerhandhav|                |politie t.a.v.|        |
|            |ing.          |                |parkeerhandhav|        |
|            |              |                |ing open te   |        |
|            |              |                |breken.       |        |
|Stadsregie  |Gecoördineerde|Verminderen     |Continu       |Continu |
|            |beoordeling en|verkeershinder  |              |        |
|            |communicatie  |                |              |        |
|            |over          |                |              |        |
|            |reconstructiep|                |              |        |
|            |lannen en     |                |              |        |
|            |evenementen   |                |              |        |
|N9:         |Geïntegreerde |Visie           |Plan van      |2015    |
|strategie   |visie over een|                |aanpak: najaar|        |
|Ring-west en|verkeersoploss|                |2006          |        |
|gebiedsvisie|ing die recht |                |              |        |
|            |doet aan      |                |              |        |
|            |stedelijke    |                |              |        |
|            |kwaliteiten   |                |              |        |
|Bus-on-line |Snelle en     |17 deeltrajecten|Diverse       |2005-200|
|            |betrouwbare   |die gezamenlijk |deelprojecten |8       |
|            |openbaar      |een route vormen|die komende   |        |
|            |vervoer       |voor het        |jaren op      |        |
|            |-verbinding   |busverkeer van  |stapel staan  |        |
|            |met           |de regio naar   |              |        |
|            |bijbehorende  |het centrum,    |              |        |
|            |verkeersmaatre|verkeersregelin-|              |        |
|            |gelen die     |stallaties,     |              |        |
|            |bijdraagt aan |verbreding      |              |        |
|            |de            |Frieschebrug en |              |        |
|            |centrumfunctie|realisering van |              |        |
|            |van Alkmaar   |P&R-terreinen   |              |        |
Programma Moderne economie

De centrumfunctie van Alkmaar en de nabijheid van de Randstad zijn van groot belang voor de economie van de stad. Wij willen de bedrijvigheid en werkgelegenheid in Alkmaar bevorderen om de economie van de stad te versterken en om de uitgaande pendel te verminderen. Met name de sector dienstverlening, toerisme, en de belevingseconomie, met sport en cultuur als economische aanjagers, zijn kansrijk. Voor het behoud van de werkgelegenheid zijn van oudsher de groothandel, distributie, bouw en productie in Alkmaar van belang. Wij blijven ons inzetten voor voldoende vestigingslocaties voor bedrijven.

Een Moderne economie vraagt om een moderne en brede aanpak van activiteiten en projecten. Naast het ontwikkelen van nieuwe locaties voor bedrijfsvestiging, ook het opknappen van oude bedrijventerreinen, het geven van aandacht aan buurtwinkelcentra, het bevorderen van aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt, het creëren van stageplaatsen, het verbeteren van de samenwerking met en dienstverlening aan ondernemers en het bieden van een aantrekkelijk sociaal-cultureel en sportief klimaat in Alkmaar. Wij willen de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt verbeteren, waarbij de herwaardering van technische beroepen extra aandacht krijgt. Het stimuleren van de beschikbaarheid van stageplaatsen is daarbij van groot belang.

Intensivering van de regionale samenwerking tussen gemeenten en de Kamer van Koophandel, het bedrijfsleven, investeerders en ondernemers is nodig voor versterking van de economie en groei van werkgelegenheid.

Alkmaar is een aantrekkelijke stad om je als bedrijf te vestigen. Om het vestigingsklimaat verder te verbeteren dient gewerkt te worden aan het verder terugdringen van overbodige regelgeving, goede opleidingstrajecten en goede bereikbaarheid van de stad.

Er zijn concrete afspraken gemaakt met het bedrijfsleven over het creëren van stageplaatsen voor het MBO en HBO studenten (convenant). Er dient op toegezien te worden dat die afspraken ook worden nagekomen. Er dienen in regionaal verband afspraken gemaakt te worden over het substantieel vergroten van de werkgelegenheid voor jongeren. Het maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt gestimuleerd.

