Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Karimi over de arrestatie van de voorzitter van de LVSb, tevens lid van 'Mission to Minsk', op de luchthaven van Moskou. Deze vragen werden ingezonden op 13 juli 2006 met kenmerk 2050616520.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot
Antwoorden van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Karimi (GroenLinks) over de arrestatie van de voorzitter van de LSVb, tevens lid van 'Mission to Minsk', op de luchthaven van Moskou.

Vraag 1
Kent u het bericht dat de voorzitter van de LSVb, Irene van den Broek, door Russische douaneambtenaren is aangehouden op de luchthaven van Moskou? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Acht u het mogelijk dat het motief voor deze aanhouding gelegen is in het feit dat de betrokkene tevens initiatiefneemster is van de actiegroep 'Mission to Minsk'?

Antwoord
De Russische autoriteiten hebben niet toegelicht wat de gronden voor weigering tot toelating van Irene van den Broek waren. Het motief voor deze weigering is daarom op dit moment niet bekend.

Vraag 3
Kan uit de arrestatie worden afgeleid dat Wit-Rusland een lijst van ongewenste personen heeft opgesteld en in handen heeft gesteld van de Russische autoriteiten?

Antwoord
De Russische en Wit-Russische overheden werken in het kader van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) samen met een gezamenlijke signaleringslijst. Overigens werken ook andere GOS landen mee bij het opstellen van deze lijst. Dit betekent niet dat alle GOS landen vervolgens hetzelfde toelatings- of uitzettingsbeleid hanteren.

Vraag 4
Heeft u een verklaring voor het feit dat de Russische autoriteiten bereid zijn hun medewerking te verlenen aan het weren van ongewenste personen, die naar Wit-Rusland (of haar buurlanden) willen reizen?

Antwoord
Geen andere dan dat er sprake is, vide antwoord op vraag 3, van een gemeenschappelijke signaleringslijst.

Vraag 5
Bent u bereid de exacte toedracht te onderzoeken, door onder meer de Russische ambassadeur opheldering te vragen en, als daar aanleiding toe is, protest aan te tekenen?

Antwoord
Ja, wij zullen onderzoek doen naar de toedracht. Indien nodig, zal opheldering bij de Russische ambassadeur worden gevraagd.

Vraag 6
Bent u bereid, zodra u daar aanwijzingen voor heeft, in EU-verband actie te ondernemen als blijkt dat Russische autoriteiten hand- en spandiensten verrichten voor het Wit-Russische bewind van dictator Loekasjenko?

Antwoord
Rusland steunt Wit-Rusland al jaren, zowel politiek als economisch. In de dialoog met de Russische Federatie spreekt de EU telkenmale haar zorg uit over de ontwikkelingen in Wit-Rusland.


1) ANP, 12 juli 2006; 'Nederlandse leidster LSVb vast in Rusland; Trouw, 12 juli 2006


---- --