Gemeente Elburg


18 juli 2006

Besluitenlijst van de raadsvergadering van 3 juli 2006
* De raad heeft de gewijzigde welstandsnota vastgesteld en bijlage 9 van de bouwverordening aangepast. Ondermeer is nu besloten dat in de mandaat-welstandscommissie ook burgerleden zitting hebben. De fractie van Algemeen Belang heeft tegengestemd.
* De raad heeft unaniem besloten inspraak te verlenen op het conceptbestemmingsplan Vossenakker en dit te delegeren aan het college. De is conform de gebruikelijke wijze van inspraak op bestemmingsplannen in de gemeente Elburg.
* De raad heeft de 3e wijziging van de legesverordening vastgesteld. De wijziging betekent een aanpassing van de tarieven voor reisdocumenten en rijbewijzen. De fractie van Gemeentebelang heeft tegengestemd omdat zij andere tarieven voorstond.
* De raad heeft de voorjaarsnota vastgesteld. De voorjaarsnota geeft de kaders voor de op te stellen begroting. Ten opzichte van het voorstel van het college heeft de raad in meerderheid besloten op dit moment geen gelden te reserveren voor een face-lift voor het gemeentekantoor en ook niet voor een nieuw Detailhandelonderzoek (distributie planologisch onderzoek). De raad vond nut en noodzaak hiervan niet voldoende aangetoond. De overige voorstellen van het college zijn unaniem overgenomen.
* De raad heeft unaniem met een motie het college opdracht gegeven de mogelijkheden te onderzoeken om de bezuinigingen op het minimabeleid met ingang van 1 januari 2007 terug te draaien tot het niveau van 2004 en tevens te onderzoeken of het Algemeen Maatschappelijk Werk met 0,25 formatieplaats kan worden uitgebreid.
* De raad heeft met een motie het college opdracht gegeven de mogelijkheden voor een kunstgrasveld voor DSV'61 te onderzoeken en de huisvestingsproblematiek van de Werfhorstruiters actief aan te pakken. De VVD en SGP hebben tegengestemd.
* De raad heeft unaniem ingestemd met de herinrichting van het historisch deel van de havenkade onder de restrictie dat de voorwaarden van de bewoners volledig worden overgenomen. De Stichting Botterwerf heeft tegen deze voorwaarden geen bezwaar. De raadsleden Hoeve en Berga hebben voor de stemming de zaal verlaten.
* De raad heeft ingestemd met de beleidskaders voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. De PvdA en Gemeentebelang hebben op onderdelen tegengestemd, waarbij het met name ging om de individuele verstrekkingen en de plaats van het zorgloket.
* De raad heeft ingestemd met de overdracht van de voormalige Synagoge aan de Stichting Joods museum voor 1 euro onder de extra voorwaarde dat de stichting de begroting voor de oprichting en de exploitatie sluitend heeft. Deze voorwaarde is via een amendement van Algemeen Belang in het voorstel van het college opgenomen. Alleen de VVD heeft tegen het amendement gestemd omdat de voorwaarde niet aan een tijdslimiet is gebonden. De raad heeft tevens ingestemd met een extra investering van 80.000 euro voor de aanleg van een akoestisch goede zaal voor de huisvesting van de verenigingen die nu in de voormalige Synagoge gehuisvest zijn. De PvdA is tegen dit onderdeel van het voorstel. De huurverhoging van de huidige gebruikers van de Synagoge zal gedurende vier jaar, met een afbouwregeling, worden gecompenseerd. Een amendement van Algemeen Belang voor structurele huurcompensatie heeft het niet gehaald. Uiteindelijk hebben CDA, AB, CU en SGP voor het geamendeerde voorstel gestemd en PvdA, VVD en GB tegen.
* De raad is akkoord met een geldlening van 200.000 euro aan ESC voor de bouw van een jongerenactiviteitencentrum. Eventuele subsidies voor de bouw van het jongerencentrum zullen in mindering worden gebracht op de huursom die de gemeente betaald. De SGP heeft tegen gestemd.
* De raad heeft ingestemd met een aanvullende lening van 60.000 euro voor de uitbreiding van 't Huiken ten behoeve van een zorgloket in 't Huiken. De fracties van Algemeen Belang, PvdA en Gemeentebelang hebben tegengestemd.
* De raad heeft de heer H. Bijsterbosch uit Elburg herbenoemd tot bestuurslid van de St. Vicariën.