Het programma Moderne economie kent de volgende activiteiten en projecten

|Onderwerp  |Inhoud         |Resultaat        |Proces         |Plannin|
|           |               |                 |               |g      |
|Actieplan  |Vergroten      |Banengroei en    |Integraal plan |Najaar |
|werkgelegen|arbeidsparticip|behoud jongeren  |van            |2006   |
|heid       |atie op alle   |in de stad       |EGG/MO/Sozawe  |       |
|           |niveaus        |                 |               |       |
|Ontwikkelin|Ontwikkelen    |Ontwikkelen 30 a |In uitvoering  |2009   |
|g          |bedrijventerrei|40 ha.  nieuw    |               |       |
|bedrijvente|n Boekelermeer |bedrijventerrein |               |       |
|rrein      |Zuid II        |Boekelermeer     |               |       |
|Herstructur|Herstructurerin|Verbetering      |Uitvoering     |2007-20|
|ering      |g Overdie;     |fysieke en       |Oudorp         |09     |
|bedrijvente|Projecten      |milieutechnische |(ruimtelijke)  |       |
|rrein      |t.b.v.         |situatie         |plannen maken  |       |
|           |herstructurerin|bedrijventerrein |en uitvoeren   |       |
|           |g Oudorp       |Overdie en Oudorp|Overdie        |       |
|Kantorennot|Kader voor     |Realisatie 50.000|Vaststellen en |Uitvoer|
|a 2006-2015|ontwikkelen    |m2               |uitwerken in   |ing tot|
|           |kantorenlocatie|kantoorvloeropper|plannen vanaf  |2015   |
|           |s              |vlak mogelijk    |2006           |       |
|           |               |maken tot en met |               |       |
|           |               |2009.            |               |       |
|Verbetering|Route-informati|Betere           |(digitaal)     |2007   |
|economische|e voor         |bevoorrading     |materiaal      |       |
|bereikbaarh|bedrijven en   |centrum en meer  |voorbereiden,  |       |
|eid        |bezoekers      |bezoek           |maken en       |       |
|           |               |                 |uitzetten      |       |
|Stedelijke |Samenwerking   |Versterking      |Continu        |2009   |
|economische|met o.a. Kamer |economie / meer  |               |       |
|samenwerkin|van Koophandel,|banen            |               |       |
|g          |Stichting      |                 |               |       |
|           |Ondernemend    |                 |               |       |
|           |Alkmaar        |                 |               |       |
|Ontwikkelin|Economische    |Versterking      |Convenant in   |Vanaf  |
|gsbedrijf  |samenwerkingsre|economie en meer |2006           |2006   |
|Noord-Holla|latie tussen   |werkgelegenheid  |               |       |
|nd Noord   |gemeenten,     |                 |               |       |
|           |provincie en   |                 |               |       |
|           |bedrijfsleven  |                 |               |       |
|Stimulering|Werving en     |Structuurversterk|Met Zaanstad,  |Voorjaa|
|kennis en  |besteding      |ing economie     |Haarlem en     |r 2007 |
|innovatie  |middelen EU    |                 |provincie      |       |
|bedrijfslev|(ESF)          |                 |Noord-Holland  |       |
|en         |               |                 |projecten      |       |
|           |               |                 |indienen bij   |       |
|           |               |                 |het Landsdeel  |       |
|           |               |                 |West           |       |
|Onderwerp  |Inhoud         |Resultaat        |Proces         |Plannin|
|           |               |                 |               |g      |
|Verbetering|Verbetering    |Stijging         |Continu        |2009   |
|dienstverle|dienstverlening|waardering       |               |       |
|ning       |o.a.           |dienstverlening  |               |       |
|           |vermindering   |met 10%          |               |       |
|           |administratieve|                 |               |       |
|           |lastendruk     |                 |               |       |
|Maatschappe|Faciliteren van|Toename van het  |Vanaf 2006     |2006 - |
|lijk       |Stichting 'De  |aantal bedrijven |               |2008   |
|Verantwoord|Waaier' in haar|dat menskracht,  |               |       |
|Ondernemen |brugfunctie    |geld en/of       |               |       |
|           |tussen         |materialen inzet |               |       |
|           |bedrijfsleven  |voor             |               |       |
|           |en             |maatschappelijke |               |       |
|           |maatschappelijk|doeleinden       |               |       |
|           |e organisaties |                 |               |       |
|           |(centrum voor  |                 |               |       |
|           |vrijwilligerson|                 |               |       |
|           |der-steuning)  |                 |               |       |
Programma Veilig Alkmaar

