Het Nederlandse Rode Kruis

18 juli 2006
Zeker 200 doden door tsunami Java

Rode Kruis-vrijwilliger verleent eerste hulp. Reuters / Dadang Tri / www.alertnet.org

Maandag 17 juli rond 15.00 uur lokale tijd heeft een tsunami de kust van Java getroffen. De tsunami werd veroorzaakt door een onderzeese aardbeving circa 250 kilometer voor de kust van het eiland. Metershoge golven bereikten ter hoogte van het toeristenoord Pangandaran de kust. Een strook land tot zo´n halve kilometer landinwaarts werd getroffen. Hotels werden vernietigd en vissersboten werden op het strand gegooid.

Eerste hulp voor de overlevenden
Vrijwilligers van het Indonesische Rode Kruis (PMI) waren direct aanwezig om overlevenden op te vangen en eerste hulp te verlenen. Inmiddels is het Rode Kruis ook begonnen met het bergen van doden. Gevreesd wordt dat zeker 200 mensen zijn omgekomen. Onder de doden zou zich ook een Nederlander bevinden. Velen raakten gewond.

Vrijwilligers van het Indonesische Rode Kruis bergen een dode. Reuters / Dadang Tri / www.alertnet.org

Zo´n 23.000 mensen moesten hun huis verlaten. Duizenden mensen hebben een veilig onderkomen in moskeeën gezocht. Vele mensen zijn de heuvels ingetrokken uit angst voor nieuwe vloedgolven. Er zijn tenten, voedsel en medische hulp nodig voor de overlevenden, meldt het Indonesische Rode Kruis.

Eerdere rampen
Indonesië werd op 26 december getroffen door de tsunamiramp, die honderdduizenden mensen het leven kostte. Op 27 mei werd het eiland Java ook al getroffen door een aardbeving. In de stad Yogjakarta en omgeving kwamen toen bijna 6000 mensen om.

Meer informatie:

* Het Rode Kruis verleent internationale noodhulp