Gemeente Haaren



* Beleidsprogramma college nader belicht Goed luisterende gemeente-
* Aantrekkelijke laagrentende restauratielening voor gemeentelijke en provinciale monumenten in Noord-Brabant


* Beleidsprogramma college nader belicht Goed luisterende gemeente-

groepsfoto 200406.jpg

De opkomst van de vorige verkiezingen was dramatisch laag, dit maakt nog eens duidelijk dat politiek en burgers elkaar steeds minder bereiken en begrijpen. Het college heeft zich de taak opgelegd om dit tij in de gemeente Haaren te keren. In het beleidsprogramma hebben we daarom aangegeven ervoor te willen zorgen dat we weten wat er over en weer leeft tussen u en ons waardoor we niet naast elkaar maar met elkaar communiceren.

Om dit te bereiken willen we per jaar per dorp minstens één thema avond of een politiek debat met u en voor u gaan organiseren. Bijvoorbeeld over de centrumplannen voor Helvoirt en Haaren, de Wmo, mantelzorg, vrijwilligerswerk, etc.

Daarnaast zal behalve het inspreekrecht voor aanvang van een raadsvergadering, het zogenaamde burgerinitiatief mogelijk worden gemaakt. Dat wil zeggen dat u met een groep burgers een bepaalde kwestie op de agenda van de Raad kunt laten zetten. De Raad moet zich dan vervolgens over deze kwestie uitspreken.

Verder gaan we in de loop van het volgende jaar starten met een spreekuur, elke maand in elk dorp. De bedoeling hiervan is vooral luisteren naar wat er speelt en leeft en betrokkenen indien nodig met anderen in de organisatie in contact brengen. Waar en hoe we dat precies gaan doen zal te zijner tijd bekend gemaakt worden.

Er zijn overigens al mogelijkheden en middelen om beter met u in contact te komen die niet in het beleidsplan staan. Zo is er de gemeentelijke website www.haaren.nl en zijn er diverse folders, bijvoorbeeld over of er wel of geen bouwvergunning nodig is en kunt u altijd een afspraak maken met een van de wethouders of burgemeester. Natuurlijk kunt u ook op het gemeentehuis bij de betreffende afdelingen langskomen met uw vragen, de medewerkers staan u graag te woord.

Naast de genoemde plannen om te weten te komen wat er bij u leeft, is voorlichting over de gemeente als organisatie en als onderdeel van de overheid, essentieel. Zo merken wij dat er veel misverstanden bestaan door onduidelijkheden over:

* Hoe processen lopen, zoals bijvoorbeeld een bouwproces of een bezwaarschriftprocedure enz.

* Wat bepaalt het Rijk, wat de Provincie en wat ten slotte de gemeente zelf

* Waar en hoe kan de gemeente nog bijsturen in de richting van het Rijk en de Provincie

* Wie bepaalt er wat binnen de gemeente..

Deze onduidelijkheden blijken de oorzaak voor veel irritaties. Daarnaast wil het college een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van onze jongere generaties door zoveel mogelijk met hen in contact te komen.

Niet alleen het college, maar de hele organisatie zal zich inzetten om de contacten met u te verbeteren door het opzetten van bovengenoemde acties.

En om met een voorbeeld te eindigen: De afdeling communicatie heeft onlangs de groepen 7 van onze basisscholen weer uitgenodigd op het gemeentehuis. (Op één na zijn ze er allemaal geweest) Hen werd globaal uitgelegd wie wat doet en wie waar te vinden is.

Het college van burgemeester en wethouders.

Naar boven


* Aantrekkelijke laagrentende restauratielening voor gemeentelijke en provinciale monumenten in Noord-Brabant

Sinds enige tijd is in de provincie Noord-Brabant en dus ook in Haaren, een financiële regeling beschikbaar ter ondersteuning van eigenaren van gemeentelijke en provinciale monumenten en beeldbepalende panden in beschermde stads- en dorpsgezichten. Tot voor kort was er voor deze categorieën monumenten die niet op de rijksmonumentenlijst staan, slechts incidenteel restauratiesubsidie beschikbaar. De provincie Noord-Brabant, het lokale bedrijfsleven en andere organisaties hebben daarop samen met initiatiefnemers Nationaal Restauratiefonds en Prins Bernhard Cultuurfonds de handen ineen geslagen om daar wat aan te doen.

Dat heeft geresulteerd in het Cultuurfonds voor Monumenten Noord-Brabant. Hieruit worden aantrekkelijke restauratieleningen verstrekt tegen een rente die onder de gangbare marktrente ligt. Particuliere eigenaren van gemeentelijke of provinciale monumenten en beeldbepalende panden binnen een beschermd stads- en dorpsgezicht kunnen voor de restauratie van hun pand een laagrentende lening aanvragen. In totaal is er voor de provincie Noord-Brabant in totaal 2,9 miljoen euro beschikbaar. Rente en aflossingen komen terug in het fonds, waardoor het beschikbare geld dus opnieuw ingezet kan worden. Op die manier ontstaat een eindeloos fonds waarmee telkens weer nieuwe restauraties gefinancierd kunnen worden.

Gemeenten reageren dan ook enthousiast op dit initiatief. "Dankzij het Cultuurfonds is het mogelijk om het gemeentelijk monumentenbeleid nog beter gestalte te geven en eigenaren hebben er een aantrekkelijk financieel alternatief bij. Want hoe enthousiast eigenaren en gemeenten ook over hun monumenten zijn, restauraties moeten wel betaald worden". In nog acht andere provincies is inmiddels eenzelfde initiatief gestart.

De gemeente kan projecten van monumenteigenaren voordragen voor een dergelijke lening. Een onafhankelijke adviescommissie uit de provincie adviseert vervolgens over de aanvraag en toekenning. Wilt u meer weten over dit Cultuurfonds voor Monumenten, raadpleeg uw gemeente of kijk eens op de website van de uitvoerende instanties van de regeling: www.restauratiefonds.nl of www.cultuurfonds.nl. Daar vindt u onder andere een informatieblad en een aanvraagformulier.

Naar boven