Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Oosterhout (16/7)

OOSTERHOUT NB, 16 juli 2006

Zes Oosterhouters en vrouw uit Made slachtoffer van fraude met pinpas

OOSTERHOUT: De politie heeft de afgelopen dagen aangiften opgenomen van zes Oosterhouters en één van een 24-jarige vrouw uit Made waarvan geld is opgenomen van de bankrekening met gekopieerde passen. De politie waarschuwt om extra alert te zijn bij geldautomaten en het betaaloverzicht regelmatig (on line) te bekijken. Er worden nog meer aangiften verwacht.

Een 27-jarige Oosterhouter heeft zaterdag aangifte gedaan van fraude. Hij kwam er tijdens het elektronisch bankieren achter dat onbekenden vrijdagmiddag met een vermoedelijk gekopieerd (geskimd) bankpasje 110 euro hadden opgenomen in Barcelona. Een 47-jarige Oosterhouter wilde vrijdagmiddag geld opnemen bij de geldautomaat. Hij had zijn limiet volgens het scherm al bereikt. Er bleek 2000 euro afgeschreven te zijn in Barcelona en andere plaatsen.

Een 70-jarige Oosterhouter wilde zaterdagnacht geld opnemen bij een automaat. De man bleek rood te staan omdat er al 1800 euro in Barcelona was opgenomen. Een 48-jarige Oosterhoutse kwam zaterdag tot de ontdekking dat bijna 2000 euro was opgenomen van haar rekening in Stockholm.

Een 68-jarige Oosterhoutse deed zaterdag aangifte. Zij mist 890 euro van haar rekening. Dat geld is onlangs opgenomen in Valencia en Guimera. Een 43-jarige Oosterhoutse vermist 1000 euro. Dat bedrag is gepind in Barcelona. Een 24-jarige vrouw uit Made deed vrijdag eveneens aangifte, van haar rekening is vrijdagmiddag 500 euro afgeschreven in Torino.

Kennelijk zijn de daders in staat op een ingenieuze manier pasjes te kopiëren en het intoetsen van de pincode waar te nemen. De politie raadt de bewoners aan alert te zijn bij geld- en betaalautomaten. Ook is het raadzaam regelmatig het rekeningoverzicht te bekijken op verdachte transacties. De politie heeft na overleg met een medewerkster van de bank van de betrokken aangevers zaterdag een sporenonderzoek ingesteld bij een pinautomaat aan de Keiweg die inmiddels buiten werking is gesteld. Hier zijn lijmresten op aangetroffen. Mogelijk is deze automaat door de daders gebruikt.

De politie in Oosterhout verwacht nog meer aangiften omdat er ook al enkele mensen telefonisch melding hebben gedaan. Bij de politie in Eindhoven zijn de afgelopen weken al vele tientallen gevallen van deze vorm van fraude bekend worden.

Drie arrestaties na vechtpartij in Oosterhouts uitgaanscentrum

OOSTERHOUT: De politie heeft de nacht van vrijdag op zaterdag drie arrestaties verricht na een forse vechtpartij die plaats vond voor een café op de hoek van de Markt en de Klappeijstraat. De agenten ter plaatse kregen assistentie van andere collegas om de gemoederen te bedaren. Aangehouden zijn een 27-jarige Bredanaar en twee Oosterhouters van 21 en 33 jaar. Twee verdachten werden in verzekering gesteld.

Twee agenten belast met het horecatoezicht, zagen omstreeks 00.45 uur een opgewonden man uit een café komen (dit betrof de later aangehouden
21-jarige Oosterhouter). Hij vertelde dat zijn broertje in de horecazaak door een bezoeker was geslagen. Hij wees daarbij naar een man die ook op straat stond (dit betrof de later aangehouden 27-jarige Bredanaar). De agenten probeerden de twee mannen die elkaar te lijf wilden gaan uit elkaar te houden. Een van de agenten werd daarbij door de 21-jarige Oosterhouter geslagen tegen zijn linkerbovenarm. De agenten vroegen op dat moment via hun portoon assistentie van collegas aan. Inmiddels kwamen nog meer bezoekers uit het café die zich rondom de agenten en het vechtlustige duo opstelden. Hierbij liepen de gemoederen hoog op. De omstanders wilden de Bredanaar aanvallen. De agenten pakten hun wapenstok en probeerden de partijen uit elkaar te houden. De Bredanaar rukte zich los en deelde enkele klappen uit aan omstanders. De dienders gaven diverse klappen met de wapenstok toen zij opzij geduwd en vastgepakt werden door enkele jongeren. Op dat moment arriveerden de bijstand. Een hondengeleider stelde zich op tussen de partijen, waarna de menigte zich verspreidde. De politie heeft ter plaatse twee verdachten aangehouden. De 33-jarige Oosterhouter werd aangehouden toen hij zijn Bredase vriend kennelijk te hulp kwam en in gevecht raakte met een 23-jarige Oosterhouter en hem een kopstoot gaf. Zij hebben later over en weer aangifte gedaan tegen elkaar. De 33-jarige verdachte is na verhoor weer in vrijheid gesteld. De 27-jarige Bredanaar werd eveneens ter plaatse aangehouden. De 21-jarige Oosterhouter meldde zich later aan het bureau.

