Ingezonden persbericht

Juridische kosten voor Rotterdam in Havenschandaal al EUR 708.069 (excl.BTW)

Na het stellen van schriftelijke vragen door Rotterdam Transparant inzake de geheime schikking door het Havenbedrijf met de Engelse Bank Barclays, heeft het college van B&W geantwoord dat de gemeente Rotterdam alleen al aan juridische kosten inzake de "RDM-garanties" in totaal circa EUR 708.069 (exclusief 19% BTW) heeft betaald. Aangezien er nog meerdere claims en procedures lopen, tot op heden is slechts 1 claim van 19 miljoen euro van de 109 miljoen euro voorlopig afgewikkeld, is de kans groot dat de gemeente Rotterdam nog voor meer aanzienlijke kosten zal komen te staan.

Rotterdam Transparant heeft het college van B&W daarop gevraagd de reeds in totaal door haar gemaakte kosten inzake de "RDM-garanties" te openbaren en nader te specificeren alsmede welke kosten zij nog voor de toekomst verwacht.

De PvdA geeft ten onrechte aan dat zij "blij zijn dat de overeenkomst tussen Havenbedrijf en Barclays Bank nu in de volle openbaarheid kan worden besproken. Zo hoort het en het voelt goed."
Niet de overeenkomst, maar slechts een summiere samenvatting van de schikking is door het college van B&W geopenbaard. Tot op heden is o.a. de reden van de schikking niet bekend. Ook kan de schikking in toekomst vervallen als de Amsterdamse rechter de gemeente Rotterdam in een andere door Barclays aangespannen zaak, aansprakelijk stelt.

Rotterdam Transparant betreurt dat de gemeenteraad van Rotterdam zich veel te gemakkelijk heeft laten afschepen met te weinig en onvolledige informatie. De verzoeken tot getuigenverhoren zijn helaas ingetrokken zodat het maar de vraag is of de volledige feiten ooit daadwerkelijk openbaar worden.

Het bestuur van Rotterdam Transparant
14 juli 2006
www.rotterdamtransparant.nl