Botsing tussen Europa en biergenieters

Centraal brouwerij kantoor

PERSBERICHT

Botsing dreigt tussen Europa en biergenieters

Uit een persbericht van 'The Brewers of Europe' blijkt verzet tegen het voornemen van de Europese Commissie om met een simpele Europa-brede aanpak alcoholmisbruik tegen te gaan. Uit een vrijdag 14 juli jl. gepubliceerd rapport blijkt dat alcoholmisbruik het meest effectief met een doelgroep gerichte aanpak op te lossen is. Daarbij moet er ruimte blijven voor nationale en regionale verschillen.

Het rapport dat is opgesteld door experts van de Weinberg Group, een onafhankelijke wetenschappelijke denktank, toont aan dat beleid gericht op de verlaging van alcoholconsumptie niet hoeft te leiden tot een daling van misbruik. De regionale verschillen in Europa zijn te groot om een aanpak die in Scandinaviƫ of in Griekenland bestaat Europabreed uit te rollen. 'The Brewers of Europe' verwachten dat de Europese Commissie juist een dergelijke simplistische methode in september zal voorstellen om het probleem van alcoholmisbruik tegen te gaan.

Net als hun Europese collega's onderschrijven de Nederlandse brouwers de noodzaak om alcoholmisbruik te bestrijden. Volgens Jack Verhoek, directeur van het Centraal Brouwerij Kantoor is het beste resultaat te bereiken met een aanpak waarin overheid, gezondheidsorganisaties en bedrijfsleven samenwerken. Doelgroepgerichte campagnes zoals 'BOB' en 'Alcohol onder de 16, nog even niet', tonen aan dat een gezamenlijke aanpak mogelijk is en zijn vruchten afwerpt. 'Laten we niet vergeten dat het overgrote deel van de Nederlanders verantwoord van een glas bier geniet', aldus Verhoek. 'Die grote groep mag niet de dupe worden van een beleid om misbruik tegen te gaan, wanneer blijkt dat dit beleid niet werkt.'

Amsterdam, 18 juli 2006, Centraal Brouwerij Kantoor (www.cbk.nl)