De ruzie lijkt in het café begonnen te zijn toen de Bredanaar de vriendin van de 21-jarige Oosterhouter aansprak en zei: Gezellig hier. Daarop zou haar vriend gezegd hebben: Waar kijk je naar. Er werd vervolgens geduwd en getrokken waarbij de Bredanaar kennelijk een
16-jarige Oosterhouter in de rug heeft geslagen. De 21-jarige Oosterhouter hoorde dat zijn broer geslagen was maar dat bleek achteraf niet zo te zijn. Twee verdachten werden in verzekering gesteld, maar ook zij zijn in de loop van zaterdag weer vrijgelaten.

Aanhouding voor drugsbezit

OOSTERHOUT: De politie heeft op aanwijzing van portiers van een discotheek de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 01.55 uur op de Klappeijstraat een 25-jarige Oosterhouter aangehouden die in het bezit was van harddrugs. Een van de portiers vond bij de fouillering een pakketje met wit poeder. Het had het opschrift Superman. Het bleek MDMA te zijn. De verdachte is aangehouden. Hij vertelde dat hij al enkele lijntjes gebruikt had.

Twee arrestaties na vernieling ruit discotheek

OOSTERHOUT: De politie heeft de nacht van zaterdag op zondag twee jongemannen aangehouden die een ruit hadden vernield van een discotheek aan de Klappeijstraat. De twee Oosterhouters van 20 en 19 jaar waren uit de zaak gezet, naar eigen zeggen omdat één van hen een petje droeg en deze niet afwilde zetten. Ze gingen daarop in discussie met de portiers waarop een handgemeen ontstond en ruit vernield werd. Ze zijn op aanwijzing van deze portiers en andere bezoekers door de politie op de Klappeijstraat (de 19-jarige verdachte) en de Basiliekstraat (de 20-jarige verdachte) aangehouden. Aan het bureau gaf de 19-jarige man toe dat hij de ruit ingeslagen had.

Verdachte aangehouden na belediging

OOSTERHOUT: Agenten hebben vannacht op de Mathildastraat een 21-jarige Oosterhouter aangehouden die het nodig vond hen te beledigen. De dienders spraken op dat moment net een groepje jongeren aan die aan een bushokje hingen. De verdachte krijgt een proces-verbaal.

Dronken jongen aangehouden

RIJEN: De politie heeft vannacht omstreeks 03.30 uur op het Stationsplein een 16-jarige jongen uit Hulten aangehouden die ook na herhaalde vordering niet weg wilde gaan. De politie had de verdachte aangesproken omdat hij aan het vechten was met een 17-jarige jongen uit Dorst. De verdachte bleek nogal veel gedronken te hebben. Hij werd ingesloten.

Geen overtreders bij alcoholcontrole

GILZE / RIJEN: Tijdens de horecadienst is vannacht een alcoholcontrole gehouden op de Heideweg en de Oosterhoutseweg. Er werden 37 blaastesten afgenomen. Er zijn daarbij geen overtredingen geconstateerd. De bestuurders werden beloond met een BOB sleutelhanger.

Politie op zoek naar autokrassers in Gilze

RIJEN: Vrijdagmorgen is ontdekt dat in de Pius X straat, de Heistraat en het Grotiusplantsoen zeker twaalf autos bekrast zijn. Ook is van een auto een spiegel afgetrokken. De vernielingen werden ontdekt door een 66-jarige bewoner. De krassen zaten vooral op de motorkap, op het dak en aan de zijkant van de voertuigen. Uit het buurtonderzoek komt naar voren dat de vernielingen gepleegd zijn tussen 01.00 en 05.0-0 uur s nachts. De politie kreeg ondersteuning bij het onderzoek van twee buurtvrijwilligers. Getuigen die nog niet benaderd zijn, kunnen via 0900-8844 contact opnemen met de politie

Tijdens slaap in een camper bestolen

GILZE: De nacht van vrijdag op zaterdag besloot een Fins echtpaar in hun camper te overnachten op een parkeerplaats aan de A58 in de gemeente Gilze. Zij werden omstreeks 05.00 uur wakker omdat een onbekende kans had gezien een portier te openen om vervolgens met een videocamera en fototoestel er van door te gaan in een gereedstaande auto.

Brand in Andel

ANDEL: Vannacht heeft omstreeks 04.45 uur brand gewoed op het dak van een eetzaak aan de Burg. van de Schansstraat. De brandweer kon voorkomen dat de brand zich verder uitbreidde. Jongeren die thuis gekomen waren van discobezoek hadden de brand waargenomen en toen door kloppen en roepen de bewoners wakker gemaakt. De brand woedde onder het raam van een bovenwoning. De brandweer van Giessen / Woudrichem heeft de brand geblust. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van deze brand.

Politie onderzoekt inbraak in paviljoen

WOUDRICHEM: de nacht van zaterdag op zondag is er ingebroken in een paviljoen van een camping aan de Stadshaven te Woudrichem. Het doelwit van de inbrekers waren de gokkasten waaruit een hoeveelheid geld is weggenomen. De daders hadden een raam naast de nooduitgang geforceerd.