Ons college wil de veiligheid in Alkmaar verbeteren, zowel in subjectieve zin (veiligheidsgevoel), als in objectieve zin. Daarvoor wordt een pakket maatregelen ingezet in de preventieve en repressieve sfeer. Het gaat erom dat ongewenste situaties zoveel mogelijk voorkomen worden, maar dat in gevallen waarin die situaties toch ontstaan adequaat opgetreden kan worden.

In een veilig Alkmaar is samenwerking van brandweer, politie, gemeente, openbaar ministerie, woningbouwcorporaties, bedrijfsleven, hulpverleners en natuurlijk de inwoners van Alkmaar cruciaal. Om die samenwerking gestalte te geven is een integrale aanpak nodig, uitmondend in preventieve en handhavende activiteiten. De gemeente dient in de veiligheidsketen de regierol op zich te nemen.

Binnen die integrale aanpak is het nodig om extra toezichthouders aan te stellen met bevoegdheden om tot verbalisering over te gaan. Op die manier kan overlast en kunnen kleine ergernissen worden teruggedrongen. Maar soms is een vermanend woord voldoende. Regels vaststellen is niet voldoende. Het is van het allergrootste belang dat regels worden gehandhaafd. Ook de parkeerpolitie zal gaan optreden bij (verkeers)overtredingen in het openbare buitengebied. En in elke wijk dient een wijkagent te worden aangesteld die volledig voor zijn wijk inzetbaar is.

Uit een evaluatie van het cameratoezicht in de omgeving van de Vest is de effectiviteit daarvan gebleken. Het zo mogelijk uitbreiden van cameratoezicht zal onderdeel zijn van de integrale aanpak in het veiligheidsbeleid.

Het programma Veilig Alkmaar kent de volgende activiteiten en projecten

|Onderwerp  |Inhoud           |Resultaat        |Proces     |Planning  |
|Brandweer  |Zorg dragen en   |Nieuwe           |4e         |Afronding |
|en         |borgen dat de    |brandweerkazerne |kwartaal   |2008      |
|Rampenbestr|brandweer in     |aan Helderseweg  |2006 start |          |
|ijding     |minimaal 80% van |                 |bouw nieuwe|          |
|           |de spoedeisende  |                 |brandweerka|          |
|           |uitrukken binnen |                 |zerne      |          |
|           |de normtijden ter|                 |           |          |
|           |plaatse is.      |                 |           |          |
|Veiligheids|Hulpverlenings-  |Vaststellen eigen|Startnotiti|2006-2009 |
|regio      |en               |verbeterplan     |e.         |          |
|Noord-Holla|rampenbestrijding|Centrale         |Vanaf 2006 |          |
|nd Noord   |sorganisatie     |huisvesting      |diverse    |          |
|           |                 |Veiligheidsregio |deelprocess|          |
|           |                 |Noord-Holland    |en en      |          |
|           |                 |Noord in Alkmaar |projecten. |          |
|Stadstoezic|Aanstellen extra |Betere naleving  |In dienst  |2008      |
|ht         |10 fte           |voorschriften,   |treden     |          |
|           |toezichthouders  |betere           |toezichthou|          |
|           |(tot een totaal  |leefbaarheid en  |ders       |          |
|           |van 20)          |veiligheidsgevoel|(januari   |          |
|           |                 |burger           |2007)      |          |
|Cameratoezi|32 camera's,     |Beter            |Gefaseerde |Camera's  |
|cht        |video-observatiep|veiligheidsgevoel|invoering  |en vop    |
|           |ost (vop) samen  |en minder        |camera's   |gereed    |
|           |met Parkeerbeheer|incidenten       |2006-2008  |2008      |
|           |in nieuwbouw     |                 |           |          |
|           |Helderseweg      |                 |           |          |
|Veelplegers|Toepassen GAVO,  |Reductie aantal  |Regelen    |Medio 2008|
|aanpak     |aanbieden nazorg |veelplegers      |locatie en |          |
|           |en/ of           |                 |inrichten  |          |
|           |resocialisatietra|                 |passanten  |          |
|           |jecten           |                 |verblijf   |          |
|Opvanghuis |Realiseren       |Opvanghuis voor  |           |Realisatie|
|van        |passantenverblijf|overlastgevenden |           |2009      |
|overlastgev|(bed, bad, brood |                 |           |          |
|enden      |+ voorziening)   |                 |           |          |
|Huiselijk  |Goede aanpak     |Samenwerkingsconv|           |          |
|geweld     |huiselijk geweld |enant. Advies- en|           |          |
|           |                 |meldpunt.        |           |          |
|Samen      |Maatregelen      |Behalen Keurmerk |Continu    |Collegeper|
|veilig     |t.b.v. veilig    |Veilig           |           |iode      |
|ondernemen |ondernemen en    |Ondernemen.      |           |          |
|en veilig  |uitgaan          |Voortzetting     |           |          |
|uitgaan    |                 |convenant Veilig |           |          |
|           |                 |Uitgaan.         |           |          |
Programma @lkmaar digitaal

