Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Tilburg (16/7)

TILBURG, 16 juli 2006

Man sticht brand in woning ex-vrouw

TILBURG: De politie verdenkt er een 39-jarige Tilburger van dat hij gisteravond rond 22.55 uur brand gesticht heeft in de woning van zijn ex-vrouw aan de Graaf Walramstraat. Hij was toen kennelijk in het gezelschap van zijn 45-jarige (ex) zwager. De rol van deze man wordt nader onderzocht. De politie heeft ter plaatse beide mannen aangehouden en in verzekering gesteld. Rond 22.55 uur kwam bij de Gemeenschappelijke Meldkamer in Tilburg een melding van een keukenbrand binnen in een woning aan de Graaf Walramstraat. De brandweer kwam snel ter plaatse en bluste de brand die woedde in de keuken en woonkamer. De 36-jarige bewoonster bleek op vakantie te zijn in Turkije. Buurtbewoners vertelden dat kort voordat de brand uitbrak de ex-man van de bewoonster en haar broer in het pand geweest waren. Toen de politie ter plaatse kwam was de broer van de bewoonster nog voor de woning aanwezig. Hij is direct aangehouden. De andere verdachte kwam even later poolshoogte nemen, hij is op grond van de gerezen verdenkingen eveneens aangehouden. De politie stelt een nader onderzoek in.

Man aangehouden na slaan met honkbalknuppel

TILBURG: De politie heeft zaterdagmiddag in een zaak aan de Piusstraat de 46-jarige exploitant aangehouden omdat hij de 21-jarige huurder van de woning boven zijn shop en diens vader met een honkbalknuppel geslagen had. De bewoner was met zijn 48-jarige vader met de middenstander gaan praten omdat die bij de eigenaar van het pand geklaagd had over geluidsoverlast. Volgens hem maakten de bewoners teveel lawaai. Hij dreigde tijdens het gesprek de stoppen eruit te trekken. Plotseling pakte de winkelier een houten knuppel onder de balie vandaan. Hij sloeg daarmee met kracht tegen het gezicht van de 48-jarige man. Het slachtoffer hield daar een zwelling en een bloeduitstorting aan over. De volgende slag was bestemd voor zijn zoon. Deze wist de klap met zijn linkerarm af te weren. Vader en zoon hebben aangifte gedaan. De politie heeft de verdachte aangehouden. Hij is in verzekering gesteld. Tegenover de hulpofficier van justitie gaf hij toe dat hij met een honkbalknuppel had geslagen. Hij was het naar eigen zeggen de geluidsoverlast zat en vond dat dit ook een slechte uitstraling voor zijn zaak had.

Tilburger (42) aangehouden na bedreiging buurtbewoner

TILBURG: De politie heeft vrijdagavond omstreeks 19.00 uur in de Schubertstraat een 42-jarige Tilburger aangehouden die een 58-jarige buurtbewoner verbaal had bedreigd neer te steken terwijl hij een keukenmes en een knuppel in zijn handen had. Het slachtoffer wist de verdachte te overmeesteren, waarna de politie de agressieve Tilburger heeft aangehouden. Hij is door een hulpofficier van justitie in verzekering gesteld.

De politie kreeg donderdagavond rond 18.15 uur ook al een melding uit dezelfde straat. Ook toen hadden de verdachte en slachtoffer een conflict met elkaar. De verdachte beschuldigde zijn tegenstander er van dat deze nodeloos op elke etage op de liftknop drukte om hem te pesten. Volgens de aangever schreeuwde het slachtoffer vrijdagavond vanaf het balkon naar hem dat hij hem neer zou steken. Beneden voor de flat kwam hij hem weer tegen, nu had de verdachte een knuppel en een mes in zijn hand. Het slachtoffer riep naar een buurtbewoner dat die de verdachte van achteren moest pakken. Hierdoor keek de bedreiger even om waardoor het slachtoffer hem kon overmeesteren. Hij ging op de verdachte zitten totdat de politie arriveerde. De verdachte is door een hulpofficier van justitie in verzekering gesteld. In september 2005 werd de 42-jarige Tilburger ook al aangehouden. Hij had toen een buurtbewoner met een mes gestoken. Hij kreeg toen 6 maanden gevangenisstraf.

