Landelijke Studenten Vakbond


Voorzitter LSVb opgepakt in Rusland

Utrecht, 12 juli 2006 -- Irene van den Broek, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en tevens initiatiefneemster van Mission to Minsk is dinsdagavond 11 juli opgepakt op de luchthaven van Moskou. Direct na landing werd Van den Broek door douanebeambten aangehouden wegens haar deelname aan Mission to Minsk. Studenten van deze organisatie reisden drie maanden geleden met Nederlandse en Europese politieke steun richting Wit-Rusland om dictator Lukashenko een petitie aan te bieden.

VVD Europarlementariƫr Jeanine Hennis-Plasschaert is uitermate verbaasd: "Het vermoeden rijst dat de visa ban-list van Wit-Rusland toch gedeeld wordt met Rusland. Dat is zeer verontrustend, zeker gezien het voorzitterschap dat Rusland nu binnen de G8 vervult". Hennis-Plasschaert heeft aangekondigd dat ze deze week nog de bizarre vermenging van Russische met Wit-Russische visa ban-lists aan de orde zal stellen bij de Europese Commissie.

De overige deelnemers aan Mission to Minsk zijn ontzet dat hun collega Van den Broek de toegang ontzegd is tot Rusland. Mission to Minsk vroeg eerder visa voor Wit-Rusland aan, maar deze verzoeken zijn tot op heden nooit gehonoreerd. Formeel is de studenten van Mission to Minsk echter nooit een visum voor Wit-Rusland geweigerd, de procedure is voortijdig om onbekende redenen stopgezet.

Ook de LSVb vindt de gang van zaken schokkend. Vice-voorzitter Everarda Slabbekoorn: "De LSVb zet zich al sinds jaar en dag in voor studenten die onderdrukt worden in landen als Wit Rusland. Dat die solidariteit op zo'n manier gestraft wordt door Rusland is een grof schandaal. Het toont eens te meer aan dat democratie in deze landen helaas nog ver te zoeken is."

Mission to Minsk zal bij de Russische ambassade in Den Haag opheldering vragen over deze kwestie.

Noot,