Ons college wil de dienstverlening aan burgers en bedrijven verbeteren. Belangrijk hulpmiddel daarbij is digitalisering. Wij willen slim gebruik maken van nieuwe technologische mogelijkheden en in blijven spelen op maatschappelijke veranderingen. Wij gaan bruikbare digitale basisvoorzieningen realiseren die passen in de informatiehuishouding en inspelen op de behoefte van de burger en het bedrijfsleven. Vanaf 2007 zal 65% van de dienstverlening digitaal beschikbaar zijn. In het vervolg daarop zullen per jaar 10 producten digitaal worden ontsloten. Prioriteit zal liggen bij digitale producten die voor de burger drempelverlagend en kostenbesparend zijn.

Het programma @lkmaar digitaal kent de volgende activiteiten en projecten.

|Onderwerp    |Inhoud         |Resultaat      |Proces    |Planning     |
|Interne en   |Digitale       |65% digitale   |Continu   |In 2006      |
|externe      |dienstverlening|dienstverlening|          |minimaal     |
|dienstverleni|               |op 1-1-2007 en |          |uitreksel    |
|ng           |               |minimaal 10    |          |bevolkingsreg|
|             |               |producten per  |          |ister,       |
|             |               |jaar ontsluiten|          |digitale     |
|             |               |               |          |bouwaanvraag,|
|             |               |               |          |koppeling    |
|             |               |               |          |BAVAK,       |
|             |               |               |          |gegevens     |
|             |               |               |          |kredietbank, |
|             |               |               |          |meldingen    |
|             |               |               |          |reiniging en |
|             |               |               |          |WOZ          |
|             |               |               |          |taxatieversla|
|             |               |               |          |gen en       |
|             |               |               |          |bezwaren     |
|             |               |               |          |digitaal.    |
|             |               |               |          |Daarnaast een|
|             |               |               |          |aantal       |
|             |               |               |          |formulieren  |
|             |               |               |          |via DigiD    |
|             |               |               |          |beschikbaar  |
|             |               |               |          |en           |
|             |               |               |          |persoonlijke |
|             |               |               |          |nieuwsbrief  |
|             |               |               |          |functionalite|
|             |               |               |          |it.          |
|Upgrading    |               |Actuele en     |Continu   |Continu      |
|website      |               |kwalitatief    |          |             |
|Alkmaar      |               |goede website  |          |             |
|Digitale     |Onderzoek naar |Onderzoeksrappo|Onderzoek |Afronding    |
|snelweg      |de nieuwste    |rt over        |start in  |onderzoek in |
|             |ontwikkelingen |geschikte      |2006      |2007         |
|             |die van belang |digitale       |          |             |
|             |voor Alkmaar   |infrastructuur |          |             |
|Basisregistra|Eenduidige     |Administratieve|          |2007-2009    |
|ties adressen|registratie van|lastenverlichti|          |             |
