Hockey

Rabo Champions Trophy Women

Australië wint degradatieduel

Australië is op de slotdag van de Champions Trophy op de vijfde plaats geëindigd. De equipe van Frank Murray was met 2-1 te sterk voor Nieuw Zeeland, dat zesde en laatste werd. Voor Australië was de vijfde plaats teleurstellend. Een half jaar geleden stond de ploeg nog in de finale van de Champions Trophy 2005.

De strijd om de vijfde plaats tussen Nieuw Zeeland en Australië was qua spelbeeld een kopie van het duel dat beide landen eerder in het toernooi met elkaar uitvochten. Australië zette Nieuw Zeeland vanaf het eerste fluitsignaal onder druk, domineerde het spel, maar had moeite met scoren. De beste kansen voor Australië in de eerste helft kwamen voort uit een reeks strafcorners. Vijf keer mocht de ploeg van Frank Murray aanleggen, vijf keer zonder succes.

Aartsrivalen

Dat Nieuw Zeeland kwaliteit te kort kwam om tijdens de Champions Trophy potten te breken, bleek gedurende het hele toernooi. De ploeg van Ian Rutledge veroverde slechts één punt door Australië in de eerste wedstrijd op 0-0 te houden. Toevallig was dat niet. Nieuw Zeeland en Australië zijn aartsrivalen en kennen elkaar van haver tot gort. De jonge ploeg van Nieuw Zeeland kon daardoor in het eerste onderlinge duel, ondanks het verschil in kwaliteit, de beperkt houden. Iets wat in de overige wedstrijden niet lukte.

Hoog tempo

In de tweede ontmoeting met Australië moest Nieuw Zeeland in de tweede helft capituleren. Zes wedstrijden tegen de internationale top hadden duidelijk hun tol geëist bij de speelsters van Rutledge. Nieuw Zeeland kon na de rust het hoge tempo van Australië niet meer bijbenen en zag Donna Patrick met twee doelpunten de wedstrijd beslissen. Rebecca Sanders redde de eer namens Nieuw Zeeland door twee minuten voor het eindsignaal de 2-1 te maken. Het was de eerste Nieuw-Zeelandse teffer van het toernooi. (DvdB)