Hockey

Rabo Champions Trophy Women

Oranje verslaat Argentinië vanaf strafbalstip

Nederland heeft op de slotdag van de Champions Trophy het brons gegrepen door Argentinië te verslaan. De ploeg van bondscoach Marc Lammers won met strafballen (5-2) en zette daarmee de nederlaag van gisteren recht, waardoor Oranje de finale misliep.

Het duurde lang voordat de strijd om het brons in de eerste helft echt ontvlamde. De eerste dertig minuten waren flets en weinig enerverend. Nederland had weliswaar het initiatief, maar kansen opleveren deed het maar weinig. Pas in de slotfase van de eerste helft zorgden Nederland en Argentinië voor wat vuurwerk. Ellen Hoog vuurde met haar backhand op Mariela Antoniska, waarna Kim Lammers in de rebound de bal net naast tikte.

Niet scherp

Nadat Nederland verzuimde de openingstreffer op het scorebord te zetten, was het Argentinië dat een razendsnelle counter opzette. Via Soledad Garcia belandde de bal in de Nederlandse cirkel voor de stick van Maria de la Paz Hernandez. Het vizier van de Argentijnse spits stond niet scherp genoeg om Eveline de Haan, die van Marc Lammers in het doel de voorkeur had gekregen boven Lisanne de Roever, te passeren.

Snelle counter

De tweede helft begon een stuk spannender dan de eerste. Zowel Argentinië als Nederland zocht veelvuldig de aanval. Sylvia Karres en Gabriela Aguirre waren dichtbij een doelpunt, evenals Maartje Paumen, die met haar sleeppush bijna de Argentijnse goalie Antoniska verschalkte. Na de corner van Nederland leek de wedstrijd in slaap te sukkelen, maar het was Vera Vorstenbosch die het publiek wakker schudde. Ze gaf een snelle counter van Nederland het beslissende duwtje voor de 1-0.

Redding

Sylvia Karres leek met een prachtige solo de score te verdubbelen, maar strandde op de legguards van Antoniska. De corner werd door Kim Lammers hard gepusht en ging rakelings langs het doel. Vijf minuten later was Argentinië wel succesvol uit de korte hoekslag. Maria Mercedes Margalot sleepte de bal langs Eveline de Haan en trok de stand weer gelijk. Het was aan De Haan te danken dat Argentinië het duel niet in de reguliere tijd kon beslissen. Ze redde in de slotseconden knap op een hard schot van Gabriela Aguirre.

Strafballen

In de verlenging werd niet meer gescoord, waarna strafballen de beslissing moesten brengen. Nederland stond er al snel goed voor. Tegenover treffers van Maartje Paumen en Janneke Schopman stonden missers van de Argentijnse speelsters Margalot en Gulla. Kim Lammers zorgde vervolgens voor 3-0, Luciana Aymar voor 3-1. Minke Booij kon de wedstrijd namens Nederland beslissen en deed dat ook. Oranje pakte daardoor het brons. (DvdB)