|en gebouwen  |alle gegevens  |ng Voorkomen,  |          |             |
|             |m.b.t. adressen|opsporen en    |          |             |
|             |en gebouwen    |bestrijden van |          |             |
|             |               |fraude beter   |          |             |
|             |               |mogelijk       |          |             |
|Digitale     |Informatievoorz|Bijvoorbeeld   |Continu   |Vanaf 2007   |
|informatievoo|iening aan     |digitale       |          |alle         |
|rziening     |burgers,       |kaartbeelden   |          |bestemmingspl|
|             |bedrijven en   |van projecten, |          |annen        |
|             |instellingen   |bestemmingsplan|          |digitaal     |
|             |               |nen            |          |             |
|Digitale     |Digitale       |Adequate       |Vanaf 2006|2008         |
|producten    |vergunningen en|dienstverlening|          |             |
|             |digitalisering |. Verlichten   |          |             |
|             |van het gehele |administratieve|          |             |
|             |proces van     |lasten.        |          |             |
|             |vergunningaanvr|Voorbeeld      |          |             |
|             |aag en         |product:       |          |             |
|             |vergunningverle|digitale       |          |             |
|             |ning           |bouwvergunning |          |             |
|             |               |en overige     |          |             |
|             |               |vergunningen   |          |             |
|             |               |m.b.t. de      |          |             |
|             |               |leefomgeving.  |          |             |
Programma Bestuur en middelen

Inspraak en participatie
Wij willen er zijn voor de stad en haar inwoners. De inwoners van Alkmaar moeten hun invloed kunnen uitoefenen op de besluitvorming. Maatschappelijk draagvlak is weliswaar een belangrijk uitgangspunt voor de besluitvorming, maar besturen is soms ook keuzes maken voor het grotere belang van de stad en haar inwoners in plaats van voor een deelbelang. Een open communicatieve houding is derhalve van wezenlijk belang. Besluitvorming komt interactief tot stand. Wijkgericht samenwerken, het participatiebeleid en de inspraakverordening zijn hiervoor de middelen. Wij willen wijkbudgetten beschikbaar stellen waardoor bewoners worden gestimuleerd om zelf problemen aan te pakken in hun directe omgeving.

Plannen waarmaken
Tijdens deze collegeperiode ligt het accent op het anders opereren als bestuur en het daadwerkelijk waarmaken en realiseren van wat is afgesproken en is gestart. In Alkmaar staan veel plannen op stapel. Wij willen samen met inwoners, instellingen en andere partijen hier onze schouders onder zetten. Dat vraagt om een betrokken bestuur dat luistert, dat vertrouwen uitstraalt en om een bestuur waarop kan worden gebouwd.

Dienstverlening
Vertrouwen in de overheid wordt voor een groot deel bepaald door de kwaliteit van de dienstverlening. Wij willen de dienstverlening afstemmen op de behoefte van de burgers en de ondernemers. De dienstverlening dient efficiënt en kostenbewust te zijn. De dienstverlening zal snel, zorgvuldig, transparant en betrouwbaar plaatsvinden, waarbij meerdere kanalen mogelijk zijn, zoals via persoonlijk contact, schriftelijk, digitaal en telefonisch. Een en ander naar keuze van de klant. Alkmaarders kunnen rekenen op een gemeente die zorg draagt voor essentiële basisproducten, van vergunningverstrekking tot uitvoering van zorg, onderhoud en handhaving.