Twee verdachten aangehouden na bedreiging en mishandeling

HILVARENBEEK: De politie heeft vrijdagavond omstreeks 23.55 uur in een woning een 50-jarige Hilvarenbeker aangehouden die een woning van een buurtbewoner was binnengegaan en daar de 32-jarige zoon van de bewoners had bedreigd met een ijzeren staaf. Buiten had de verdachte met een bijl een fiets vernield. Terwijl de 32-jarige bewoner het pand verliet stond de verdachte met een opgeheven bijl te zwaaien en riep dat hij hem kapot zou slaan. De verdachte was over de rooie gegaan toen zijn 20-jarige zoon kennelijk door de 32-jarige Hilvarenbeker bij de kiosk aan het Vrijthof was mishandeld. Dat incident speelde zich rond 22.00 uur af. Hij zou zijn buurjongen met gebalde vuisten in het gezicht geslagen hebben en meerdere keren geschopt hebben, waarbij hij ook het hoofd geraakt had. De 32-jarige Hilvarenbeker werd ter plaatse voor mishandeling aangehouden. Beide verdachten zijn in verzekering gesteld.

De politie kreeg rond 22.50 uur een melding dat op de St. Crispijnstraat een buurtruzie zou escaleren. Er zou een man met een hakbijl aan het dreigen zijn bij een woning. Het incident zou kennelijk een vervolg zijn op een eerdere vechtpartij waarbij een jongeman gewond was geraakt. De agenten gingen vanwege de dreigende situatie met vier eenheden ter plaatse. Ter plaatse zagen de agenten dat een naar later bleek 50-jarige man een hakbijl in zijn handen hield. Een van de agenten trok zijn dienstwapen en sommeerde de verdachte de bijl neer te leggen. Hier werd aan voldaan. De emotionele man vertelde dat zijn zoon zojuist door een buurtgenoot bij de kiosk aan het Vrijthof was mishandeld. Hij was uit boosheid daarover via de garage de woning van de tegenstrever van zijn zoon binnengegaan. Daar heeft hij kennelijk met een ijzeren staaf gedreigd. De 32-jarige bewoner had daarop een glazen fruitschaal gepakt en daarmee de buurman uit de woning verjaagd Op straat heeft de verdachte de ijzeren staaf vervangen door een hakbijl waarmee hij kennelijk de fiets van de 32-jarige man vernielde. De politie van het team
Oisterwijk-Hilvarenbeek stelt een nader onderzoek in naar de incidenten.

Zes arrestaties tijdens horecatoezicht

TILBURG: De politie beleefde dit weekend twee relatief rustige horecadiensten in het Tilburgse uitgaanscentrum. Er werden slechts zes verdachten aangehouden in het kader van het toezicht. Verder werden nog drie gesignaleerde personen opgepakt.

Nacht van vrijdag op zaterdag
Een 19-jarige Tilburger werd omstreeks 23.15 uur op de Heuvel aangehouden omdat hij plaste tegen het hekwerk van de fietsenstalling en zich niet kon legitimeren. Een 42-jarige Waalwijker werd aangehouden rond 01.00 uur omdat hij op het Piusplein een portier beledigd had en discriminerende uitlatingen deed. Ook schopte hij enkele terrastafels en stoelen omver. Een 17-jarige jongen werd omstreeks 02.00 uur aangehouden omdat hij een geopend flesje bier bij zich had. Hij kreeg daar een verbaal voor en wenste toen zijn naam niet op te geven. Na een korte achtervolging kon hij worden aangehouden. De bikers van het team Wilhelminapark hebben deze nacht nog drie personen aangehouden die gesignaleerd stonden terzake vonnissen, een van hen was niet teruggekeerd van verlof.

Nacht van zaterdag op zondag
Ook tijdens deze dienst werden maar drie verdachten aangehouden. Een 23 jarige Gilzenaar werd omstreeks 03.15 uur op de Heulvering aangehouden omdat hij een 28-jarige Tilburgse in een horecazaak tot drie keer toe in haar borsten zou hebben geknepen en haar in het gezicht geslagen had. Een 19-jarige Tilburger werd omstreeks 04.30 uur op de Heuvelring aangehouden omdat hij met een honkbalknuppel liep te zwaaien. Hij verklaarde dat hij die knuppel had gehaald omdat hij eerder in een café ruzie met bezoekers had gehad die hem in de buik hadden getrapt. Zijn 21-jarige Tilburgse vriend werd eveneens aangehouden toen hij probeerde de aanhouding van zijn maat tegen te houden.

Man aangehouden na belediging agenten

TILBURG: Vannacht, de nacht van zaterdag op zondag werd omstreeks 03.30 uur gemeld dat er in een woning in de wijk Besterd een heftig conflict gaande was. De buurtbewoners konden er niet van slapen. Ter plaatse bleek dat een 19-jarige man helemaal over de rooie was en hard stond te schreeuwen tegen zijn vriendin. Hij was kennelijk dronken en niet voor rede vatbaar. Hij beledigde daarbij de agenten die hem uiteindelijk daarvoor hebben aangehouden.

