Gemeente Boxmeer


Eén accountant voor gemeenten Land van Cuijk

Het Samenwerkingsverband Land van Cuijk gaat met één nieuwe accountant voor alle vijf gemeenten in zee. Op woensdag 5 juli hebben de burgemeesters van Boxmeer, Cuijk, Mill en St. Hubert, Sint Anthonis en Grave de overeenkomst met Ernst & Young ondertekent, het bureau dat vier jaar lang (2006 tot en met 2009) als accountant wordt benoemd. Het bundelen van de accountantsdienstverlening levert de vijf gemeenten in totaal een besparing van bijna 450.000,- op in vier jaar. Het aantrekken van dezelfde accountant voor alle gemeenten was geen doel op zich, maar is het resultaat van het gezamenlijke traject.

Europese aanbesteding
In juli 2005 hebben de colleges in het Land van Cuijk in het kader van de samenwerking al besloten om de mogelijkheden voor één gezamenlijke aanbesteding te onderzoeken. Vanwege de geschatte hoogte van de opdracht moest een Europese aanbesteding worden uitgevoerd. Deze procedure vergt uitgebreide voorbereiding en kost meer tijd dan bij een niet-Europese aanbesteding. Eveneens vanwege procedurele regels bekrachtigen de gemeenteraden van de vijf gemeenten de benoeming in de eerste vergadering na de zomervakantie. De gelopen aanbestedingsprocedure leverde twee inschrijvers op. Het Europese aanbestedingsproces is begeleid door het bedrijf Alfa Delta Compendium uit Amsterdam/Utrecht.

Besparing
Het besluit om gezamenlijk één aanbestedingsprocedure te doorlopen voor de vijf gemeenten levert een aanzienlijke besparing op. Doordat de beschrijving van de werkzaamheden voor een deel gelijk is voor de vijf gemeenten, kan efficiënter worden gewerkt. Gekozen is voor de economisch meest gunstige aanbieder. Collectieve gunning aan één inschrijver leverde een aanzienlijke korting op. Voor elk van de vijf gemeenten wordt individueel een besparing bereikt; de gezamenlijke besparing voor vier jaar is berekend op ongeveer 450.000,-.