Regionale samenwerking
Wij willen voortrekker zijn op het vlak van de regionale samenwerking en uitnodigende partij zijn bij het vormgeven van de verschillende netwerken. Regionale samenwerking vraagt om nieuwe mechanismen, waarmee makkelijker geschakeld kan worden tussen gemeenten. Al naar gelang de aard en omvang van vraagstukken moet door de juiste partners op het goede geografisch schaalniveau samenwerking gezocht kunnen worden. Op het gebied van wonen, arbeidsmarktbeleid, verkeer en vervoer, sociale zaken, toerisme en recreatie blijkt dat samenwerking niet steeds dezelfde gemeenten aangaat. Voor efficiënte samenwerking is differentiatie van belang: op verschillende schalen knelpunten oplossen in soms wisselende samenstellingen. Niet alles hoeft uniform te zijn en binnen bestaande bestuurlijke kaders. Niet alle regiogemeenten willen en kunnen immers aan alles meedoen.

Daar staat tegenover dat samenwerken ook niet geheel vrijblijvend kan zijn. Naast het schakelmechanisme is het daarom nodig om een duurzaam karakter te geven aan de samenwerking en daarvoor een houdbare, maar bovenal werkbare structuur te vinden. De komende tijd gaan wij actief werken aan nieuwe samenwerkingsvormen in de regio.

Politieke cultuur
Afgelopen vier jaar is de dualisering van het gemeentebestuur ingevoerd. Dualisering is een proces waarmee we op weg zijn naar een politieke cultuur waarbij het dagelijks bestuur gevormd wordt door het college van burgemeester en wethouders en de volksvertegenwoordiger gevormd wordt door de gemeenteraad die controleert en kaders stelt. Wij willen initiatieven voor het vormgeven van de bestuurlijke vernieuwing en de werkwijze van de gemeenteraad in zijn relatie met het college enerzijds en de inwoners anderzijds overlaten aan de gemeenteraad zelf.

Financiën
Wij blijven vasthouden aan een stevige en solide financiële basis. Ons uitgangspunt is dat wordt vastgehouden aan de Alkmaarse traditie om begrotingen te presenteren met een sluitend meerjarenperspectief. Nog in 2006 zal een notitie aan de raad worden voorgelegd over de minimale omvang van de reservepositie (ontpotten, ontschotten). . Ter dekking van bestaande tekorten op de begroting en het creëren van ruimte voor nieuw beleid zal o.a. een oud voor nieuw operatie in gang worden gezet. . Toekomstige exploitatiekosten moeten duidelijk zijn alvorens gemeentelijke investeringen worden goedgekeurd. . De aan onze inwoners en hier gevestigde bedrijven aangeboden diensten met als belangrijkste de afvalinzameling en -verwerking en de rioolreiniging dienen kostendekkend te zijn c.q. te blijven door middel van heffingen, met handhaving van het huidige kwijtscheldingsbeleid. . De onroerend zaakbelasting voor eigenaren van woningen en voor eigenaren en gebruikers van bedrijfspanden zal in principe slechts stijgen met een percentage voor inflatiecorrectie. . Wij zullen een notitie uitbrengen over het systeem van erfpacht waarin de financiële aspecten die met dit systeem samenhangen worden meegenomen. . De raad wordt een voorstel gedaan over de huurprijzen van accommodaties die door sociale instellingen gebruikt worden.

Regisserende gemeente, public affairs, personeelsbeleid, bedrijfsvoering . In 2006 zal de discussie over de regisserende gemeente en de consequenties hiervan voor de werkwijze en organisatie van het gemeentelijk apparaat worden gestart. Uiterlijk ultimo 2007 kan hierover een concreet voorstel aan de raad worden voorgelegd. . Public affairs richt zich op de positionering van Alkmaar als centrumstad in de regio. Public affairs wordt ingezet als middel voor het verkrijgen van draagvlak t.b.v. de realisatie van gemeentelijke doelen en projecten. . Het personeelsbeleid wordt ontwikkeld op basis van de principes van Human Resource Management met aandacht voor vergrijzing, arbeidsmarktbeleid, diversiteitsbeleid, digitalisering arbeidsplaatsen. De mogelijkheden voor mobiliteit en mogelijkheden WIA worden meegenomen. . De gemeente levert verifieerbare kwaliteit en richt de bedrijfsvoering en de bedrijfsprocessen daarop effectief in. Door middel van reële planningen en de inzet van middelen worden voorgenomen resultaten (in kwaliteit en tijd) gehaald. . Wij streven naar het innemen van de hoogste positie in de zgn. duurzaamheidsmeter voor gemeenten in Nederland. Dit betreft o.a. duurzaam inkopen, gebruik groene stroom, groen beleggen, biologische catering.

