LTO Noord

Persbericht: presentatie Landbouwactieplan LTO Noord afdeling Fivelingo

Verder versterken agrarische sector in Loppersum

LTO Noord afdeling Fivelingo heeft voor de agrarische bedrijvigheid in de gemeente Loppersum alle vertrouwen in de toekomst. Dit blijkt uit het Landbouwactieplan 2006-2016 dat vandaag wordt aangeboden aan de burgemeester van de gemeente Loppersum. Met dit plan zet de afdeling Fivelingo van LTO Noord in op een verdere versterking van de positie van de agrarische sector in de gemeente. De afdeling spreekt daarnaast de wens uit dat ook de gemeente een duidelijke keuze maakt voor een vitaal platteland.

Landbouwactieplan 2006-2016

In het landbouwactieplan is samen met de leden op een rij gezet welke maatregelen nodig zijn om de ondernemers een goede toekomst te bieden. Dit heeft geleid tot de volgende bevindingen.

LTO Noord zet in op vernieuwing van de agrarische bedrijven. Perspectiefvolle bedrijven vragen ruimte om te ondernemen. Zo moet het bouwblok in het bestemmingsplan ruimte voor groei bieden. Ook de hoeveelheid nutsvoorzieningen en wegen dient gelijk op te lopen met de groei van de bedrijven. De afgelopen jaren hebben verschillende ondernemers gemerkt dat de capaciteit van de stroomvoorziening soms tekortschiet. Ook is er soms onvoldoende druk op de waterleiding. Het gevolg is uitval van apparatuur. LTO Noord wil met de gemeente Loppersum en andere gebruikers in kaart brengen waar het net van stroom- en watervoorziening op den duur tekort zal schieten, opdat er tijdig actie ondernomen kan worden.

Verder is een goede waterhuishouding cruciaal voor een duurzame agrarische productie. Dat geldt zowel voor de aan- en afvoer van water als voor de kwaliteit ervan. Met name in het gebied ten westen van de Eemshavenweg (het voormalige Hunsingogebied) kan de waterbeheersing verbeterd worden.

Om duurzaam te kunnen produceren, wil LTO Noord nieuwe technieken voor de bedrijfsvoering toepassen. Gedacht kan worden aan de toepassing van satellietnavigatie voor een exacte toediening van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Ze pleit voor een investeringsregeling, als onderdeel van het Plattelandsontwikkelingsprogramma 2007-2013.

Ook pleit de afdeling in haar plan voor een onderhoudsregeling voor boerderijen. Boerderijen zijn vaak karakteristieke elementen in het landschap waarvan het onderhoud veel geld vraagt.

Dinsdag 18 juli 2006