Nederlander wordt wereldkampioen backgammon

Philip Vischjager wint 31e World Championship Backgammon

MONTE CARLO, 20060718 -- Monte Carlo - Bij het wereldkampioenschap backgammon in Monte Carlo heeft Philip Vischjager de wereldtitel gepakt. Na zes dagen bleek de Nederlander de sterkste van de 212 deelnemers en won daarmee een totaal prijzengeld van ¤75.000.


Het wereldkampioenschap backgammon vond plaats van 10 tot 16 juli in het Fairmont hotel in Monte Carlo. Om deel te nemen moest ¤900 worden ingelegd waarna de spelers konden gaan uitmaken wie zich een jaar lang de beste backgammon speler van de wereld mag noemen. In de finale versloeg Philip Vischjager de Italiaan Luigi Villa in een zinderende wedstrijd die tot 23-23 kwam in een 25 punten wedstrijd. Vischjager mag zich nu de eerste Nederlandse wereldkampioen backgammon ooit noemen.

Het bordspel backgammon kende in de jaren 70 een grote populariteit en droeg een stoer imago dankzij spelers als Huge Hefner, maar in de jaren '80 verloor het spel marktaandeel aan de opkomende computerspelletjes. Het nieuwe millennium heeft een trend naar gokspellen met een element van vaardigheden laten zien, poker daarbij vooroplopend. Veel van de huidige poker beroemdheden hebben vroeger hun geld verdiend als professioneel backgammon speler. "De huidige groei van de online backgammon wereld vertoont veel gelijkenis met die van poker enkele jaren geleden" aldus Bjorn Bos van Backgammoninfo.nl (www.backgammoninfo.nl). "Backgammon heeft het Internet heel traag opgepikt, maar is momenteel aan een inhaalslag bezig". Dit jaar lanceerde PartyGaming, bekend van de populaire pokerroom PartyPoker, een backgammon website waarop spelers voor geld tegen elkaar kunnen spelen en online gaming experts verwachten dat zij het oudste bordspel ter wereld weer populair gaat maken.

Backgammoninfo.nl is een backgammon website voor zowel beginnende spelers als gevorderden. Naast speluitleg en strategie bevat de website ook een forum waarop spelers met elkaar in contact kunnen komen. "Nu de het wereldkampioenschap in Monte Carlo voor het eerst een Nederlandse winnaar kent willen we graag dat deze titel ook volgend jaar weer naar een landgenoot gaat. Door backgammon onder de aandacht te brengen en spelers te verenigen hopen we volgend jaar dit succes te evenaren" aldus Bjorn, oprichter van de website.




Bjorn Bos