Visie op de toekomst van Alkmaar 2030
De discussie over de toekomst van Alkmaar zal worden voortgezet. Belangrijk onderdeel daarvan is de invulling van de ruimte die de stad nog biedt c.q. welke door functiewijziging in de toekomst geboden wordt met mogelijkheden voor intensiever grondgebruik. Maar ook andere aspecten dienen in de toekomstdiscussie nadrukkelijk aan bod te komen: wijzigingen in de bevolkingsopbouw, de leefbaarheid in buurt en wijk, het voorzieningenniveau, de mobiliteit, de economische en toeristische mogelijkheden, sociale en culturele aspecten etc. Inwoners en belangengroeperingen worden bij de discussie betrokken.

Het Programma Bestuur en middelen kent de volgende activiteiten en projecten

|Onderwerp  |Inhoud         |Resultaat        |Proces        |Planning   |
|Erfpacht   |Onderzoek naar |Kadernota        |Overleg met   |Raadsbehand|
|           |de verkoop van |                 |betrokkenen,  |eling 2007 |
|           |het bloot      |                 |waaronder     |           |
|           |eigendom van   |                 |woningbouwcorp|           |
|           |het            |                 |oraties       |           |
|           |erfpachtcomplex|                 |              |           |
|Huurprijzen|Nader advies   |Nota             |In overleg    |2007       |
|accommodati|over           |                 |tussen        |           |
|es sociale |budgetneutrale |                 |gemeente      |           |
|instellinge|harmonisatie   |                 |(sectoren  EGG|           |
|n          |van huurprijzen|                 |en MO) en de  |           |
|           |en             |                 |betrokken     |           |
|           |standaardiserin|                 |instellingen  |           |
|           |g van          |                 |              |           |
|           |huurovereenkoms|                 |              |           |
|           |ten voor       |                 |              |           |
|           |welzijnspanden |                 |              |           |
|Regierol   |Discussie over |Nota             |Start 2006    |Raadsvoorst|
|gemeente   |regierol en    |                 |              |el ultimo  |
|           |consequenties  |                 |              |2007       |
|           |voor           |                 |              |           |
|           |gemeentelijke  |                 |              |           |
|           |organisatie    |                 |              |           |
|Personeelsb|Ontwikkelen    |Nota             |Start tweede  |Collegebesl|
|eleid      |Human Resource |                 |helft 2006    |uit in 2007|
|           |Management     |                 |              |           |
|Public     |Positionering  |Regionaal        |Vaststellen   |2006-2010  |
|affairs    |van Alkmaar    |draagvlak voor   |beleidsplan   |           |
|           |door lobby,    |samenwerking.    |public affairs|           |
|           |relatiebeheer  |In aanmerking    |              |           |
|           |en netwerken   |komen voor       |              |           |
|           |               |subsidies grote  |              |           |
|           |               |projecten.       |              |           |
|           |               |                 |              |           |
|           |               |                 |              |           |
|Onderwerp  |Inhoud         |Resultaat        |Proces        |Planning   |
|Alkmaar    |Integrale visie|Toekomstvisie    |Impuls aan    |2007/2008  |
|2030       |op de toekomst |                 |lopend proces |           |
|           |van Alkmaar    |                 |in 2006 in    |           |
|           |               |                 |samenwerking  |           |
|           |               |                 |met bevolking,|           |
|           |               |                 |instellingen  |           |
|           |               |                 |en bedrijven  |           |
|           |               |                 |in Alkmaar    |           |

---- --