Time : 11:34:22
Date : 16 July 2006
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Pups met gecoupeerde staart in beslag genomen

Sinds 1 januari 2006 is het verboden om de hondenstaart te couperen

Vorige zondag, 9 juli, zijn in een dierenwinkel te Antwerpen vijf hondjes met een gecoupeerde staart in beslag genomen. Sinds 1 januari 2006 is het couperen van de staart bij honden verboden. Hondjes die deze ingreep ondergingen, mogen niet meer verhandeld worden.

De pups die in beslag werden genomen, zijn drie Jack Russell Terriers en twee kruisingen. De diertjes zijn afkomstig van twee verschillende fokkers. Deze fokkers zullen binnenkort door een
dierenwelzijnsinspecteur van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu gecontroleerd worden.

Het couperen van de staart is een pijnlijke ingreep die bij sommige rassen, zoals de Jack Russell, de Boxer en de Rottweiler, om hoofdzakelijk esthetische redenen werd uitgevoerd. De staart werd al tijdens de eerste levensweek van de hond geamputeerd, meestal door niet-dierenartsen en zonder verdoving.

De vijf in beslag genomen pups zijn in opdracht van de dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu overgebracht naar het dierenasiel van Antwerpen.

Contactpersoon: Eric van Tilburgh - dienst Dierenwelzijn

02/524.74.10
0475/63.04.89

URL: http://www.health.fgov.be