Gemeente Etten-Leur

Douchen na zwemmen in Westpolderplas

Op aangeven van de provincie en GGD adviseert de gemeente Etten-Leur aan recreanten om zich in de komende periode te douchen als zij in het water van de Westpolderplas zijn geweest. In de recreatieplas zijn larven aangetroffen (cercariën), die tot het zogeheten zwemmersjeuk kunnen leiden.

Advies gemeente: douchen na zwemmen in Westpolderplas

Op aangeven van de provincie en GGD adviseert de gemeente Etten-Leur aan recreanten om zich in de komende periode te douchen als zij in het water van de Westpolderplas zijn geweest. In de recreatieplas zijn larven aangetroffen (cercariën), die tot het zogeheten zwemmersjeuk kunnen leiden. Daarom zijn er door de gemeente informatieborden bij de plas geplaatst, waarmee bezoekers wordt gewezen op de kans van

huidirritatie.

De aanwezigheid van de larven is gebleken uit watermonsters die de GGD heeft genomen.

De larven komen voort uit uitwerpselen van vogels en vooral bij mooi, zonnig weer - zoals nu het geval is - dienen zij zich aan. De larven dringen bij mensen de huid in en kunnen bij diegenen die daarvoor gevoelig zijn huiduitslag veroorzaken. In bepaalde gevallen kan het één tot drie weken duren voordat de rode plekken verdwenen zijn. Soms kunnen de larven ook hoofdpijn en koorts veroorzaken.

De meeste mensen zijn echter ongevoelig voor de larven en merken niets. Om elk risico uit te sluiten adviseert de gemeente aan alle bezoekers van de Westpolderplas om na verblijf in het water te douchen. Er wordt nu bekeken of en zo ja, hoe de larven kunnen worden bestreden. Daarom is nu nog niet te zeggen tot wanneer het douche-advies van kracht blijft.

20060712\pwm\0265
Week in...week uit
Aanbesteding WMO
Uit in Etten-Leur

Stadskantoor

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 076 - 502 40 00
Fax: 076 - 503 38 80

info@etten-leur.nl