LTO Noord


Persbericht: aanwijziging Natura 2000 gebieden uitstellen

LTO Noord provincie Gelderland vindt dat de aanwijzing van de Natura 2000 gebieden (Vogel- en Habitat-richtlijngebieden) moet worden uitgesteld. De gevolgen van de aanwijzing moeten eerst bekend zijn voordat de gebieden kunnen worden aangewezen. In Gelderland dreigen vele honderden bedrijven op slot te worden gezet. Dat is niet acceptabel.

Minister Veerman is van plan op korte termijn te starten met de aanwijzing van de Natura 2000 gebieden. In Gelderland zullen 19 gebieden worden aangewezen, zoals de uiterwaarden, de Veluwe, de Randmeren, de Gelderse Poort en een aantal gebieden in de Achterhoek en het Rivierengebied. LNV is niet in staat om aan te geven welke gevolgen de aanwijzing zal hebben voor agrarische bedrijven in de omgeving van deze gebieden. Vooral de consequenties op het terrein van ammoniak en water zijn groot. LTO Noord provincie Gelderland is beducht dat uitbreiding van agrarische bedrijven aan banden wordt gelegd of zelfs geheel wordt verboden. Zelfs het voortzetten van bestaand agrarisch gebruik is niet meer zeker. âDat is niet acceptabelâ, zo zegt Ben Lichtenberg, voorzitter LTO Noord provincie Gelderland. âDe toekomst van veel agrarische bedrijven is in het geding. De belangen zijn heel groot en daarom moet er een zorgvuldige procedure worden gevolgd. Dat gebeurt nu niet en daar hebben wij ernstige bezwaren tegenâ. LTO Noord provincie Gelderland dringt er bij de provincie op aan om bij LNV uitstel van de procedure te bepleiten. Eerst moet er duidelijkheid zijn over de gevolgen, dus wat er kan en niet meer kan in de omgeving van de Natura 2000 gebieden.

âOok willen we dat nieuwe natuur buiten de begrenzing van Natura 2000 gebieden blijftâ, geeft Lichtenberg aan. âHet meest schrijnende voorbeeld is wel het Korenburgerveen. Daar hebben boeren in het verleden ingestemd met een bufferzone rond dit gebied op voorwaarde dat het geen beperkingen met zich mee zou brengen. Zo kon het Korenburgerveen beter worden beschermd. Nu komen er wel beperkingen omdat de bufferzone in de begrenzing ligt. Boeren worden dus gestraft voor hun natuurinspanningenâ. Lichtenberg: âNieuwe natuur moet erbuiten blijven. Dat geldt niet alleen voor het Korenburgerveen, maar voor alle Natura 2000 gebieden.â

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Ben Lichtenberg, voorzitter LTO Noord provincie Gelderland, T 06 â 51 36 49 79.

Woensdag 12 juli 2006