Ingezonden persbericht


XS4ALL draagt bij aan tweerichtingsverkeer op internet

Provider lanceert wikisites voor abonnees

Diemen, 18 juli 2006 - Vandaag start XS4ALL op experimenttele basis met het aanbieden van wiki's aan haar klanten. Een wiki is een website waarop informatie niet alleen kan worden bekeken, maar ook eenvoudig door alle bezoekers kan worden gewijzigd en aangevuld. Wikisites worden steeds populairder. Zo bouwen wereldwijd duizenden mensen samen een encyclopedie, een kookboek of de documentatie van hun projecten. XS4ALL verwacht dat wiki's ook in Nederland aan populariteit zullen winnen.

De behoefte van het publiek is veranderd. Internetters willen meer sociaal contact en tweerichtingsverkeer. Een bekend voorbeeld van een wiki is de online encyclopedie Wikipedia. XS4ALL is zelf een wiki gestart over de geschiedenis van het bedrijf: http://hacktic4all.wiki.xs4all.nl/

De wiki is volgens XS4ALL een belangrijke aanvulling op het succes van weblogs en forums. In weblogs en forums leidt de interactie vaak tot een onduidelijke opeenstapeling van reacties. Samenwerken aan gestructureerde informatie en documentatie verloopt beter in een wiki. Een wiki geeft veel meer overzicht omdat commentaar en reacties direct in het originele document worden verwerkt. XS4ALL biedt haar klanten een wiki aan die zonder technische kennis in enkele minuten kan worden gestart.

Elke wiki kent ook een beheerder. Maar omdat er zoveel mensen samenwerken aan de inhoud van een wiki is de inhoud eigenlijk een beetje van iedereen. Het zou zonde zijn als de site verloren gaat omdat de beheerder het beheer stopt. Daarom heeft XS4ALL een wiki-adoptie programma bedacht. Wanneer een klant de wiki niet langer kan of wil beheren, wordt de wiki ter adoptie aangeboden. Een andere XS4ALL klant kan in dat geval het beheer van de wiki overnemen en zo de wiki laten voortbestaan.

Volgens directeur Marion Koopman is er sprake van een duidelijk zichtbare ontwikkeling waarin samenwerking en co-creatie weer centraal komen te staan: "Internet is ooit bedoeld als open plek voor vrije en ongecensureerde uitwisseling van informatie en ideeën. De afgelopen 10 jaar boden websites echter vaak alleen informatie als eenrichtingsverkeer." De enorme populariteit van weblogs, forums, wiki's en andere sites waarop mensen samenwerken geeft aan dat er veel behoefte is aan interactie. "XS4ALL draagt graag actief bij aan deze ontwikkeling door de techniek voor onze klanten beschikbaar te maken," aldus Koopman.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht