Unicef



Unicef onderzoekt hulpbehoefte op Java 18 juli 2006, New York - Unicef heeft een onderzoeksteam naar Java gestuurd, nadat het eiland door een tsunami is getroffen.

Unicef kan snel hulpgoederen naar de slachtoffers van de recente tsunami brengen. Foto: Unicef/HQ05-0135/Holmes Unicef kan snel hulpgoederen naar de slachtoffers van de recente tsunami brengen. Foto: Unicef/HQ05-0135/Holmes

De metershoge vloedgolven werden veroorzaakt door een beving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter in de Indische Oceaan, vlak voor de kust van het beachresort Pangandaran. Er zijn ruim 200 mensen om het leven gekomen en 160 mensen zijn vermist.

De Unicef-medewerkers zullen zich aansluiten bij een team van de Verenigde Naties die gaan bekijken welke hulp de bevolking nodig heeft. Onderzocht wordt hoeveel mensen dakloos zijn geworden, hoe het met de vrouwen en kinderen gaat, of er scholen zijn getroffen en hoe het is gesteld met de gezondheidszorg.

Unicef heeft in Jakarta voldoende noodhulpgoederen in voorraad, die nog over zijn van de hulpactie na de tsunami van december 2004. "We kunnen ervoor zorgen dat deze goederen snel ter plaatse zijn," zegt Unicef-medewerker Lina Sofiani vanuit Jakarta.