KNMG

KNMG Beleidsadviesraad geïnstalleerd

Het KNMG Federatiebestuur heeft in 2005 besloten tot de oprichting van een nieuwe Beleidsadviesraad. Deze is de opvolger van de vroegere KNMG beleidsadviescommissies en adviseert de KNMG over de beleidsontwikkeling. Het Federatiebestuur heeft de Beleidsadviesraad op 25 april 2006 geïnstalleerd. De Raad kwam op 29 juni voor het eerst bijeen in de Domus Medica.

De vorm waarvoor is gekozen is een brede adviesgroep van 20-30 deskundigen op de gebieden medische ethiek, gezondheidsrecht, zorgstelsel, kwaliteit van zorg, medische opleidingen, public en occupational health, het patiëntenperspectief en studentenbeleid. De Commissie Medische Ethiek blijft als zodanig bestaan, maar de leden ervan maken deel uit van het bestand van de Beleidsadviesraad, en kunnen ook gevraagd worden aan andere adviescommissies deel te nemen.

De Beleidsadviesraad dient het bureau KNMG gevraagd van advies. Daarnaast kan de Raad gevraagd en ongevraagd het KNMG Federatiebestuur adviseren. De adviezen betreffen lopend KNMG beleid zoals vermeld in het KNMG Beleidsplan of het Activiteitenplan van de afdeling Beleid en Advisering. Ook kan de Raad zich uitspreken over gewenst beleid in de toekomst. Voorzitter van de Beleidsadviesraad is mevrouw Joke Lanphen, huisarts en voormalig KNMG voorzitter.

Werkwijze
In overleg tussen het bureau KNMG en de voorzitter van de Raad worden commissies ingesteld, bestaande uit leden van de Beleidsadviesraad. Op basis van deskundigheid kunnen ook anderen dan Raadsleden aan deze commissies deelnemen. Adviesverzoeken worden door het bureau geformuleerd. De voorzitter van de Raad kan zelf commissies voorzitten, of een ander lid van de Raad voor het voorzitterschap vragen. De bedoeling is dat een commissie binnen zo kort mogelijke tijd een advies uitbrengt en dan weer wordt opgeheven.

De voorzitter van de Raad brengt tenminste eenmaal per jaar aan het Federatiebestuur verslag uit van de werkzaamheden van de Raad. Daarnaast overlegt de voorzitter regelmatig met de KNMG voorzitter over de voortgang van de werkzaamheden van de Raad.

Heeft u vragen over de Beleidsadviesraad? Neem contact op met Lode Wigersma, directeur beleid KNMG, L.Wigersma@fed.knmg.nl