Rijders onder invloed aangehouden

MADE: De politie heeft de nacht van vrijdag op zaterdag op de Stationsstraat een 31-jarige man uit Lage Zwaluwe aangehouden die onder invloed van alcohol zijn auto bestuurd had. Hij blies 315 ugl ( 0,7 promille).De bestuurder verklaarde dat hij circa zeven flesjes bier had gedronken. Op de Stationsstraat werd hij naar eigen zeggen ingehaald door een auto die hem afsneed waarna hij met zijn auto een stoeprand raakte en tegen twee geparkeerde autos reed die hierdoor beschadigd zijn.

GILZE: Een 24-jarige automobilist uit Tilburg is zaterdagmorgen op de A 58 bekeurd omdat hij met teveel alcohol op een auto bestuurde. Hij blies 260 ugl (0,6 promille). De politie maakt proces-verbaal op.

WASPIK: Een 34 jarige Rotterdammer werd vrijdagavond 14 juli door de politie aangehouden op een parkeerplaats aan de A-59 nadat hij in dronken toestand een bord op de A-59 had aangereden met een bestelbusje.De politie trof de man aan in zijn busje terwijl hij zijn roes uit lag te slapen. De man had na zijn werk een vakantieborrel genomen. Omdat hij merkte dat hij door de alcohol niet goed kon rijden nam hij de afslag naar een parkeerplaats maar raakte daarbij een verkeersbord. Hij blies 510 ugl wat gelijk staat aan 1,2 promille.

OOSTERHOUT: Een 23-jarige automobilist uit Oosterhout is vrijdagavond omstreeks 23.20 uur op de Slotlaan aangehouden omdat hij een auto bestuurde terwijl hij teveel gedronken had. Hij blies 480 ugl (1,1 promille). Hij viel de agenten op omdat hij veel te hard reed, de bochten gevaarlijk nam en daarbij geen richting aangaf. Hij valt onder de categorie beginnend bestuurder. Zijn rijbewijs is daarom ingenomen.

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen de 220 ug/l en de
350 ug/l) geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven de 350 ug/l) worden voorgelegd aan de Officier van Justitie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dag 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Sinds kort gelden overigens voor zogenaamde beginnende bestuurders strengere regels en strengere straffen voor het rijden onder invloed. Zij zijn al strafbaar bij een overschrijding van 88 ug/l. Alcoholgebruik in het verkeer is een van de speerpunten waar de politie streng tegen optreedt, net als het niet gebruiken van de autogordel of valhelm, het rijden door rood licht en het overschrijden van de maximumsnelheid. Die speerpunten zijn overigens niet willekeurig gekozen. Gebleken is namelijk dat al deze aandachtsvelden sterk van invloed zijn bij de toedracht van verkeersongevallen.

Drie verkeersongevallen op Maasroute

TERHEIJDEN: De politie heeft vrijdagmiddag omstreeks 15.15 uur kort na elkaar drie materiële aanrijdingen behandeld op Rijksweg A-59.

Een 47-jarige Werkendammer reed met zijn vrachtauto over de rijksweg A-59 komende uit de richting van Zonzeel en gaan in de richting van knooppunt Hooipolder. De chauffeur week uit naar links omdat er een personenauto op de vluchtstrook stilstond met pech, Daardoor maakte de aanhanger een zwenkende beweging Hierdoor raakte deze de stilstaande auto vaneen 52-jarige man uit Den Bosch. De personenauto had aan de linkerzijde schade. De Werkendammer zette zijn vrachtwagen op de vluchtstrook.

Een 37-jarige vrachtwagenchauffeur uit Harderwijk reed vervolgens te dicht langs de stilstaande vrachtwagen en schramde met zijn gehele rechterzijkant tegen de linkerzijkant van de andere auto.

Een 37-jarige Bredanaar reed vervolgens ter hoogte van de eerdere ongevallen tegen de afremmende vrachtwagen bestuurd door een 39-jarige man uit Zwolle. De 22-jarige bijrijdster in de bestelauto liep een verwonding op aan haar hoofd. Dit was niet ernstig en kon door de GGD ter plaatse behandeld worden. Het kindje van 2 jaar dat in de auto zat en erg verdrietig was door de aanrijding kreeg van de agenten een beertje uitgereikt.

Auto gestolen in Kaasheuvel

KAATSHEUVEL: Vanaf een parkeerterrein aan de Europalaan is zaterdagavond een rode Volkswagen transporter van een 51-jarige man uit Heusden gestolen met het kenteken VT-ZL-37. Bij een Mercedes Vito van een 32-jarige man uit Sprang-Capelle die op hetzelfde parkeerterrein stond bleef het bij een poging. Het slot aan de bestuurderskant van deze auto was geforceerd en er was een gat onder het slot gemaakt. Onder het stuur hing alle bedrading los. De politie heeft van beide eigenaren een aangifte opgenomen.

Auteur: Willem van Hooijdonk