FNV KIEM

KIEM op Karavaan
Donderdag 13 juli kregen de medewerkers van FNV KIEM een rondleiding in de buurt (Slotervaart/Overtoomse Veld in Amsterdam). Stichting Eigenwijks had een uitgebreid programma samengesteld voor de inburgering van FNV KIEM. Niet alleen FNV KIEM was met een grote groep medewerkers van de partij, ook enkele medewerkers van het stadsdeel Slotervaart/Overtoomse Veld en vrijwilligers van diverse organisaties waren aanwezig.

Na een lunch en inleiding in buurtcentrum Eigenwijks ging de karavaan de wijk in. Moskee El Oumma werd als eerste bezocht, volgende organisatie op het programma was basisschool Ru Paré. Er werd verteld over het voorleesproject Woordenschatjes, waarbij vrijwilligers voorlezen aan kinderen die in groep 2 en 3 zitten.

In buurtontmoetingsruimte ORION 2000 worden activiteiten zoals naailes en aerobics aan vrouwen gegeven. Vervolgens kregen we van meneer Faghani van buurtvaders Al Mawadda een toelichting op het ontstaan van het succesvolle buurtvaderproject. De jongerenactiviteiten die zij organiseren lopen uiteen van filmvoorstellingen tot voetbaltoernooien.

Zoals wij met KIEM op Karavaan kennis hebben gemaakt met onze buurt, zo actief is vrouwenorganisatie Nisa for Nisa in haar kennismaking met Nederland. Deze vrouwen hebben een fietstocht op Texel gemaakt en het Nederlands Openluchtmuseum en het Binnenhof bezocht. Een uitstapje naar de Deltawerken staat op het programma.

In jongerencentrum Oportuna kregen wij een uitleg uit over wat het betekent voor jongeren om in deze buurt te leven. Met bijvoorbeeld een training sollicitatievaardigheden en contacten met stageplekken zouden zij een steuntje in de rug kunnen krijgen. Opvallend was de slecht onderhouden panden waar de drie organisaties gevestigd zijn.

Daarna was het tijd voor groen: in de schoolwerktuin Jan Toorop kregen wij een rondleiding langs het kabouterpad en de stukjes grond die door basisschoolkinderen bewerkt worden. Allerlei groenten van snijbiet, radijsjes tot mais en kousenband worden er verbouwd. Voor de bewoners was onlangs het project Eten uit eigen tuin gestart. Men verbouwt samen de groenten, waarna deze ook samen gekookt en gegeten worden.

Tijdens de wandelingen van de ene naar de andere lokatie vertelde een medewerker van projectbureau Stedelijke Vernieuwing over de vernieuwingsprojecten in de omgeving.
De middag werd in het kantoor van FNV KIEM afgesloten met een drankje en hapjes, die door een lokale cateraar verzorgd werden. Lucia van Westerlaak (voorzitter) en Tjeerd Pietersma (penningmeester) vertelden over FNV KIEM en de verbouwing van het kantoor. In de kantine kon men gezellig met elkaar napraten over deze geslaagde kennismaking. En geslaagd was deze kennismaking met de buurt zeker: enkele collegas willen meewerken aan het voorleesproject Woordenschatjes, de schooltuin en het buurtvaderproject. Daarnaast wordt binnenkort bekeken welke mogelijkheden voor samenwerking er verder zijn.

foto's Miranda Birney

---