Man aangehouden na huiselijk geweld

TILBURG: De politie heeft vannacht omstreeks 04.00 uur in de wijk Groenewoud een 37-jarige Tilburger aangehouden omdat hij verdacht wordt van huiselijk geweld. Hij was vannacht na het stappen door een taxi afgezet voor haar woning. Het stel is al 4½ jaar uit elkaar. In de woning hadden ze ruzie gekregen waarna hij zijn ex-vrouw met gebalde vuist tegen haar gezicht geslagen had. Het slachtoffer had een bloedende bovenlip en deed aangifte.

Twee Tilburgers vinden 1000 euro

TILBURG: Twee Tilburgers hebben vrijdagmiddag bij de Toezichtspost een geldbedrag van 1000 euro afgegeven dat zij gevonden hadden op de Heuvelring ter hoogte van de bussluis. Al snel meldde zich een Tilburgse middenstander die op het bureau Binnenstad kon aantonen dat hij het geldbedrag had verloren. Hij heeft het geld tegen een kwitantie in ontvangst genomen.

Drie rijders onder invloed en OBMer aangehouden

TILBURG: De politie heeft de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 04.20 uur een 40-jarige snorfietser uit Tilburg aangehouden voor rijden onder invloed. De man blies 760 ugl (1,75 promille). De nacht van vrijdag op zaterdag werd omstreeks 04.00 uur een op de Neptunusstraat een 21-jarige Tilburger betrapt op het rijden onder invloed. De automobilist blies 540 ugl ( 1,25 promille). De verdachte valt onder de regeling beginnend bestuurder. Daarom is zijn rijbewijs afgenomen. De politie heeft op de Ringbaan Zuid, de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 02.00 uur een 38-jarige man uit Goirle betrapt op het rijden onder invloed. De automobilist blies 520 ugl (1,2 promille).

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen de 220 ug/l en de 350 ug/l) geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven de 350 ug/l) worden voorgelegd aan de Officier van Justitie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dag 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Sinds kort gelden overigens voor zogenaamde beginnende bestuurders strengere regels en strengere straffen voor het rijden onder invloed. Zij zijn al strafbaar bij een overschrijding van 88 ug/l. Alcoholgebruik in het verkeer is een van de speerpunten waar de politie streng tegen optreedt,

TILBURG: De politie heeft zaterdagmiddag omstreeks 17.00 uur op de Piusstraat een 29-jarige Tilburger aangehouden omdat hij in een auto reed terwijl zijn rijbevoegdheid door een rechter is ontzegd. De verdachte die tot oktober van dit jaar niet in een auto mag rijden, gaf de overtreding toe. Hij vindt het echter onterecht dat hij deze staf heeft gekregen.

Lijkenlucht en vliegenplaag veroorzaakt door verstopt afvoerputje en openstaand bovenlicht

TILBURG: Een naar later bleek verstopt afvoerputje dat voor een penetrante stank zorgde en een vliegenplaag in een woning heeft zaterdag geleid tot een uitvoerig onderzoek van de politie omdat ongeruste buurtbewoners het vermoeden hadden dat er een overleden persoon in een flatwoning in de wijk Gesworen Hoek zou liggen.

De politie van het team Tilburg West heeft zaterdag na een melding van verontruste buurtbewoners een uitvoerig onderzoek ingesteld in een woning in een woning in de wijk Gesworen Hoek (Reeshof). De buurtbewoners waren ongerust omdat zij heel veel vliegen bij de voordeur van de woning hadden gezien en de brievenbus in de hal vol zat met post en spinnenwebben. Tevens waren de bewoners van het pand al enkele weken niet meer gezien. Het vermoeden bestond dat er mogelijk een lijk in de woning zou liggen. Agenten zijn daarop ter plaatse gegaan. Uit de flatwoning kwam een penetrante lucht. De dienders besloten daarop in overleg met hun leidinggevende de voordeur te forceren. De gehele woning die een opgeruimde en netjes achtergelaten indruk maakte, lag bezaaid met zogenaamde strontvliegen. De meeste vliegen waren dood, enkele leefden nog. Hierop is ook een medewerker van de Unit Forensisch Technisch Onderzoek ter plaatse gekomen. Deze sporenonderzoeker ontdekte dat de reuk vanuit de badkamer kwam. Kennelijk had de bewoner voordat hij het pand verliet, het water afgesloten. In het afvoerputje van de badkamer was wat water blijven staan, dat is gaan rotten. Hier zijn via een niet afgesloten bovenlicht kennelijk enkele honderden vliegen op af gekomen. Een zus van de bewoner, die kennelijk in Limburg verblijft, is ter plaatse gekomen. Zij heeft de woning gelucht, de afvoer door laten lopen en de zaak opgeruimd.

Auteur: Willem van Hooijdonk