Erykah Badu bevestigd voor North Sea Jazz 2006

Mojo concerts

http://www.mojo.nl

Soulzangeres Erykah Badu is toegevoegd aan de line up van de 31ste editie van het North Sea Jazz Festival. Zij treedt zondag 16 juli om 19.30 uur op in de Nile. Diezelfde avond komt het concert van Arturo Sandoval in de Congo te vervallen. De trompettist heeft zijn Europese tournee afgezegd.

Erykah Badu heeft één keer eerder opgetreden op het North Sea Jazz Festival; in 2001 maakte ze er haar debuut voor het Nederlandse publiek en deed dat op een zeer indrukwekkende manier!

Erykah Badu groeide op met jaren 70 soul en jaren 80 hiphop, hoewel op haar debuutalbum Baduizm duidelijk de invloed te horen is van de legendarische Billie Holiday. De productie en groove zijn op de hedendaagse R&B leest geschoeid, maar met haar getormenteerde stem en delicate teksten neemt Badu afstand van veel van haar generatiegenoten. Hierdoor wordt Erykah Badu door velen beschouwd als de grondlegger van de Nu Soul.

Geboren in 1971 als Erica Wright, werkte Badu als lerares en part-time zangeres in haar geboortestad Dallas, toen ze in 1994 het voorprogramma verzorgde voor D Angelo. De manager van D Angelo, Kedar Massenburg, was zeer onder de indruk van haar optreden en tekende haar op zijn kort daarvoor opgerichte label. Dat leidde in 1997 tot haar debuutalbum Baduizm, waarop ook bassist Ron Carter en hiphop vernieuwers The Roots te horen zijn. Deze cd werd een wereldwijd succes en werd in hetzelfde jaar opgevolgd door Badus Live album. Ook deze cd was hoog in de albumcharts terug te vinden, mede dankzij de hitsingle Tyrone. In 2000 kwam haar tweede studio-album Mamas Gun uit, gevolgd in 2003 door Worldwide Underground.

North Sea Jazz Festival
14, 15 & 16 juli 2006
Ahoy' Rotterdam

WWW.NORTHSEAJAZZ.COM

Kaartverkoop via festivalsite en door Ticket Service via de grotere postkantoren, Free Record Shops, VVV's en GWK's, 0900-3001250 (45 ct.p.m), www.ticketservice.nl, de bekende voorverkoopadressen en kassa zaal.

Noot aan de redactie (